reede, 30. mai 2008

Kakao-rummi keeks

Selles keeksis võib spelta tavalise või mõne täistera jahuga asendada. Tuleb tunnistada, et rumm polnud mul just kõige autentsem, vaid Piprapoest ostetud essents, mis tuli hiljem pudelis viinas ära lahustada. Minu jaoks, kes ma päris rummi pole kunagi maitsnud, jäi see siiski piisavalt usutava maitsega.

1 dl speltajahu
2 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
1,5 dl suhkrut
0,5 dl muscovada suhkrut
0,75 dl kakaopulbrit
150 g võid
3 muna
1 dl rummi
50g hakitud šokolaadi
1 dl kuivatatud kirsse

Sulata või. Jahuta. Sega jahu, kakao, kirsid, hakitud šokolaad ja küpsetuspulber kaussi.
Vahusta munad suhkruga. Lisa munavahule vaheldumisi kuivained, rumm ja või. Sega võimalikult vähe. Kalla taigen võiga määritud vormi. Küpseta kooki 175 kraadi juures ahju alumises osas 40-50 minutit.

neljapäev, 29. mai 2008

Rabarberi-mooni kook

Nagu mõni ehk mäletab, sai tehtud moonisaiakesi, mille täidiseks oli brändi, martsipani ja mooniseemnete segu. Kuna saiakestest jäi seda üle, realiseerisin selle ühes koogis, mille retsepti nägin Terevisioonis.

175 g võid
1,5 dl suhkrut
2 muna
1,5 dl kartulitärklist
2 sl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vaniljesuhkrut
soola

400 g rabarberit
1 dl Anni Arro moonirulllide täidist

Vahusta toasoe või ja suhkur. Lisa ­üks­haaval ja pidevalt vahustades munad. Sega hulka omavahel segatud kar­tulijahu, jahu ja küpse­­tus­pulber ning sega ühtlaseks. Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi. Pudista peale moonisegu. Aseta peale peenikesed rabarberivarred või lõika paksemad pikuti pooleks ja kata nendega tainas. Küpseta 200 kraadises ahjus 25 minutit.

kolmapäev, 28. mai 2008

Ketšupiräimed

0,5 kg räimefileesid (puhastatud räimi)

1dl ketšupit
1dl vett
1 sl suhrut
1tl soola
1 sl äädikat
2 loorberilehte
1 kaneelikang
4 nelgitera
4 valge pipra tera

Lao räimed ahjuvormi. Sega leeme ained ja kalla pealele. Murra kaneelikang 2-3 tükiks. Pane vormi ja samas lisa nelk,pipar ja loorber. Küpseta räimi 175 kraadi juures umbes pool tundi . Eemalda kaneelid ja loorber ning paku räimi jahtunult.

teisipäev, 27. mai 2008

Beseekattega rabarberikook

Veel üks rababerikook. Õhuline ja suussulav.

põhi:
100 g võid
2 spl suhkrut
2 munakollast
1 dl nisujahu
1 dl speltajahu
pisut soola
1 spl maisitärklist

täidis: 400-500 g rabarberit
4 sl suhkrut
(kaneeli)

kate:
2 munavalget
3 spl peent terasuhkrut
1 sl rabarberimahla

Täidise jaoks koori ja tükelda rabarber ning pane koos 2 sl suhkruga umbes tunniks seisma, et mahla eralduks. Nõruta, tõsta potti, lisa ülejäänud suhkur ja kuumuta kuni rabarber on pehme. Jahuta.
Põhja jaoks haki jahu ja või, lisa munakollased, suhkur ja tärklis. Pane pooleks tunniks külma. Seejärel rulli laiali, tõsta vormi ja torka kahvliga augud sisse. Küpseta 200°C juures umbes 10 min. Tõsta peale rabarberid.
Katte jaoks vahusta munavalged, lisa vahustamise lõpus suhkur ning rabarberimahl ja vahusta tugevaks vahuks. Määri besee rabarberikihile. Küpseta 140°C juures , kuni besee on pealt kuldne.

esmaspäev, 26. mai 2008

Kana-soja pikkpoiss


450 g kanasüdameid
1 dl kuivatatud sojaube
soola
pipart
2 küünt küüslauku
1 väike sibul
2 sl hapukoort
1 sl (spelta)jahu
2 tl a la Meira vahemere ürdisegu
1 tl worcesteri kastet

Lase sojaubadel üleöö rohkes vees liguneda ja keeda siis pehmeks. Kanasüdamed, oad. küüslauk ja sibul lase läbi hakklihamasina. Maitsesta soolaga, lisa hapukoor, maitseained ja jahu. Sega kõik ühtlaseks ja küpseta keeksivormis 180 kraadi juures 45-50 min.

pühapäev, 25. mai 2008

Moonirullid martsipani ja brändiga.

