kolmapäev, 11. juuni 2008

Mandli - šokolaadi kook

Koogi pealkiri -kookide kook- tekitab ilmselgelt himu asi ise järele proovida. Mõeldud, tehtud.
Mina olen natuke laisem inimene kui Marit ja jaotasin taina kaheks alles lõpus, enne kakao ja pähklite lisamist. Samuti polnud mul kodus pistaatsiapähkleid, mille ma asendasin mandlitega.


270 g jahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl soodat
150 g pehmet võid
250 g suhkrut
4 toasooja muna
250 ml toasooja maitsestamata jogurtit
1.5 tl vaniljeekstrakti
2 spl kakaopulbrit
150 g hakitud tumedat šokolaadi
100 g hakitud mandleid (pistaatsiopähkleid)

Vahusta või suhkruga heledakas vahuks. Jätka vahustamist ja lisa ükshaaval munad. Iga muna lisamise järel peab segu ilus ühtlane jääma. Lisa jogurt, vaniljeesktrakt ja sega veel pisut. Sega omavahel jahu, küpsetuspulber ja sooda. Sõelu see munavahu hulka, sega ühtlaseks. Nüüd jaga tainas kaheks ja lisa ühele osale hakitud mandlid ja teisele osale sõelu sisse kakaopulber.
Määri koogivorm (mul oli lahtikäiv rõngasvorm) võiga, puista üle riivsaia või jahuga ja kalla vormi kakaotainas, puista peale šokolaaditükid ja tõsta peale hele tainas. Küpseta 180 kraadi juures umbes 45-50 min.

esmaspäev, 9. juuni 2008

Rabarberi - banaanikook

3 muna
0,5 dl muscovada või fariinsuhkrut
1 dl suhkrut
2 dl nisujahu
1 dl speltajahu
1tl küpstuspulbrit
2tl vaniljesuhkrut
0,5 dl piima
0,5 dl rummi
50 ml(pähkli)õli
300 g rabarberit
1 banaan
(peale puistamiseks tuhksuhkrut)

Koori ja tükelda rabarber. Vahusta munad suhkruga. Sõelu sisse küpsetuspulbri ja vaniljesuhkruga segatud jahu. Lisa tainast samal ajal segades vähehaaval piim, rumm ja õli .
Tõsta pool tainast võiga määritud ja jahuga üle puistatud lahtikäivasse (rõngas)vormi. Tõsta peale pooled rabarberitükid ja viiluta peale banaan. Kalla vormi ülejäänud tainas ja puista üle allesjäänud rbaarberitükkidega. Küpseta 180 kraadi juures umbes 30 minutit. Kõige parem on kook soojana.

pühapäev, 8. juuni 2008

Tiramisu (väga kodune versioon)

Otsustasin teha oma elu esimese tiramise algusest lõpuni ise. Oleks võinud muidugi küpsised ja toorjuustu poest osta, aga tahtsin seekord kõike ise proovida.Tulemusega jäin väga rahule. Minu suurim hirm, et toorjuust läheb nässu, küpsised lähevad liiga lödiks ja kook laguneb laiali, ei realiseerunud. Olin tulemusega väga rahul ja ka sünnipäevalised mõmisesid rahulolevalt. Järgmine kord proovin poeküpsiste ja mascarponega ja võrdlen lõpptulemust.
Munakollaseid tegelikult paljudes retseptides ei kuumutatata, aga kuna minul seisis ees tordi transport, ei tahtnud toidumürgitusega riskida, kuumutatud muna on natuke reisikindlam.

Küpsised:
3 muna
3 sl suhkrut
3 sl jahu
1 sl tärklist
soola

Vahusta munad suhkruga, sõelu sisse kuivained ja sega ettevaatlikult segamini. Pritsi tordipritsiga küpsetuspaberile piklikud küpsised. Küpseta 180 kraadi juures 8-10 min. Lase paokil uksega ahjus jahtuda.

