pühapäev, 18. mai 2008

Porgandisepik

3,5 dl täisteranisujahu (kaerajahu)
2 dl nisujahu
2,5 dl piima
25 g pärmi
1-2 sl vedelat mett
1 tl soola
50 ml päevalilleseemneid
50 ml kõrvitsaseemneid
1 sl kõrvitsaseemneõli
1 dl peenelt riivitud porgandit

Lahusta pärm käesoojas piimas, lisa mesi ja sool. Kalla juurde jahu, seemned, riivitud porgand ja õli ning sega kokku tainas. Sõtku korralikult. Mina kasutan sõtkumise asemel miksri tainakonksu. Vormi jahuste kätega tainast pall ja jäta rätiku alla umbes tunniks ajaks kerkima. Vormi kaks pätsi, pane ahjuplaadile, lase veel kerkida umbes 15 min ja küpseta siis 180 kraadi juures umbes pool tundi. Valmis küpsenud leiva põhjale koputades peab see kumisema.

Lisan siinkohal mõned Maire Suitsu poolt kirja pandud tarkuseterad pärmitaignaküpsetiste kohta.
Taigen ei kerki, kui:
* pärm oli vana,
* vedelik oli liiga kuum või külm,
* jahu ja muud komponendid olid liiga külmad,
* kergitamisel oli ruum külm või tekkis seal järsk külm tõmbetuul,
* sitkainet ei tekkinud küllaldaselt, kuna kas jahukogus või sõtkumine olid ebapiisavad,
Enne küpsetamist toimuvaks kerkimiseks plaadile tõstetud toode vajub kokku, kui:
* kergitusaeg oli liiga pikk.
Küpsenud saia või leiva sisu on suurte aukudega, kui:
* vähese sõtkumise tõttu pole gaasimullid jaotunud ühtlaselt,
* valmisvormitud toote kerkimine oli kas liiga äge (liiga soe ruum!) või liiga pikk.
Küpsetis on kahvatu, nätske ja madal, kui:
* rasvakogus oli ebaproportsionaalselt suur,
* vormitud toote kerkimisaeg oli lühike,
* ahjutemperatuur oli ebapiisav,
* sai või leib võeti ahjust liiga vara välja.
Pruun koorik, seest toores:
* ahi oli liiga kuum, küpsetusaeg aga lühike.
Kuiv, maitsetu küpsetis:
* taignas oli liiga palju jahu.
Pealispind praguneb:
* kerkimisaeg polnud piisav,
* sõtkumine oli jäänud väheseks,
* jahu oli taignas liiga palju.

Kommentaare ei ole:

vaata veel

Related Posts with Thumbnails