Nami-nami foorumis on muuhulgas jutuks tulnud ka moonirullid. Seal ülistati Anno Arro üht moonirullide retsept. Kuna lehttaigen ei kuulu minu lemmikute hulka, siis selle osa jätsin retseptis sujuvalt vahele. Ka "Vana Tallinnaga" oli baarikapis probleeme, niisiis kasutasin brändit. Ühes osa rullidest ladusin tihedamalt üksteise kõrvale, nagu ülal oleval pildil näha. Sedasama moonitäidist kasutasin hiljem ka ühe teise küpsetise puhul (tegin nimelt poole koguse tainast ja pool moonitäidisest jäi üle) aga sellest juba edaspidi.... Aga kes tahab, et kõike täpselt jaguks, siis retsept on järgmine:

50 g pärmi
500 ml piima
5-6 sl suhkrut
1 tl soola
2 muna
3 sl õli
12-13 dl jahu

1,5 dl mooniseemneid
2 sl fariinsuhkrut
100 g martsipani
1 dl brändit
1-2 sl vett
3 sl võid

(peale puistamiseks pärlsuhkrut)

Vedelda pärm suhkruga ja sega käesooja piima sisse. Lisa sool. Kalla hulka jahu ja õli. Sõtku käsitsi või sega miksriga (tainakonksuga) , kuni tainas muutub sitkeks, pealt siledaks ja hakkab kausi külest lahti lööma. Vormi jahuste või õliste kätega tainast pall, raputa jahu peale ja lase soojas kohas rätiku all kahekordseks kerkida.

Tükelda martsipan , pane mooniseemnete, brändi, fariinsuhkru, vee ja võiga potti ja kuumuta, kuni segu on siirupilaadne. Lase jahtuda ja laota laialirullitud taigna peale.

Rulli tainas ristkülikuks, määri mooniseguga ja keera rulli. Lõika sakilise või terava noaga kettad ja pane küpsetuspaberi peale parajate vahedega rätiku alla 15-20 min kerkima. Kuumuta Ahi 180 kraadini. Pintselda saiad vee-muna seguga ja küpseta (umbes 12-15 min) kuni saiad on ilusad kuldsed. Sellest kogusest saab 4 plaaditäit.

laupäev, 24. mai 2008

Kartuli-hernepuder

Ilus roheline roog, mis maitseb sama hea, kui välja paistab. Hea võimalus oma vanadest, eelmise aasta kartulitest veel midagi maitsvat teha.

6 kartulit
3 dl külmutatud või värskeid rohelisi herneid
3,5 - 4 dl koorest maapiima
värsket peterselli
soola

Koori kartulid ja pane keevasse, soolaga maitsestatud vette. Poole keetmise pealt lisa herned (võid herned ka eraldi keeta). Kurna ning püreesta herned ja petersell korraks keema lastud piimaga püreeks. Kalla juurde kartulid ja tambi pudruks. Võib ka miksriga veel õhulisemaks vahustada.

reede, 23. mai 2008

Peedikook

Esimesed peedikoogi tegemise plaanid olid juba aastaid tagasi, aga tegudeni jõudsin alles praegu. Pole midagi öelda - porgand pole kindlasti ainuke juurvili , mis kooki hästi passib.
Ja mustsõstrad kõlbasid sinna kõrvale nagu valatult.

4 muna
1 dl suhkrut
1 dl muscovada suhkrut (fariinsuhkrut)
300 g keedetud ja püreestatud peeti
2 dl nisujahu
2 dl täisteranisujahu
3 sl kakaopulbrit
3 tl küpsetuspulbrit
pisut soola
0,75 dl pähkliõli
0,5 dl tükeldatud metsapähkleid
2 sl rummi
Peale puistamiseks tuhksuhkrut
Koogi kõrvale: mustsõstraid, suhkrut

Vahusta munad suhkruga. Peedipüree sega õliga, lisa rumm. Kuivained sega omavahel. Sega ettevaatilikult munavahusse jahusegu ja peedipüree. Kalla tainas võiga määritud ja jahuga üle puistatud lahtikäivasse koogivormi ja küpseta 160 kraadises ahjus, pöördõhu režiimiga umbes 50-60 min.
Mustsõstrad purusta kahvliga ja lisa maitse järgi suhkrut, paku koogi kõrvale.

neljapäev, 22. mai 2008

Kohaterriin

Minu elu esimene terriin ei läinudki aia taha. Sellest kogusest sain ühe suure ja 2 väikest (muffinivormis valminud) kalavormi. Meie sõime seda kartulipudruga.

500 g kohafileed
1 õun
1 suurem sibul
õli praadimiseks
150 g külmutatud spinatit
3 muna
100 ml valget veini
400 ml täispiima või kohvikoort
1 porgand
soola
peterselli
valget pipart.

