teisipäev, 29. juuli 2008

Kräsupeakook

Pole eestlaste seas vist kuulsamat kooki kui Kräsupea. Teha on seda väga lihtne. Algselt oli retseptis vahele panemiseks vist umbes pool kilo hapukoort, aga minu maitse jaoks oleks kook liiga kuiv jäänud, nii et mina uhasin kohe julgelt koort juurde. Kook peab kindlasti enne serveerimist külmkapis seisma.

4 muna
3,5 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
6 dl nisujahu
2 tl söögisoodat
400 g hapukoort
3 sl kakaopulbrit ühte kaussi lisamiseks

Täidis:
8-10 dl hapukoort

Glasuur:
50 g võid
1 sl piima
2 sl suhkrut
1,5 sl kakaopulbrit
50 g (aplesini maitselist) šokolaadi

Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks, lisa hapukoor ja vaniljesuhkur ning sega ühtlaseks. Jahu ja sooda sega omavahel ja sõelu munavahu hulka. Jaga tainas kahte kaussi ning lisa ühele portsule kakaopulber. Vala pruun tainas võiga määritud lahtikäivasse rõngasvormi. Vala hele tainas teise vormi. Küpseta mõlemat koogipõhja 180-kraadises ahjus umbes 25 minutit, kuni koogi sisse torgatud tikk jääb puhtaks. Lõika jahtunud hele põhi kuubikuteks ja tume põhi kaheks kihiks. Sega heledad koogikuubikud hapukoorega. Aseta alumine tume põhi vormi, määri sellele hapukoort ja kata 1/2 tordikuubiku-hapukoore seguga. Kata teise põhjaga ja peale ülejäänud tordikuubiku-hapukoore segu. Glasuuri valmistamiseks sulata potis või, sega juurde piim, kakaopulber, suhkur ning šokolaad. Sega ühtlaseks ja lase veidi jahtuda. Nirista glasuur tordile. Enne serveerimist lase koogil umbes 12 tundi külmkapis seista.

8 kommentaari:

Pille ütles ...

Mul oli küll plaanis õepoegadele sünnipäevaks mingi põnevam tort meisterdada, aga selgus, et tahavad tädi Pillelt sama torti, mis eelmisel aastal ehk siis Kräsupead :)
Mõnus mahlane tort, aga mina kuulsin sellest esimest korda alles paar aastat tagasi!!

Liiz17 ütles ...

Oii kui isuäratav, mina olen teinud kräsupead natuke teistmoodi - biskviidi , hapukoore ja banaaniga. Kindlasti katsetan sinu varjanti ka ;)

Elina ütles ...

oi-oi, Pille, järelikult pole sa kas kuigi ustavalt Eestis elanud või pole sa supermarketite koogivalikuga kursis. Iga korralik eestlane teab, mis asi on Kräsupea!

Eva P. ütles ...

Mina kuulsin ka kräsupeast alles paar aastat tagasi, aga vahepealse aja jooksul on seda õige palju tehtud, sest tõesti on hea.

Anonüümne ütles ...

Kui suur rõngasvorm peaks olema?

Elina ütles ...

vorm võiks olla 24 cm diameetriga

LG ütles ...

Minul ei õnnestunud kuidagi ø24cm põhja pooleks lõigata :( Kas pildil olev kook on ikka selliste mõõtmetega vormis tehtud?

LG ütles ...

... jäi mainimata et ikkagi superhea :)

vaata veel

Related Posts with Thumbnails