kolmapäev, 26. märts 2008

avokaadojäätis

250 ml täispiima
100 ml vahukoort
2 väikest avokaadot
6 tl suhkrut
poole sidruni mahl
2 munakollast

Kraabi avokaado sisu kaussi, lisa sidrunimahl ja püreesta see umbes poole koguse piimaga.
Ülejäänud piim, vahukoor, munakollased ja suhkur sega ütlaseks ja kuumuta pidevalt segades kuni segu pakseneb. Jahuta ja sega avokaadopüreega. Valmista sellest jäätisemasinas jäätis.

teisipäev, 25. märts 2008

Kodujuustu-singi muffin

2 dl nisujahu
1,5 dl odrajahu
2 tl küpsetuspulbrit
soola
2 tl vahemere ürdisegu
4 kuivatatud tomatit
3 spl oliivõli
100 g sinki
100 g kodujuustu
200 g hapukoort
2 muna

Munad ja hapukoor segada, lisada õli, kodujuust, hakitud tomatid, hakitud sink ja maitseained.
Lisa jahu ja küpsetsupulbrisegu. Sega ettevaatlikult ja küpseta 200 kraadi juures umbes 25 min.

esmaspäev, 24. märts 2008

Nõgesepirukas

Põhi:
2 dl nisujahu
1 dl täisterajahu
100 g võid
2 spl vett
soola

Täidiseks:
1 l noori nõgeselehti
vett keetmiseks
2 muna
2 dl 10% koort
1 dl riivitud juustu
hakitud peterselli
soola
musta pipart

Sega jahud kausis kokku, näpi juurde või. Lisa sõtkudes külm vesi. Tee taignast pall ja lase sel umbes pool tundi külmkapis seista. Kupata nõgesed, kurna ja haki peenemaks. Kata lahtirullitud taignaga koogivormi põhi ja servad, küpseta 180 kraadi juuresl umbes kümme minutit. Sega teises kausis munad, koor, riivitud juust, hakitud nõgesed ja maitseained. Kalla täidis poolküpsele põhjale ja küpseta veel 25 minutit, kuni pirukas on küps.

pühapäev, 23. märts 2008

Valge šokolaadi-kohupiima tort

Käisime eile sünnipäeval ja külakostiks küpsetasin üht-teist. Tordi jaoks oli vaja:
4 muna
1,5 dl suhkrut
1,5 dl rukkipüüli
0,5 dl tärklist
2tl küpsetuspulbrit
1 tl vaniljesuhkrut

150g valget šokolaadi
400 g vanilje kohupiimapastat
200 ml vahukoort
2 tl suhkrut
400 g kohupiimapastat
2 tl želatiini
4 dl purustatud maasikaid-mustsõstraid vähese suhkruga
kaunistuseks kalevi mustikatega valget shokolaadi
musta šhokolaadi
marmelaadi
martsipani
kollast toiduvärvi

Vahusta munad, sõelu sisse kuivained tasakesi alt ülesse tainast segades.
Küpseta 200 kraadi juures 20 min.
Sulata madalal kuumusel šokolaad, vahusta koor suhkruga ja sega hulka toasoojad kohupiimapastad, nirista sisse želatiin ja sulatatud valge šokolaad.
Lõika põhi kolmeks kettaks. Määri iga kihi peale moosi ja kohupiimavahtu. Määri ka küljed vahuga kokku. Küljed kaunista hakitud valge šokolaadiga. Martsipani värvisin toiduvärviga kollaseks ja vormisin sellest väiksed roosid.

Korvikesed

Korvikeste tarvis läks vaja:
magusat muretainast
2 dl vahukoort
2 dl piima
2 tl jahu
2 muna
1 tl vaniljesuhkrut
3-4 tl suhkrut
pohlamoosi
tumedat šokolaadi

Muretaignaast küpsetasin korvikesed. Šokolaadi sulatasin sooja vee sees kilekotis ja pritsisin küpsetuspaberile väiksed lillekesed. Munad kloppisin jahu ja suhkruga ühtlaseks. Piima ajasin keema, lisasin munasegu .Vispliga pidevalt segades kuumutasin, kuni segu paksenes. Lasin kreemil jahtuda. Vahustasin koore ja segasin hulka keedukreemi. Korvikese põhjale tõstsin pohlamoosi ja peale vahukreemi. Kaunistasin šokolaadilillega. Serveerima peaks kohe, sest korvikesed muutuvad seistes pehmeks.

laupäev, 22. märts 2008

valge šokolaadi-jõhvika küpsised

1,25 dl täistera nisujahu
soola
1 tl küpsetuspulbrit
100g võid
1 dl rafineerimata suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
1 suur muna
1 dl rukkihelbeid
1 dl seitsmeviljahelbeid
50 g valget shokolaadi
peotäis kuivatatud jõhvikaid.