Keeda porgand pehmeks. Haki sibul ja õun ning prae pannil läbi. Lase jahtuda. Sulata spinat ja pigista üleliigne vesi välja. Sega vein ja piim(koor). Pane köögikombaini kolmandik kalafileest, praetud õun ja sibul, soola, muna ja kolmandik vedelikust. töötle ühtlaseks. Laota segu võiga määritud keeksivormi põhja. Teise kihi jaoks püreeste teine kolmandiks kalast, keedetud porgand, muna ja kolmandik piimasegust. maistsesta soolaja pipraga. Kalla vormi teiseks kihiks. Viimase kihina töötle ühtlaseks spinat, kalafilee, vedelik ja muna, maitsesta soola, pipra ja peterselliga. Küpseta 175 kraadi juures juures vesivannis (pane keeksivorm suurema vormi sisse ja kalla sinna vesi) 1 h 15 min. Lase enne välja võtmist pisut jahtuda. Söö soojalt või jahtunult külma peterselli-hapukoorekastmega.

kolmapäev, 21. mai 2008

Kuusekasvumääre

Lugedes teiste blogisid, leidsin Evelini lehelt põneva kevadise katsetuse kuusekasvuvõi näol.
Ei usu, et Eestis leidub inimest, kes poleks kordagi oma elu jooksul noori kuusevõrseid söönud. Nüüd on seda võimalus "tsiviliseeritult" söögilaua taga teha.
Mina tahtsin seda määret tegema hakates lõpuks ometi lahti saada pisikesest sinihallitusjuustukillust oma külmkapist ja uhasin selle ka sisse. Võiks arvata, et sinihallitusjuust on intensiivse maitsega, aga lõpuks jäid ikkagi domineerima kuuseokkad. Mina sõin seda musta leivaga ja panin kurki peale.

1 sl kuusekasvusid
4 sl kodujuustu
25 g sinihallitusjuustu
2 sl keefiri või hapukoort
0,5-1 tl suhkrut
(5 peeneks uhmerdatud kadakamarja)

Pane kõik ained köögikombaini või püreesta saumikseriga.

teisipäev, 20. mai 2008

Marineeritud räimed


Marineeritud räimed (või ükskõik, mis kala liik tegelikult) on toit, millele minul on väga raske vastu seista. Nüüd tegin seda väga lihtsal viisil, ei mingit paneerimist, praadimist... Lao kalad vormi, ahju ja valmis. Ja vist ka selle võrra tervislikum. Vaja läheb:

1 kg räimi
1 sibul
1 väike porgand
2 küüslauguküünt
1,25 dl (viinamarja) äädikat (5%)
2,25 dl vett
1 sl oliiviõli
1 sl mett
1,5 tl soola
5 tera musta pipart
5 tera vürtsi
5 kadakamarja
paar loorberilehte

Puhasta kalad, pese ning nõruta. Lõika sibul rõngasteks, porgand ja küüslauk õhukesteks viiludeks. Lao kiht räimi ahjunõusse, seejärel pane kiht aedvilju, siis jälle kalad, kõige peale sibul-porgand. Sega kõik marinaadiained omavahel kokku, lase keema tõusta ja kalla peale. Pane vorm ahju ja küpseta 175° juures 30 minutit, tõsta välja ja lase täielikult jahtuda.

esmaspäev, 19. mai 2008

Maapähklivõiküpsised


Need on ühed hästi muredad ja maapähklised küpsised. Maapähklivõi tegemisest võib lugeda veel täpsemalt siit.

1,25 dl sulatatud võid
1 muna
1,5 dl maapähklivõid (suhkruta)
1,5 dl suhkrut
o,5 dl muscovada suhkrut (või fariinsuhkrut)
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vaniljeekstrakti
3 dl jahu
0,5 tl soola

Sulata või, lisa suhkur, maapähklivõi, muna, vaniljeekstrakt.
Sega jahu küpsetuspulbri ja soolaga ning lisa tainale. Sega ühtlaseks ja jäta 1-1,5 tunniks külmkappi. Vormi käte vahel lapikud küpsised, hoia neid veel 15 min külmkapis ja siis pane 175 kraadisesse ahju 13 min.

pühapäev, 18. mai 2008

Porgandisepik

3,5 dl täisteranisujahu (kaerajahu)
2 dl nisujahu
2,5 dl piima
25 g pärmi
1-2 sl vedelat mett
1 tl soola
50 ml päevalilleseemneid
50 ml kõrvitsaseemneid
1 sl kõrvitsaseemneõli
1 dl peenelt riivitud porgandit

Lahusta pärm käesoojas piimas, lisa mesi ja sool. Kalla juurde jahu, seemned, riivitud porgand ja õli ning sega kokku tainas. Sõtku korralikult. Mina kasutan sõtkumise asemel miksri tainakonksu. Vormi jahuste kätega tainast pall ja jäta rätiku alla umbes tunniks ajaks kerkima. Vormi kaks pätsi, pane ahjuplaadile, lase veel kerkida umbes 15 min ja küpseta siis 180 kraadi juures umbes pool tundi. Valmis küpsenud leiva põhjale koputades peab see kumisema.

