pühapäev, 8. juuni 2008

Tiramisu (väga kodune versioon)

Otsustasin teha oma elu esimese tiramise algusest lõpuni ise. Oleks võinud muidugi küpsised ja toorjuustu poest osta, aga tahtsin seekord kõike ise proovida.Tulemusega jäin väga rahule. Minu suurim hirm, et toorjuust läheb nässu, küpsised lähevad liiga lödiks ja kook laguneb laiali, ei realiseerunud. Olin tulemusega väga rahul ja ka sünnipäevalised mõmisesid rahulolevalt. Järgmine kord proovin poeküpsiste ja mascarponega ja võrdlen lõpptulemust.
Munakollaseid tegelikult paljudes retseptides ei kuumutatata, aga kuna minul seisis ees tordi transport, ei tahtnud toidumürgitusega riskida, kuumutatud muna on natuke reisikindlam.

Küpsised:
3 muna
3 sl suhkrut
3 sl jahu
1 sl tärklist
soola

Vahusta munad suhkruga, sõelu sisse kuivained ja sega ettevaatlikult segamini. Pritsi tordipritsiga küpsetuspaberile piklikud küpsised. Küpseta 180 kraadi juures 8-10 min. Lase paokil uksega ahjus jahtuda.

Mascarpone jaoks läheb vaja:
600ml 10% koort
400ml 35% koort
2 sl sidrunimahla
Kuumuta koort vesivannis, kuni hakkab aurama, lisa sidrunimahl ja sega, kuni segu pakseneb (mul kulus selleks umbes 15-20 min). Pane marliga vooderdatud sõelale umbes 5 h külmkappi nõrguma. Sellest kogusest saad umbes 500 g toorjuustu.

Küpsiste immutamiseks:
2,5 dl kanget espresso kohvi
0,5 dl kohvilikööri

Kreem:
3 suurt munakollast
1.2 dl peenikest suhkrut
500 g mascarponet toorjuustu
2 dl 35% rõõska koort
1 tl vanillisuhkrut
2 sl rummi
Peale:
kakaopulbrit

Valmistamine:
Vahusta munakollased suhkruga paksuks heledaks vahuks. Lisa rumm ja kuumuta vesivannis kuni segu pakseneb. Jahuta külmaveevannis. Sega juurde mascarpone ning vanillsuhkruga pehmeks vahustatud rõõsk koor.
Sega immutamiseks mõeldud kuum kohv ja liköör, lase jahtuda.
Kasta hetkeks alumise kihi küpsised ükshaaval kohvisegusse ning laota serveerimisalusele teineteise kõrvale. Määri peale pool kreemist. Nüüd laota peale teine kiht küpsiseid ning kata kreemiga. Korda protseduuri. Kuna minu küpsised polnud nii paksud kui poe omad, tegin küpsistest 2 kihi asemel 4 kihti. Lase seista üleöö. Sõelu valmis tordile kakaopulbrit.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Lugesin sinu tiramisu valmistamisest,tekkis küsimus kas peale valmistamist oli võimalik sellest ka korralike tükke saadaet nagu lõikad nagu igat torti:D mul hirm et peab lusikaga kallale asuma:D

Elina ütles ...

mina lõiksin sellest järgmisel päeval tükid ja serveersin nagu kooki. põhiline on vist see, et küpsised vaid korraks kohvi sisse kasta...

vaata veel

Related Posts with Thumbnails