kolmapäev, 30. aprill 2008

Sipsiku-tort


Minu lapse esimeseks sünnipäevaks valmistasime sellise tordi. Kuna martsipanikate mulle tortidel eriti ei meeldi, tahtsin proovida midagi põnevamat kohupiimakreemiga. Kreemide lisamisega põhjale paisusid järjest ka sipsiku mõõtmed, nii et lõpptulemuseks oli üsna ülekaaluline Sipsik. Aga maitse oli hea, sidruni ja valge šokolaadi koosluse proovin teine kordki ära.

  • Tordipõhi:
  • 150 g mandleid
  • 6 muna
  • 6 sl suhkrut
  • 4 sl tärklist
  • 1 tl küpsetuspulbrit

  • Kreemi jaoks :
  • 300 g vanilje kohupiimatoru
  • 400 g maitsestamata kohupiimatoru
  • 150 g valget šokolaadi
  • 20 g želatiini
  • 400 ml vahukoort
  • sinist ja punast toiduvärvi
  • kaunistuseks 50 g tumedat šokolaadi

  • Sidrunikreem:
  • 125 g toorjuustu
  • 1 sidruni mahl ja koor
  • 200 ml vett
  • 2 munakollast
  • 1 sl suhkrut
  • 3 sl jahu
  • 1 sl võid

Mandlid kalla 2 korda keeva veega üle, koori ning seejärel rösti pannil. Jahvata peeneks ja sega tärklise ja küpsetuspulbriga. Joonista küpsetuspaberile sipsiku kuju ja laota kolmandik tainast võiga määritud küpsetuspaberile. Küpseta 180 kraadi juures umbes 10 min. Küpseta veel teine sipsikukujuline põhi ja üks tavaline 20 cm diameetrise vomiga küpsetatud pöhi.

Valmista sidrunikreem- sega munakollased, suhkur, jahu , sidrunimahl ning koor ja vesi. Kuumuta pidevalt segades kuni segu pakseneb. Lisa või, lase pisut jahtuda. Sega hulka toorjuust. Pool kogusest määri sipsikukujulisele põhjale. Koogivormis küpsetatud põhi lõika tükkideks ja sega ülejäänd kreemiga. Laota põhjale.

Paisuta piimas ja sulata želatiin. Vahusta 200 ml koor ja sega 2/3 koguse kohupiimaga.
nirista hulka želatiin . Lase segul külmkapis veidi taheneda ja määri koogile. Tõsta peale teine sipsiku kujuline põhi ja määri ülejäänud kreem peale ja külgedele. Lase külmkapis ära tarretuda.
Pealmise kreemi jaoks vahusta 200 ml koort, lisa ülejäänud kohupiima ja sega sulatatud šokolaadiga. Tõsta pool kogusest teise kaussi ja värvi punase toiduvärviga. Allesjäänu kogusest omakorda pool värvi siniseks. Kehaosad kata roosa kreemiga, riidetriibud ja juuksed sinise kreemiga, ülejäänud osad ja silmad valgega. Sulata kilekotis 50 g tumedat šokolaadi, lõika nurka väike auk ja kaunista tort lõplikult.

PRINDI RETSEPT

11 kommentaari:

Eva P. ütles ...

Tore idee ja ilus kook, aga ma ei saa aru miks oma lastele toiduvärve vabatahtlikult sisse söödate :)

Elina ütles ...

hea tähelepanek. mõtlesin ka sellele, kui tegema hakkasin. aga kuna torti sõid siiski täiskasvanud(kellele teadupärast võib igasugu sodi sisse sööta:-)), siis väga ei põdenud. laps sai vast paar ampsu seda valgemat.

Pille ütles ...

Aiiiiii, kui armas! (Ma loodan, et Sa jagad seda pilti ja retseptilinki ka Nami-nami lastetortide all?)
Muide - punase toiduvärvi asemel oleks saanud vabalt kasutada nt seda Taarapõllu pohlajahu või karkadetee ekstrakti - mõlemad teevad kenasti roosaks vahukoored-kohupiimad.
Sinisega ma ei teha - ehk mustikapulber?

Elina ütles ...

kusjuures marjajahud tulid mulle endalegi pärast toiduvärvi kommentaari pähe, aga noh- mis tehtud see tehtud... tasub tulevkus igatahes järele proovimist.

Joonas ütles ...

Mina olen üks täiskavanuist, kes seda ohtralt tarbis... Väike keemia küll, kuid maitseomaduste poolest tasus ära.

Helen ütles ...

mina aga tahaks tead, kus sa toiduvärve saad, siin Tartus? Ma ei oska kusaglilt otsaida, aag tahaks ka vahel väikest keemiaampsu:)

Elina ütles ...

Tallinnas nägin pulbri kujul toiduvärve viimati Stockmani kõrval asuvas Piprapoes http://www.pipar.ee/meie_tooted/area-62.html
Kunagi oli neil ka Tartus turuhoones mingi väike esindus, kas ka praegu, ei tea.
Ja muuseas, kui sul omal minikonteinerid olemas, võin sulle enda varudest jagada. Võta totsikud titetrenni kaasa, kodus doseerin sulle ja toon ülejärgmine kord ära;-)

Anonüümne ütles ...

Väga armas tort! Tahan ka proovida, aga kui pikk see Sipsik u on ja kui mitmele inimesele sellest jagub? Ja kas ma sain õigesti aru, et pea jaoks tuleb ümar põhi tükeldada ja siis uuesti kokku panna?

Elina ütles ...

see sipsiku pikkus oli selline ,et ahjuplaadile ära mahtus(35 cm umbes). kokku tuli see umbkaudu 2,5 kilo, nii et 15-20 inimesele jagub vast küll. see ümmargune põhi lõika väikesteks kuubikuteks, sega sidrunikreemiga ja laota üle terve koogi laiali, alumise sipsikupõhja peale. siis määri sellele kohupiimakreem, teine põhi jne. paras mässamine tegelikult, kui nüüd lugeda:)

Anonüümne ütles ...

Aitäh selgituse eest, hakkan täna õhtul katsetama :)

Anonüümne ütles ...

Hakkasin oma tüdrukuga vaatama netist lastetordi pilte ja talle väga meeldis see Sipsiku tort :)
Mõtlesingi talle sünnipäevaks midagi sarnast valmistada. Kuid küsin veel üle, kas sellest 6 munast tuleb ikka nii palju taigent, et valmistada 2 kuju ja veel 1 ümmargune vorm?

vaata veel

Related Posts with Thumbnails