Lisan siinkohal mõned Maire Suitsu poolt kirja pandud tarkuseterad pärmitaignaküpsetiste kohta.
Taigen ei kerki, kui:
* pärm oli vana,
* vedelik oli liiga kuum või külm,
* jahu ja muud komponendid olid liiga külmad,
* kergitamisel oli ruum külm või tekkis seal järsk külm tõmbetuul,
* sitkainet ei tekkinud küllaldaselt, kuna kas jahukogus või sõtkumine olid ebapiisavad,
Enne küpsetamist toimuvaks kerkimiseks plaadile tõstetud toode vajub kokku, kui:
* kergitusaeg oli liiga pikk.
Küpsenud saia või leiva sisu on suurte aukudega, kui:
* vähese sõtkumise tõttu pole gaasimullid jaotunud ühtlaselt,
* valmisvormitud toote kerkimine oli kas liiga äge (liiga soe ruum!) või liiga pikk.
Küpsetis on kahvatu, nätske ja madal, kui:
* rasvakogus oli ebaproportsionaalselt suur,
* vormitud toote kerkimisaeg oli lühike,
* ahjutemperatuur oli ebapiisav,
* sai või leib võeti ahjust liiga vara välja.
Pruun koorik, seest toores:
* ahi oli liiga kuum, küpsetusaeg aga lühike.
Kuiv, maitsetu küpsetis:
* taignas oli liiga palju jahu.
Pealispind praguneb:
* kerkimisaeg polnud piisav,
* sõtkumine oli jäänud väheseks,
* jahu oli taignas liiga palju.

laupäev, 17. mai 2008

Nõgesekeerud

Nõgesesaaga meie peres jätkub. Ja kuna kellelgi hemoglobiini üliküllusega probleeme ei paista olevat, siis laseme sel rahulikult sündida. Huvitav, millal jõuab kätte aeg, kui Eestimaal laiuvad mahenõgese põllud ja väärt kraami ka linnastunumatele isikutele (aastaringselt) kättesaadavaks tehtaks. Ma arvan, et siin peitub üks Eesti Nokiatest. Sest maitseomadused on nõgesel minu meelest väga head ja kasulikkusest pole vist ka pikalt vaja heietada.

Seekordse küpsetise jaoks läheb vaja:

25 g pärmi
2,5 dl piima
2 tl suhkrut
1 tl soola
5 dl jahu
1,5-2 dl täistera nisujahu
2 sl kõrvitsaseemne õli

vahele nõgesepestot:
1,5 dl minut aega keevas vees seisnud ja nõrutatud nõgeseid
1 dl kõrvitsaseemneid
0,5 dl tugevama maitsega riivitud juustu
0,75-1 dl kõrvitsaseemne õli
2 tl valgeveiniäädikat.
4 küüslauguküünt
soola

kuivatatud tomateid
määrimiseks muna

Vedelda pärm suhkruga, lisa käesoe piim ja sool. Sõtku juurde jahu. Viimasena lisa õli. Sõtku kuni tainas hakkab kausi küljest lahti lööma.Vormi pall,puista üle jahuga ja lase rätiku all soojas kohas kahekordseks kerkida.

Nõgestel eemalda varred. Kalla peale keev vesi, hoia neid seal umbes minut ja kurna. Pigista välja kogu vesi. Nüüd peaks nõgeste maht olema umbes 1,5 dl. Pane nõgesed köögikombaini,lisa kõrvitsaseemned, õli, äädikas, küüslauguküüned ja riivitud juus.Töötle kõik ühtlaseks pastaks, maitsesta vajadusel soolaga

Rulli tainas ristkülikukujuliselt. Määri peale nõgesepesto ja peeneks hakitud kuivatatud tomatid. Keera tainas rulli, lõika sakilise või terava noaga kettad ja pane küpsetuspaberiga kaetud plaadile 15-20 min kerkima. Kerkinud saiad määri pealt lahtiklopitud munaga ja küpseta 200 kraadises ahjus umbes 12-15 min. Sellest kogusest saab 2 plaaditäit.

reede, 16. mai 2008

Maapähklivõisupp


Maapähklivõi tegemise võtsingi sellepärast ette, et tahtsin seda suppi proovida. Umbes selline retsept oli nami-namis (ubade asemel oli riis ja köögiviljadest oli esindatud veel paprika) . Väga mõnus eksootiline ja tummine supp sai.

1 dl kuivatatud sojaube
1 suur sibul
1 tl tšilliga maitsestatud oliivõli (või õli + tšillipulbrit/helbeid)
3 küüslauguküünt
400 g purustatud tomateid
600 ml puljongit
2 tl muscovada suhkrut
0,75 dl maapähklivõid
1-2 sl teravat tomatikastet

Leota sojaube üleöö ja keeda pehmeks, kurna. Haki sibul ja küüslauk. Kuumutusa õli potipõhjas ja lisa sibul, prae mõni minut. Lisa hakitud küüslauk ja kalla peale purustatud tomatid ja puljong. Lisa suhkur, oad, keeda mõned minutid. Lisa hulka tomatikaste ja maapähklivõi ning sega ühtlaseks.
Maapähklivõi:
4 dl kooritud maapähkleid
1-2 sl õli
0,5 tl soola
1 tl suhkrut

Rösti pähklid ahjus helepruuniks. Kalla köögikombaini või blenderisse, lisa õli, pisut soola ja suhkrut. Mikserda, kuni segu muutub kreemjaks massiks.

neljapäev, 15. mai 2008

Kookose-rabarberi muffinid.

