teisipäev, 25. november 2008

Piparkoogid

Selle aasta esimesed piparkoogid tehtud. Esmakordselt proovisin Thredahlia blogist pärit piparkoogiretsepti. Väga hea kukkus välja. Otsin alati retsepti, kus poleks siirupit eraldi koostisosana, sest mulle meeldib see vahetut enne ise kokku keeta. Ja kes viitsib siirupi doseerimisega nõusid määrima hakata... Osad retseptid toonitavad, et karamell peaks enne vee lisamist kindlasti suitsema hakkama, Thredahlia blogi retseptis hoiatati aga selle eest. Eks see maitse asi ole - kes tahab tumedamaid ja mõrkjamaid piparkooke, see siis tossutagu töö käigus köök sinist suitsu täis. Üle ei maksa sellega siiski pingutada...
Maitseainesegu tegin valmis kohe suurema hulka. Sest eks neid piparkoogitegusid seisab nüüd veel omajagu ees.

Piparkoogi maitseainesegu:

2 sl kaneeli
1 sl jahvatatud ingverit
0,75 sl jahvatatud nelki
0,5 sl jahvatatud pomerantsi
0,5 sl jahvatatud vürtspipart
1 tl jahvatatud kardemoni
0,5 tl jahvatatud muskaati
Piparkoogitainas:

300 g suhkrut
125 ml keeva vett
150 g võid
4-5 tl piparkoogimaitseainet
1 sl hapukoort
1 tl äädikat (30%)
1 muna
1 tl soodat
0,5 tl soola
450 g jahu

Suhkur sulata ja pruunista paksupõhjalises potis või pannil. Ära suhkrut sulamise alguses sega, muidu läheb tükki, samuti ei tohiks karamell suitsema hakata. Võta nõu tulelt ja lisa vähehaaval(!) keev vesi. Kuum karamell on väga äkiline! Kasuta segamiseks pika varrega puulusikat vms. Lisa või ja maitseained, keeda vaikselt paar minutit. Jahuta. Lisa äädikas, hapukoor ja muna, sega. Viimaks kalla hulka soola ja soodaga segatud jahu. Mikserda või sõtku kokku tainas. Tõsta see küpsetuspaberile, paki kokku ja võid veel kilekotigi peale tõmmata ning pane külma. Tainas jääb suht pehme, aga üleöö külmikus seistes muutub parajalt rullitavaks.

Teisel päeval rulli tainas õhukeseks, lõika välja piparkoogid, soovi korral määri munaga ja kaunista mandlite, päevalilleseemnete, pärlsuhkru või kookoshelvestega, nagu mina seda seekord tegin.

3 kommentaari:

vahterliina ütles ...

ja ongi jõulud kohe käes;)

Thredahlia ütles ...

Tore, et meeldisid :)
Meil on sel korral tainategu veel ees.

Ragne ütles ...

tegin täna suures koguses sinu juhendite järgi seda piparkoogi maitseainesegu, lõpptulemus lõhnas niiii jõuluselt. Paha ainult , et aevastama ajas:)

vaata veel

Related Posts with Thumbnails