pühapäev, 20. juuni 2010

Käsnakalle tort

Ühele noormehele sai sünnipäevaks tehtud selline tort. Ühtlasi oli tegemist minu esimese kokkupuutega vahukommifondantiga. Rullida oli seda pisut raskem kui martsipani, samas oli see elastsem.
Ei tulnudki nii hirm-magus, nagu algul kartsin. Pükste osa ostsustasin katta kohupiimkreemiga, sest seal oli nii palju nurke, et nende ilus katmine selle kattega oleks olnud üks paras pusimine ja seda ma sel korral veel ette ei tihanud võtta.

  • Kate:
  • 200 g valgeid vahukomme
  • 400 g tuhksuhkrut
  • 2 sl vett
  • (õli)
  • (rullimiseks tuhksuhkrut)
Sulata kommid mikroahjus, lisa pool kogust sõelutud suhkrut ja 1 sl vett ja sõtku kokku ühtlane taina, et tainas käte külge ei hakkaks, tee käed õliseks. Lisa seejäre ülejäänud kogus suhkrut ja vett ja sõtku edasi . Kui mass on ühtlane, värvi osa sellest toiduvärviga kollaseks, osa roheliseks, siniseks, roosaks ja osa jäta valgeks.
  • Põhi:
  • 5 muna
  • 2,5 dl suhkrut
  • 3 dl jahu
  • 2 sl kakaod
  • 1 dl kuuma vett
Vahusta munad suhkruga tihedaks vahuks. Lis keev vesi ja sõelu hulka kuivained. Sega tainas õrnalt ühtlaseks. Kalla tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200 kraadi juures umbes 30 min.
  • Niisutamiseks:
  • poole sidruni mahl
  • vett (umbes 70 ml)
  • 3 tl suhkrut
Lisa sidrunimahlale vett (et kokku tuleks 1 dl vedelikku), lisa suhkur ja niisuta sellega pooleks lõigatud tordipõhjad.

  • Täidis:
  • 75 ml piima
  • 15 g želatiiini
  • 350 g magedat kodujuustu
  • 300 g vaniljemaitselist kohupiimatoru
  • 400 g hapukoort
  • 2 dl vahukoort
  • 4 sl suhkrut
  • ühe sidruni koor
  • poole sidruni mahl
Paisuta želatiin külmas piimas, sulata mikrolaineahjus või kuumaveevannis ja seejärel jahuta. Vahusta vahukoor. Sega kõik ülejäänud ained omavahel ja soojenda mikrolaineahjus toatemperatuurni või lase seista, et segu päris külm poleks. Sega hulka jahtunud želatiinisegu ja vala täidis alumisele koogipõhjale, tõsta peale teine pool ja pane kook külmkappi 4-5 tunniks seisma.

Rulli vahukommitainas toidukilega kaetud alusel õhukeseks ja tõsta kollane ja valge osa eraldi toidukile abil tordile. Rullimise hõlbustamiseks kasuta tuhksuhkrut või elastsest plastikust alust (nö taldrikualust). Püksteosa kata kakao kohupiimakreemiga.
Lõika välja ka ülejäänud tükid. Joonista peale toiduvärviga viimased detailid. Allles jäänud kollasest vahukommitainast vormi käed ja jalad.

1 kommentaar:

Ave ütles ...

See on nüüd küll lahedaim tort mida näinud olen!!! On olnud küll palju tööd, kuid tulemus on seda väärt. Ja milliseid ideesi ma sain, eriti need vahukommid :)
Super!!!

vaata veel

Related Posts with Thumbnails