Nägin, et Liis17 tegi oma blogis umbes selliseid muffineid ja otsustasin ise ka järele proovida.
150 g sulatatud võid
1,5 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
3 muna
3 dl nisujahu
1 dl täistera nisujahu
1 dl kookoshelbeid
2 tl küpsetuspulbrit
1 dl keefiri
3 dl tükeldatud rabarberit

Sulata või, jahuta. Vahusta munad suhkruga. Sega kuivained ja rabarberitükid. Lisa vaheldumisi kuivained, sulavõi ja keefir munavahule. Tõsta tainas muffinivormidesse. Küpseta 175 kraadi juures umbes 30 min.

kolmapäev, 14. mai 2008

Singi-sibula pirukas

See pirukas kuulub kindlasti minu lemmikute hulka. Rukkipõhi annab maitsele kindlasti juurde. Juhin tähelepanu, et see on tehtud väikses rõngasvormis(20 cm diameetriga), nagu enamik minu küpsetisi. Nii et kellel on suurem -24 cm vorm, need peaks vastavalt suuremad kogused võtma. Kuna kasutasin üsna jämedat rukkijahu, ei hakanud ma tainas enne palliks vormima, vaid lihtsalt surusin suht pudeda massi vormi põhja ning äärtele ja panin külma. Kartsin natuke, et äkki laguneb põhi söömisel ära vms, aga ei juhtunud midagi hirmast. Mõnus, parajalt mure põhi tuli.

3 dl rukkijahu
100 g võid (mina panin natuke vähem- 80g )
2,5 sl vett
soola

500 g sibulaid
2 sl (kõrvitsaseemne)õli
100 sinki
2 tl valgeveiniäädikat
1 tl muscovada suhkrut
soola
musta pipart
peotäis peterselli
1 muna
1 dl puljongit

Haki külm või ja jahu ühtlaseks, lisa sool ja külm vesi, segaühtlaseks. Vooderda 18 cm diameetriga lahtikäiv vorm küpsetuspaberiga või määri võiga. Suru tainas vormi põhja ja külgedele ja pane 15 min külma. Haki sibulad ja prae õlis klaasaks, lisa äädikas ja suhkur, sega ning võta tulelt. Lisa kuubikuteks lõigatud sink. Klopi puljongisse muna ja lisa täidisesse. Maitsesta soola ja pipraga, puista sisse peotäis hakitud peterselli.
Küpseta põhja 200 kraadises ahjus 10 min, kalla peale täidis ja küpseta veel 30 min.

teisipäev, 13. mai 2008

Hamburger

Mis muudab ühe vihmase ja halli maikuupäeva ilusaks - üks tõsiselt suur ja matsakas kodune hamburger muidugi.Tihti seda ei juhtu, aga aastas paar korda võtame burksiteo kodus ikka ette küll. Tuleb tunnistada, et siiani pole ma suutnud saavutada seda taset, mis oli 90ndate algul tartu kaubamaja kõrval asuvas burgeriputkas (imeline kapsasalat, täiuslik kotlet, see esimene kauaoodatud suutäis ja rõõm, kui kotlet ikka kohe esimese ampsuga peale hakkas). Aga eks mõned asjad peavadki jääma kättesaamatuks...

Vaja läheb:
250 g seguhakkliha
1 keedetud porgand
1 sibul
1 küüslauguküüs
1 muna
1sl jahu
4 kuivatatud tomatit
soola
jahvatatud musta pipart

Riivi porgand, haki sibul, tomatid ja küüslauk. Sega hakkliha hulka muna, jahu ja hakitud köögiviljad.Maitsesta. Vormi õliga määritud küpsetuspaberil 4-5 kotletti ja küpseta 200 kraadises ahjus umbes 30 min.

Saiade jaoks:
2,5 nisujahu
1 dl kaerajahu
1 sl õli
1 tl suhkrut
15 g pärmi
1,5 vett
kõrvitsaseemneid

Lahusa pärm soojas vees, lisa sool ja suhur, jahu ja õli. Sõtku tainast, kuni see hakkab kausi küljest lahti lööma ja lase jahuga ülepuistatult soojas kohas rätiku all kahekordseks kerkida. Veereta peos 4 ümmargust kukilt ja jäta küpsetuspaberi ja rätiku alla veel 15-20 min kerkima.
Määri munaga, puista peale seemned ja küpseta 200 kraadises(180 kraadises pöördõhuga) ahjus 20 min.

Kaste:
1,5 dl hapukoort (kellele maitseb, võib ka majoneesi panna)
1.5 dl väikesteks kuubikuteks hakitud hapukurki
soola
suhkrut

Veel vahele:
1 suur tomat
1 punane sibul
värsket kurki
salatilehti
ketšupit
juustu
Lõika kukkel kaheks või kolmeks ja uha head paremat sinna vahele.
Lihtne ju!

esmaspäev, 12. mai 2008

Naadimuffinid

Mõtlesin noorte naadilehtedega midagi põnevat proovida. Tulemuseks oli pisut karaski maitsega küpsetised. Eriti head soojalt viilu juustuga.
4 dl nisujahu
2 dl kaerajahu
1,5 tl soola
3 tl küpsetuspulbrit
3 tl vahemere ürtide segu
2 muna
2,5 dl keefiri
3 dl värsket, hakitud ja kokku pressitud naati
100 g riivitud juustu
1 dl oliivõli