Mascarpone jaoks läheb vaja:
600ml 10% koort
400ml 35% koort
2 sl sidrunimahla
Kuumuta koort vesivannis, kuni hakkab aurama, lisa sidrunimahl ja sega, kuni segu pakseneb (mul kulus selleks umbes 15-20 min). Pane marliga vooderdatud sõelale umbes 5 h külmkappi nõrguma. Sellest kogusest saad umbes 500 g toorjuustu.

Küpsiste immutamiseks:
2,5 dl kanget espresso kohvi
0,5 dl kohvilikööri

Kreem:
3 suurt munakollast
1.2 dl peenikest suhkrut
500 g mascarponet toorjuustu
2 dl 35% rõõska koort
1 tl vanillisuhkrut
2 sl rummi
Peale:
kakaopulbrit

Valmistamine:
Vahusta munakollased suhkruga paksuks heledaks vahuks. Lisa rumm ja kuumuta vesivannis kuni segu pakseneb. Jahuta külmaveevannis. Sega juurde mascarpone ning vanillsuhkruga pehmeks vahustatud rõõsk koor.
Sega immutamiseks mõeldud kuum kohv ja liköör, lase jahtuda.
Kasta hetkeks alumise kihi küpsised ükshaaval kohvisegusse ning laota serveerimisalusele teineteise kõrvale. Määri peale pool kreemist. Nüüd laota peale teine kiht küpsiseid ning kata kreemiga. Korda protseduuri. Kuna minu küpsised polnud nii paksud kui poe omad, tegin küpsistest 2 kihi asemel 4 kihti. Lase seista üleöö. Sõelu valmis tordile kakaopulbrit.

laupäev, 7. juuni 2008

Petersellipesto

Mulle meeldib selline paksem pesto, mida saab pärast mõnusalt leivale määrida. Kellele meeldib vedelam, paneb vähem juustu(50 g) ja vähem peterselli (50 g).

suur kimp peterselli-umbes 75 g
1 dl külmpressi oliiviõli
50 g mandleid
2 küüslauguküünt
75 g parmesani juustu
sidrunimahla
soola
musta pipart

Pese petersell, kuivata. Riivi juust. Pane kõik komponendid köögikombaini ja töötle ühtlaseks massika. Maitsesta soola, värskelt jahvatatud pipra ja sidrunimahlaga. Meie sõime seda pestot värske, koorega küpsetatud kartuliga ja kõrvale oli kodujuust ja värske salat. Enam suvisemaks minna ei saa.

reede, 6. juuni 2008

Juhuu!

Kui mõni nüüd mõtleb, mis jampsi see Elina nüüd postitab, siis sellist toredat, väiksemat laadi triumfi kodukoka jaoks tahaks teistegagi jagada. Nimelt osalesin võistlusel "Tervislik toitumise kuu" ja mitte edutult. Natuke juttu selle võistluse kohta siin.
10 000 kroonise grillpeo tõi mulle siit blogist juba tuttav retsept nõgesekeerud ja teise koha (koos soja teemalise kokaraamatu ja Santa-Maria nänniga) tõi peedikook.

Vahemere-hõnguline pirukas

Mina tegin selle piruka tegelikult umbes 75 g võiga ja vee kogust ei oska täpselt öelda, sest klassikalist supilusikat sel hetkel käepärast polnud. Aga põhiline, et külma(!) vedelikku lisada nii plaju kui vaja, ja nii vähe kui võimalik, siis ei tule tainas nätske. Kasutan jälle valmis vahemere ürdisegu. Kellel seda pole, võib vast lihtsalt basillikut ja oreganot kasutada.

2 dl nisujahu
1 dl speltajahu
1 vutimuna
2 sl külma vett
100 g võid
soola

2 suuremat tomatit
1 dl viilutatud porrot
200 g tuunikala konservi omas mahlas (tükkidena)
2 muna
1 dl 10 % koort
1 dl piima
soola
mustapipart
2 tl a la Meira vahemere ürdisegu
(petersell, basiilik, aed-haraputk, estragon, tüümian, oregano, münt)
12 oliivi
0,5 dl riivjuustu

