reede, 13. juuni 2008

Rosina teraleib


3 dl sooja vett
3 dl rukkijahu
3 sl juuretist

1 dl rukkijahu
2 dl veskimati mitmevilja jahusegu (või nisujahu)
25 g pärmi
soola
1 sl muscovada suhkrut
1 dl rosinaid
50 ml päevalilleseemneid
1 dl kuivatatud nisuteri

Eelmisel päeval pane terad rohke vee sisse likku ja pane juuretis soojemasse kohta vee ja 3 dl rukkijahuga käärima. Järgmisel päeval keeda terad pehmeks. (Eralda järgmiseks leivateoks ka 3 sl juuretist).Lisa käärinud tainale ülejäänud jahu, suhkruga vedelatud pärm, sool. Sõtku käsitsi või miksri tainakonksuga tainast korralikult. Siis lisa rosinad, seemned ja terad ning sõtku veel kord läbija jäta tainas umbes tunniks ajaks rätiku alla kerkima. Kalla õliga määrtud vormi, silu märja käega pealt siledaks ja lase veel umbes 15 min kerkida, siis küpseta 200 kraadi juures umbes 50 min(leiva põhi peab koputades kumisema). Pritsi leib veega pealt niiskeks, mässi rätiku sisse ja lase maha jahtuda.

2 kommentaari:

kardemon ütles ...

kuidas sa juuretist säilitad? olen kuulnud et seda ei tohiks õhukindlalt säilitada...?
kaua säilib?

ja kust sa said kuivatatud nisuteri? :)


just valminud leiva lõhn on nii hea!!! :p

Elina ütles ...

Mina hoian oma juuretist külmkapis. Päris õhukindlalt ei tohiks hoida jah. Paksem juuretis(jahuga kaetud) säilib muidu paremini. Sügavkülmas lubatakse ka hoida, aga seda ma pole praktiseerinud. Mina pole eriti pikki leivategemise vahesid pidanud.
Nisuteri on müügil näiteks Tartu vanas turuhoones(9.- kilo), kus müüakse kuivaineid. Ka looduspoodides on.

vaata veel

Related Posts with Thumbnails