Naat pese ja nõruta kuivaks.Varre osad lõika ära ja lehed haki peeneks(kääridega suures kausis ntx). Sega kuivained omavahel. Klopi muna ja keefir ühtlaseks. Sega jahusegu hulka riivjuust ja naat, kalla aeglaselt segades juurde munasegu ja õli. Tõsta muffinivormidesse. Küpseta 175 kraadi juures umbes 30 min.

pühapäev, 11. mai 2008

Peti panna cotta

Proovisin teistsugust panna cottat ka. Tahtsin teha midagi rabarberiga. Kuigi peab tunnistama, et meie peenra rabarberipuhmas on ilmselgelt selle kevadise kokkamisega üleekspluateeritud.
Vaeseke on juba üsna madal võrreldes mõni meeter eemal naabrite peenardel vohava kahe hiiglasega. Aga siin on retsept:
3 dl petti
2 dl 10% koort
60 ml tuhksuhkrut
3 tl želatiini
vaniljesuhkrut

1 väike rabarberivars
4-5 maasikat
2-3 tl moosisuhkrut

Pett ja koor sega ja lase toasoojas seista, et hiljem želatiiniga segamisel tükke ei tuleks. Sega hulka suhkur ja vaniljesuhkur. Paisuta ja sulata želatiin. Nirista želatiin kooresegu hulka.
Kalla vormidesse ja pane külmkappi. Rabarber koori ja tükelda ning pane paari tl veega potti. Kuumuta kuni rabarber hakkab pehmeks muutuma ja lisa moosisuhkur, keeda veel paar minutit.
Lase jahtuda ja lisa kahvliga purustatud maasikad.

laupäev, 10. mai 2008

Šokolaadi-apelsinimarmelaadi tort


Selle koogi algset retsepti ja kiitvat hinnangut lugesin nami-nami.ee-st. Nagu ikka seda tihti juhtub- nii ka seekord, tegin mõned omapoolsed muudatused. Oli vaja sellist pisut tordisemat asja. Nii et, lõppkokkuvõttes tuli välja pisut teistsugune asi....Kuigi väga maitsev sellele vaatamata.

225 ml jahu
3 muna
125 ml suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
150 ml mõrudamat apelsinimarmelaadi (koos koortega)
150 g võid
100 g tumedat šokolaadi

kate;
150 g šokolaadi
75 ml 10% koort
1 sl võid
1 tl vaniljeekstrakti
2 sl suhkrut

niisutuseks;
1 dl apelsinimahla
2 tl apelsini marmelaadi

Vahusta munad suhkruga. Sulata madalal kuumusel šokolaad ja või,võta pott tulelt ja lisa marmelaad. Jahuta. Sega munavahu hulka vaheldumisi küpsetuspulbriga segatud ja sõelutud jahu ning šokolaadisegu.Kalla tainas võiga määritud ja jahuga üle puistatud vormi ja küpseta 180 kraadi juures umbes 45 min.

Katte jaoks kuumuta koor,lisa suhkur,vaniljeekstrakt, šokolaad ja või. Võta pott tulelt ja sega kõik ühtlaseks. Lase täielikult jahtuda.

Torka koogisse tikuga väiksed augud sisse ja niisuta pealt mahla ja marmelaadi seguga. Lase vedelikul sisse imbuda ja kata kook glasuuriga. Mina kaunistasin koogi šokolaadipähklitega. (Aga teemakohasem oleks vist sukaad).


reede, 9. mai 2008

Singi-riisi pirukad


täidis:
2 dl singikuubikuid
2 muna
1 dl keedetud tumedat riisi
2 väikest sibulat
1 sl võid

taigen:
250 ml piima
25 g pärmi
1 tl suhkrut
soola
6,5 dl jahu
1 sl oliivõli
määrimiseks muna

Keeda riis soolaga maitsestatud vees. Haki sibulad, prae võis klaasjaks.
Keeda ja haki munad. Sega kõik täidise osad omavahel.
Vedelda pärm ühes tl suhkrus, kalla juurde soe piim ja sool. Kalla juurde jahu ja õli ning sõtku kuni tainas elastseks muutub ja kausi küljest lahti lööma hakkab.Vormi pall ja lase kahekordseks kerkida.Rulli tainas lahti ja vormi väiksed pirukad. Servad suru kahvliga kokku.
Lase umbes 15 min soojas kohas kerkida, määri munaga ja küpseta 200 kraadi juures 15 min.

neljapäev, 8. mai 2008

Ricotta-rabarberi kook

Järjekordse rabarberikoogi tahtsin ricotta või kohupiimaga teha. Rabarberit muuseas ongi hea tarbida koos mõne piimatootega. Kaerajahu sobis koogi sisse ka väga hästi. Kui seda jahu pole, saab kasutada ka kohviveskis jahvatatud kaerahelbeid.