Taina jaoks haki jahu võiga läbi, lisa külmas vees lahti klopitud vutimuna, sool ja sõtku kiirelt kokku ühtlane tainas. Suru see võiga määritud pirukavormi põhja ja servadele ja pane umbes 20 min külmkappi.
Kuumuta ahi 200 kraadini. Torka põhjale kahvliga augud sisse ja küpseta põhja umbes 10 min.
Klopi muna piima ja koorega, maitsesta soola, pipraga. Tõsta eelküpsetatud põhjale väiksemateks tükkideks murendatud tuunikala, porro, oliivid, riivjuust, kõige peale lõika tomatikettad. Kallla peale munasegu ja puista üle vahemere ürdiseguga.
Küpseta 200 kraadi juures umbes 30 min, kuni munasegu on pealt ilus kuldne.

kolmapäev, 4. juuni 2008

Biskviitküpsised

Tegin tiramisu valmistamiseks portsu biskviitküpsiseid. Ei tulnud küll nii pontšakad, kui poe omad, aga kerged ja õhulised küll, mõnus nagistada igatahes või mõnes magustoidus kasutada. Ja tiramisus ajasid ka asja ära. 3 munakollast lisasin täiesti omaalgatuslikult, sest mul lihtsalt oli 3 tk sel hetkel üle. Olen teinud biskviitküpsiseid ka ilma lisa munakollasteta, aga mingit märgatavat vahet mina ei osanud leida, nii et, minu meelest midagi hirmsat ei juhtu, kui munakollased lisamata jäävad (või lisatud saavad).

3 suurt muna
(3 munakollast)
3 sl suhkrut
3 sl jahu
2 sl tärklist
soola

Eralda munakollased valgetest. Vahusta munakollased suhkruga heledaks vahuks. Vahusta munavalged. Kalla munakollasevaht munavalge hulka, sõelu hulka jahu ja tärklis ja sega ettevaatlikult alt ülesse tõstes ühtlaseks. Pane tainas tordipritsi ja pigista küpsetuspaberiga kaetud plaadiel piklikud küpsised või tõsta lusikaga väiksed kuhjad. Jäta küpsiste vahele parajad vahed. Küpseta 180 kraadises ahjus 8-10 min. Lase paokil uksega ahjus pisut seista, enne, kui välja võtad. Lõplikult jahuta restil. Sellest kogusest sai 4 plaaditäit.

teisipäev, 3. juuni 2008

Pannkoogid

Kes vähegi on süüa teinud, see on suure tõenäosusega ka pannkooke teinud. Kas õnnestunult või ebaõnnestunult on iseküsimus. Et omletimaitseised tallanahad (nagu mõnel siin on juhtunud) ei korduks, siis panen kirja retsepti, mille järgi mina teen juba vähemalt paar aastat pannkooke. Ja alati tuleb mul sellest kogusest 8 pannkooki.

2,5 dl täispiima
1,5 dl jahu
1 muna
1 tl sukrut
1 tl vaniljekstarkti
0,5 tl soola

Sega muna, pool piimast ja jahu vispliga segamini. Lisa sool, vaniljeestrakt ja suhkur ning ülejäänud piim,klopi ühtlaseks. Lase tainal seista toatemperatuuril umbes tund. Kuumuta pann ja prae ülepannikoogid.

esmaspäev, 2. juuni 2008

Sukaadikook keedukreemiga

Keedukreem:
5 dl täispiima
2 sl jahu
1 dl suhkrut
1tl vaniljesuhkrut
2 muna

Kook:
2 muna
1,5 dl suhkrut
1 dl speltajahu
2 dl nisujahu
0,5 tl soodat
100 g hapukoort
75 ml piima
50 ml apelsinisukaadi

Kaunistuseks valget šokolaadi

Kreemi jaoks vahusta munad suhkruga, sõelu sisse jahu ja vaniljesuhkur. Sega. Aja piim keema ja sega sisse munavaht. Kuumuta kuni segu pakseneb, ära keeda. Jahuta.