2,5 dl kaerajahu
1,5 dl nisujahu
1,5 tl küpsetuspulbrit.
soola
100 g võid
1 dl petti
1 muna
1 tl vaniljesuhkrut
1 dl suhkrut
2 sl muscovada suhkrut

250 g ricottat või kohupiima
0,75 dl suhkrut
2 muna
1 tl vaniljesuhkrut
2,5 dl tükeldatud rabarberid
3 sl suhkrut rabarberitele.
0,5 dl rosinaid

Koori ja tükelda rabarberid ja jäta suhkruga mõneks ajaks seisma, et mahla välja nõrguks. Sega jahu, küpsetuspulber, vaniljesuhur ja suhkur. Näpi juurde või. Jaota purusega kaheks. Lisa ühele osale muna ja pett ning sega. Vooderda 18 cm diameetriga vormi põhi küpsetuspaberiga ja kalla tainas vormi, nõruta rabarberid ja tõsta tainale, puista peale rosinad kalla üle kohupiimaseguga ja sellele omakorda tõsta purusegu. Küpseta 200 kraadises ahjs umbes 40-45 min.

kolmapäev, 7. mai 2008

Nõgeselasanje

Tuli pähe plaan teha nõgestega lasanjet. Seda enam, et lasnjeplaadid ootasid juba mõnda aega nukralt kapis oma aega . Kuna ise väga sageli lasnjet ei söö, siis lappasin mitmeid retsepte ja vaatasin, mis pasta ja kastme vahekorrad peaksid olema. Mõnel pool pakutud 250 g pastat/1 liiter kastet minu kahe keeksivormi sisse tehtava lasanje puhul küll ei töötanud. Minul kulus ainult 8 lasanjeplaati ja algsele 10 dl jahukastmele(mis minu meelest sai pisut paks) lisasin omal algatusel veel pisut piima juurde. Aga kes tahab toekamat, eks see uhab neid plaate sinna rohkem sisse. Eriliti mõnusad olid lasanje sees kõrvitsaseemned. Kaalusin algul kreeka pähklite kasutamist, aga kõrvitsaseemned lõid massiga (riiulil on neid suur purgitäis), nii et panustasin nendele ja hästi tegin. Retsept sai umbes selline:

8 lasanjeplaati
11 dl piima
1 sl võid
5 sl jahu
2,5 dl keeva veega üle kallatud nõgeseid
8 päiksekuivatatud tomatit
2 dl kõrvitsaseemneid
soola pipart, muskaati
100 g hollandi juustu
50 g cheddari juustu
(peale riivimiseks 50 g hollandi juustu)

Sulata potis või ja lisa jahu. Kuumuta mõni minut ja nirista peene joana ja pidevalt segades kuum piim. Keeda väiksel tulel pidevalt segades 5 min. Võa pott tulelt, lisa riivjuust ja sega ühtlaseks. Maitsesta soola, musta pipra ja muskaadiga. Värsked nõgesed kalla korra keeva veega üle(alles jääks umbes 2,5 dl nõgeseid). Haki need kääride või noaga peenemaks. Kalla kolmandik kastmest nõgestele ja sega läbi. Haki tomatid.Tõsta vormi juustukastet, kata lasanjeplaatidega, siis nõgesekastet, puista peale seemneid, siis lasanjeplaat , juustukaste tomatitega jne. Kõige peal on juustukaste. Kes tahab juustusemat, riivib veel juustu peale. Küpseb 200 kraadises ahjus umbes 45 min. Lase enne serveerimist pisut seista.

teisipäev, 6. mai 2008

Rohelise tee panna cotta.

Nami-nami järjekordne kooskokkamine on jõudnud panna cottani. Mõtlesin proovida rohelise teega varianti, kuna põhiline magustoitude tarbija meie kodus armastab nii šokolaadi kui ka rohelist teed. Lõpptulemus tuli päris hea, kuigi šokolaadi maitse domineeris minu meelest natuke liiga tugevalt. Aga šokolaadisõpradele ei tohiks see halb uudis olla.

200 ml kohvikoort
300 ml täispiima
3 tl lahtist rohelist teed
2 tl vaniljeesktrakti
3 tl želatiini
50 ml tuhksuhkrut

kastme jaoks:
50 ml vett
1 sl suhkrut
0,5 sl kakaopulbrit
50 g tumedat šokolaadi

Pane želatiin umbes 4 sl piimaga paisuma. Kalla piim, koor ja teelehed paksupõhjalisse potti, lase keema ja keeda madalal kuumusel umbes 10 min. Kurna ja pigista lehtedest kogu vedelik välja. Lisa vaniljeesktrakt ja lase pisut jahtuda. Sega hulka sulatatud želatiin ja tuhksuhkur ning kalla vedelik vormidesse või klaasidesse. Pane paariks tunniks külmkappi tarretuma. Tarretis tuleb vormist kergemini välja kui vorm kuuma vette korraks kasta.

Kastme jaoks pane vesi, suhkur ning kakao potti ja kuumuta kuni suhkur on lahustunud. Võta pott tulelt, lisa šokolaaditükid.

esmaspäev, 5. mai 2008

Pärmitaignaga rabarberikook

Lapsepõlvest on see kook rabarberikookidest ainus, mida mäletan. Ja põhjus on üsna lihtne- teistsuguseid lihtsalt meil kodus ei tehtud. Nüüd natuke tegin omapoolseid lisandusi ja proovisin selle koogi uuesti ära.

1-2 sl suhkrut
3,75 dl jahu
1,5 dl piima
15 g pärmi
1 sl võid
kardemoni
soola

peotäis (30-40 g) kooritud ja röstitud mandleid

300-400 g rabarbereid
1 sl (nisuidu) õli

peale biskviit:
2 muna
2 sl suhkrut
2 sl jahu
1 tl vaniljesuhkrut

Vedelda pärm suhkruga, lisa soe piimning kardemon, kalla hulka jahu ja sool ja sõtku segamini. Lisa või ja sõtku kuna täinas hakkab kausi küljest lahti lööma. Koori ja haki rabarberid. Puista peale 3 sl suhkrut ja lase seista kuni mahl on välja tulnud. Nõruta rabarberid sõelal. Haki mandlid. Kui tainas on kahekordseks kerkinud, rulli see ristküliku kujuliseks. Määri pealt õliga ja puista peale mandlid. Lase põhjal umbes 15 min soojas kohas kerkida, tõsta peale rabarberid ja pane 180 kraadisesse ahju umbes 10-12 min. Kui põhi on ahjus, valmista biskviit-vahusta munad suhkruga , sõelu sisse jahu ja sega ettevaatlikult alt ülesse tõstes. Võta põhi ahjust, kalla peale biskviit ja küpseta umbes 7-8 min kuni kook on pealt kuldne. Jahtunud koogile puista peale tuhksuhkrut. Kõrvale kindlasti klaas külma piima.

pühapäev, 4. mai 2008

maasika-valge šokolaadi jäätis

4 dl täispiima
2 muna
maasikaid 10 tk
2 sl suhkrut
50 g valget šokolaadi

serveerimiseks hapukat maasika toormoosi

Kuumuta piim keemiseni, keera kuumus madalaks ja lisa suhkruga lahtiklopitud munad. Kuumuta ja sega pidevalt kuni segu pakseneb. Lisa soojale segule tükeldatud šokolaad ja sega ühtlaseks. Viimasena lisa purustatud maasikad. Jahuta ja valmista jäätisemasinas jäätis või pane sügavkülma ja käi aegajalt segamas. Paku maasika toormoosiga.

laupäev, 3. mai 2008

Nõgesesupp

naati ja nõgeseid (pestult, hakitult ja pisut kokku surutult umbes 1 klaasitäis)
750 ml puljongit
50 ml tumedat riisi
4 vutimuna
1 sibul
1 porgand
1 sl võid

Keeda vutimune umbes minut, koori. Sibul haki , porgand tükelda ning hauta neid võis mõned minutid. Riis keeda puljongis poolpehmeks, lisa porgand ja sibul ja keeda kuni kõik on peaaegu valmis, viimasena lisa umbrohud ja lase veel korraks keema. Serveeri vutimunaga.

reede, 2. mai 2008

Kirsi-ricotta kook

Seda kooki on väga lihtne valmistada, pole vaja midagi vahustada ega rullida, samas tulemus on üsna uhke. Ja maitsev muidugi ka. Eriti mõnus jääb krõbe purukate. Kui kogused kahekordsed võtta, saab teha plaadikoogi. Vähetähtis pole ka fakt, et selle koogiga sai sisse õnnistatud ka meie pere esimesed koogikahvlid. Kuidas me küll ilma nendeta varem hakkama saime... Aga siin on retsept:

Tainas:
125 g võid
0,5 dl suhkrut
2,5 dl jahu
0,5 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit
1 vanillisuhkrut
2 sl kakaod

Täidis:
300g ricottat või kohupiima
200 g 10 % hapukoort
2 muna
1,25 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
1 sl maisitärklist
200 g kivideta kirsse

Sega omavahel jahu, sool, suhkur, küpsetuspulber, vanillisuhkur ja kakao. Näpi juurde või. Sega purutaoliseks tainaks. Kuumuta ahi 200 C. Täidise jaoks sega ricotta, hapukoor, suhkur, munad, tärklis ja vanillisuhkur. Vooderda lahtikäiva vormi põhi ja ääred küpsetuspaberiga või määri võiga. Pudista 3/4 tainast vormi põhjale. Vala peale ricottamass. Kata kirssidega. Puista peale ülejäänud puru. Küpseta ahjus umbes 40 minutit.

neljapäev, 1. mai 2008

Rabarberi-martsipani muffin

See kord proovisin sellist rabarberimuffini retsepti. Nisuiduõli ei pea kasutama, kui seda kodus ei juhtu olema, vabalt võib selle asemel panna võid. Suhkur ei pea ka ilmtingimata demerara olema. Päris mõnusad muffinid tulid.

175 ml piima
2 muna
1 dl demerara suhkrut
1,5 dl nisujahu
1,5 dl täistera nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl vaniljesuhkrut
50 g võid
2 sl nisuiduõli
200 g rabarberit
75 g martsipani
soola

Haki või riivi martsipan ja tükelda rabarber. Vahusta munad suhkruga. Sega kuivained ja kalla sisse martsipanitükid ja rabarber. Sulata või. Kalla munasegusse vaheldumisi jahusegu, piim ja rasvaine. Sega läbi, tõsta muffinivormidesse ja küpseta 200 kraadi juures umbes 20 min. kuni muffinid on pealt kuldsed.

vaata veel

Related Posts with Thumbnails