Koogi jaoks vahusta munad suhkruga, lisa hapukoore-piima segu. Sega kuivained ja hakitud sukaad. Kalla munasegu hulka. Sega õrnalt läbi ja kalla rasvaga määritud vormi. Küpseta 175 kraadi juures 25-30 min. Lõika jahtnud põhi kolmeks, määri kihtide vahele ja peale keedukreemi, lase seista külmkapis üleöö.

pühapäev, 1. juuni 2008

Karamellijäätis

500 ml täispiima
2-3 sl suhkrut
50 ml brändit
2 tl muscovada suhkrut
1 sl maisitärklist

Karamellista potipõhjas suhkur lisa brändi, lase keeda paar minutit lisa 4 dl piima ja muscovada suhkur. Lahusta 1 dl piimas tärklis, lase segu keema, lisa pidevalt segades tärklis ja keeda umbes minut. Jahuta ja valmista jäätisemasinas jäätis.

reede, 30. mai 2008

Kakao-rummi keeks

Selles keeksis võib spelta tavalise või mõne täistera jahuga asendada. Tuleb tunnistada, et rumm polnud mul just kõige autentsem, vaid Piprapoest ostetud essents, mis tuli hiljem pudelis viinas ära lahustada. Minu jaoks, kes ma päris rummi pole kunagi maitsnud, jäi see siiski piisavalt usutava maitsega.

1 dl speltajahu
2 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
1,5 dl suhkrut
0,5 dl muscovada suhkrut
0,75 dl kakaopulbrit
150 g võid
3 muna
1 dl rummi
50g hakitud šokolaadi
1 dl kuivatatud kirsse

Sulata või. Jahuta. Sega jahu, kakao, kirsid, hakitud šokolaad ja küpsetuspulber kaussi.
Vahusta munad suhkruga. Lisa munavahule vaheldumisi kuivained, rumm ja või. Sega võimalikult vähe. Kalla taigen võiga määritud vormi. Küpseta kooki 175 kraadi juures ahju alumises osas 40-50 minutit.

neljapäev, 29. mai 2008

Rabarberi-mooni kook

Nagu mõni ehk mäletab, sai tehtud moonisaiakesi, mille täidiseks oli brändi, martsipani ja mooniseemnete segu. Kuna saiakestest jäi seda üle, realiseerisin selle ühes koogis, mille retsepti nägin Terevisioonis.

175 g võid
1,5 dl suhkrut
2 muna
1,5 dl kartulitärklist
2 sl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vaniljesuhkrut
soola

400 g rabarberit
1 dl Anni Arro moonirulllide täidist

Vahusta toasoe või ja suhkur. Lisa ­üks­haaval ja pidevalt vahustades munad. Sega hulka omavahel segatud kar­tulijahu, jahu ja küpse­­tus­pulber ning sega ühtlaseks. Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi. Pudista peale moonisegu. Aseta peale peenikesed rabarberivarred või lõika paksemad pikuti pooleks ja kata nendega tainas. Küpseta 200 kraadises ahjus 25 minutit.

kolmapäev, 28. mai 2008

Ketšupiräimed

0,5 kg räimefileesid (puhastatud räimi)

1dl ketšupit
1dl vett
1 sl suhrut
1tl soola
1 sl äädikat
2 loorberilehte
1 kaneelikang
4 nelgitera
4 valge pipra tera

Lao räimed ahjuvormi. Sega leeme ained ja kalla pealele. Murra kaneelikang 2-3 tükiks. Pane vormi ja samas lisa nelk,pipar ja loorber. Küpseta räimi 175 kraadi juures umbes pool tundi . Eemalda kaneelid ja loorber ning paku räimi jahtunult.

teisipäev, 27. mai 2008

Beseekattega rabarberikook

Veel üks rababerikook. Õhuline ja suussulav.

põhi:
100 g võid
2 spl suhkrut
2 munakollast
1 dl nisujahu
1 dl speltajahu
pisut soola
1 spl maisitärklist

täidis: 400-500 g rabarberit
4 sl suhkrut
(kaneeli)

kate:
2 munavalget
3 spl peent terasuhkrut
1 sl rabarberimahla

Täidise jaoks koori ja tükelda rabarber ning pane koos 2 sl suhkruga umbes tunniks seisma, et mahla eralduks. Nõruta, tõsta potti, lisa ülejäänud suhkur ja kuumuta kuni rabarber on pehme. Jahuta.
Põhja jaoks haki jahu ja või, lisa munakollased, suhkur ja tärklis. Pane pooleks tunniks külma. Seejärel rulli laiali, tõsta vormi ja torka kahvliga augud sisse. Küpseta 200°C juures umbes 10 min. Tõsta peale rabarberid.
Katte jaoks vahusta munavalged, lisa vahustamise lõpus suhkur ning rabarberimahl ja vahusta tugevaks vahuks. Määri besee rabarberikihile. Küpseta 140°C juures , kuni besee on pealt kuldne.

esmaspäev, 26. mai 2008

Kana-soja pikkpoiss


450 g kanasüdameid
1 dl kuivatatud sojaube
soola
pipart
2 küünt küüslauku
1 väike sibul
2 sl hapukoort
1 sl (spelta)jahu
2 tl a la Meira vahemere ürdisegu
1 tl worcesteri kastet

Lase sojaubadel üleöö rohkes vees liguneda ja keeda siis pehmeks. Kanasüdamed, oad. küüslauk ja sibul lase läbi hakklihamasina. Maitsesta soolaga, lisa hapukoor, maitseained ja jahu. Sega kõik ühtlaseks ja küpseta keeksivormis 180 kraadi juures 45-50 min.

pühapäev, 25. mai 2008

Moonirullid martsipani ja brändiga.

Nami-nami foorumis on muuhulgas jutuks tulnud ka moonirullid. Seal ülistati Anno Arro üht moonirullide retsept. Kuna lehttaigen ei kuulu minu lemmikute hulka, siis selle osa jätsin retseptis sujuvalt vahele. Ka "Vana Tallinnaga" oli baarikapis probleeme, niisiis kasutasin brändit. Ühes osa rullidest ladusin tihedamalt üksteise kõrvale, nagu ülal oleval pildil näha. Sedasama moonitäidist kasutasin hiljem ka ühe teise küpsetise puhul (tegin nimelt poole koguse tainast ja pool moonitäidisest jäi üle) aga sellest juba edaspidi.... Aga kes tahab, et kõike täpselt jaguks, siis retsept on järgmine:

50 g pärmi
500 ml piima
5-6 sl suhkrut
1 tl soola
2 muna
3 sl õli
12-13 dl jahu

1,5 dl mooniseemneid
2 sl fariinsuhkrut
100 g martsipani
1 dl brändit
1-2 sl vett
3 sl võid

(peale puistamiseks pärlsuhkrut)

Vedelda pärm suhkruga ja sega käesooja piima sisse. Lisa sool. Kalla hulka jahu ja õli. Sõtku käsitsi või sega miksriga (tainakonksuga) , kuni tainas muutub sitkeks, pealt siledaks ja hakkab kausi külest lahti lööma. Vormi jahuste või õliste kätega tainast pall, raputa jahu peale ja lase soojas kohas rätiku all kahekordseks kerkida.

Tükelda martsipan , pane mooniseemnete, brändi, fariinsuhkru, vee ja võiga potti ja kuumuta, kuni segu on siirupilaadne. Lase jahtuda ja laota laialirullitud taigna peale.

Rulli tainas ristkülikuks, määri mooniseguga ja keera rulli. Lõika sakilise või terava noaga kettad ja pane küpsetuspaberi peale parajate vahedega rätiku alla 15-20 min kerkima. Kuumuta Ahi 180 kraadini. Pintselda saiad vee-muna seguga ja küpseta (umbes 12-15 min) kuni saiad on ilusad kuldsed. Sellest kogusest saab 4 plaaditäit.

laupäev, 24. mai 2008

Kartuli-hernepuder

Ilus roheline roog, mis maitseb sama hea, kui välja paistab. Hea võimalus oma vanadest, eelmise aasta kartulitest veel midagi maitsvat teha.

6 kartulit
3 dl külmutatud või värskeid rohelisi herneid
3,5 - 4 dl koorest maapiima
värsket peterselli
soola

Koori kartulid ja pane keevasse, soolaga maitsestatud vette. Poole keetmise pealt lisa herned (võid herned ka eraldi keeta). Kurna ning püreesta herned ja petersell korraks keema lastud piimaga püreeks. Kalla juurde kartulid ja tambi pudruks. Võib ka miksriga veel õhulisemaks vahustada.

reede, 23. mai 2008

Peedikook

Esimesed peedikoogi tegemise plaanid olid juba aastaid tagasi, aga tegudeni jõudsin alles praegu. Pole midagi öelda - porgand pole kindlasti ainuke juurvili , mis kooki hästi passib.
Ja mustsõstrad kõlbasid sinna kõrvale nagu valatult.

4 muna
1 dl suhkrut
1 dl muscovada suhkrut (fariinsuhkrut)
300 g keedetud ja püreestatud peeti
2 dl nisujahu
2 dl täisteranisujahu
3 sl kakaopulbrit
3 tl küpsetuspulbrit
pisut soola
0,75 dl pähkliõli
0,5 dl tükeldatud metsapähkleid
2 sl rummi
Peale puistamiseks tuhksuhkrut
Koogi kõrvale: mustsõstraid, suhkrut

Vahusta munad suhkruga. Peedipüree sega õliga, lisa rumm. Kuivained sega omavahel. Sega ettevaatilikult munavahusse jahusegu ja peedipüree. Kalla tainas võiga määritud ja jahuga üle puistatud lahtikäivasse koogivormi ja küpseta 160 kraadises ahjus, pöördõhu režiimiga umbes 50-60 min.
Mustsõstrad purusta kahvliga ja lisa maitse järgi suhkrut, paku koogi kõrvale.

neljapäev, 22. mai 2008

Kohaterriin

Minu elu esimene terriin ei läinudki aia taha. Sellest kogusest sain ühe suure ja 2 väikest (muffinivormis valminud) kalavormi. Meie sõime seda kartulipudruga.

500 g kohafileed
1 õun
1 suurem sibul
õli praadimiseks
150 g külmutatud spinatit
3 muna
100 ml valget veini
400 ml täispiima või kohvikoort
1 porgand
soola
peterselli
valget pipart.

Keeda porgand pehmeks. Haki sibul ja õun ning prae pannil läbi. Lase jahtuda. Sulata spinat ja pigista üleliigne vesi välja. Sega vein ja piim(koor). Pane köögikombaini kolmandik kalafileest, praetud õun ja sibul, soola, muna ja kolmandik vedelikust. töötle ühtlaseks. Laota segu võiga määritud keeksivormi põhja. Teise kihi jaoks püreeste teine kolmandiks kalast, keedetud porgand, muna ja kolmandik piimasegust. maistsesta soolaja pipraga. Kalla vormi teiseks kihiks. Viimase kihina töötle ühtlaseks spinat, kalafilee, vedelik ja muna, maitsesta soola, pipra ja peterselliga. Küpseta 175 kraadi juures juures vesivannis (pane keeksivorm suurema vormi sisse ja kalla sinna vesi) 1 h 15 min. Lase enne välja võtmist pisut jahtuda. Söö soojalt või jahtunult külma peterselli-hapukoorekastmega.

kolmapäev, 21. mai 2008

Kuusekasvumääre

Lugedes teiste blogisid, leidsin Evelini lehelt põneva kevadise katsetuse kuusekasvuvõi näol.
Ei usu, et Eestis leidub inimest, kes poleks kordagi oma elu jooksul noori kuusevõrseid söönud. Nüüd on seda võimalus "tsiviliseeritult" söögilaua taga teha.
Mina tahtsin seda määret tegema hakates lõpuks ometi lahti saada pisikesest sinihallitusjuustukillust oma külmkapist ja uhasin selle ka sisse. Võiks arvata, et sinihallitusjuust on intensiivse maitsega, aga lõpuks jäid ikkagi domineerima kuuseokkad. Mina sõin seda musta leivaga ja panin kurki peale.

1 sl kuusekasvusid
4 sl kodujuustu
25 g sinihallitusjuustu
2 sl keefiri või hapukoort
0,5-1 tl suhkrut
(5 peeneks uhmerdatud kadakamarja)

Pane kõik ained köögikombaini või püreesta saumikseriga.

vaata veel

Related Posts with Thumbnails