sega kuivained omavahel, lisa hakitud shokolaad ja hakitud jõhvikad.
vahusta soe või suhkruga, lisa muna ja vahusta kohevaks. lao plaadi peale pätsikesed ja vormi märja käega ühtlaseks. kuumuta ahi 175 kraadini ja küpseta 15 min. jahuta restil.
sellest kogusest sain 22 küpsist.

reede, 21. märts 2008

Pasha

Minu elu esimene keedetud pasha valmis siis järgmiselt:
3 muna
75-100 g võid
1,5 dl suhkrut
400 g kohupiima(mina kasutasin olude sunnil ricottat)
2 dl hapukoort
poole sidruni koor
0,5 dl heledaid rosinaid
o,5 dl mandleid
aprikoose ja mandleid kaunistuseks

Sulata potis või, lisa kohupiim, hapukoor ja lahti klopitud munad. Kuumuta segu pidevalt segades kuni keemiseni. Võta pott tulelt, lisa suhkur, rosinad ja hakitud mandlid. Kalla pashavormi, või marliga vooderdatud sõelale ja lase ööpäev nõrguda. Kaunista mandlite või puuviljadega.

neljapäev, 20. märts 2008

Aprikoosileib

Täna oli jälle leivategemise päev. Jagan oma seekordset retsepti:

250 ml magusamat kodust õunamahla
3 sl leivajuuretist
4 dl jämedat rukkijahu
1,5 dl rukkipüüli
7 kuivatatud aprikoosi
25 g pärmi
2 sl kõrvitsaseemne õli
2sl linaseemneid
soola

Soe mahl, juuretis ja 3 dl jahu segada, panna sooja kohta rätiku alla paariks tunniks, kuni pinnale tekivad väiksed mullikesed. Siis lahusta pärm ühes tl suhkrus ja törtsus õunamahlas ning kalla hulka. Lisa sool, seemned, tükeldatud aprikoosid, õli ja ülejäänud jahu. Klopi tainas lusikaga läbi ja jäta tunniks kerkima. Seeljäre kalla tainas määritud vormi, või muffinivormidesse, nagu mina seekordki tegin, silu pealt märja käega siledaks ja lase veel natuke kerkida. Küpseta 220 kraadises ahjus, kuni leivapõhi koputades kumiseb. (Ilmselt suure pätsiga läheb 1 h, väiksed pätsid küpsevad umbes 25 min).

Kevadlille küpsised (peaaegu)


1dl suhkrut
150 g võid
1 muna
5 tl kohvilikööri
250 g jahu
vaniljesuhkrut
kaunistuseks šokolaadi

Vahusta toasoe või suhkruga, lisa toasoe muna ja liköör ning vahusta veel. Lõpuks sega hulka jahu. Pritsi tainast plaadile tähekujulised küpsised.
Tükkideks murtud šokoaad pane kilekotti, seo sõlm peale ja pane sooja vette sulama. Jahtunud küspsised kaunistasin sulašokolaadiga. Originaalretseptis (Salme Masso) oli likööri asemel vesi ja šokolaadi asemel kakaoglasuur. Sellest kogusest saab 2 plaaditäit.

teisipäev, 18. märts 2008

Martsipaniga kohupiimakook

300 g magusat muretainast

300 g ricottat
2 dl hapukoort
1 sl tärklist
3 sl demerara suhkrut
3 muna
hakitud sukaadi
50g martsipani

Rulli muretaigen õhukeseks ja kata taignaga lahtikäiv 20 cm diameetriga koogivorm, toesta ääred hõbepaberiga, toksi kahvliga augud sisse. Ricotta, munad, sukaad ja hapukoor sega saumikseriga. Küpseta põhja 180 kraadi juures 10 min, eemalda hõbepaber, tükelda peale martsipan ja kalla ettevaatlikult peale kohupiimamass. Küpseta 160 kraadi juures umbes 45 min.
Eks ole ju sellist kohupiimakooki tehtud küll ja veel, aga seekord lisatud martsipan andis koogile väga mõnusa ja uue maitse.

esmaspäev, 17. märts 2008

Ahjupaprikad

Selle lihtsa ja maitsva roa jaoks läheb vaja:

4 paprikat
4 tomatit
8 päiksekuivatatud tomatit
4 küüslauguküünt
karp tuunikala õlis konservi
juustu
värsket basiilikut
soola
pipart

Paprikad lõika pikkupidi pooleks, varre võib kunstipärasema tulemuse saavutamiseks külge jätta. Seemned eemalda. Tomatid lõika neljaks(võid soovi korral ka koorida). Kuivatatud tomatid haki peeneks. paprikad täida tuunikala, kuivatatud tomati, kahe tomatisektori ja küüslaugu viiludega. Peale jahvata pipart ja maitsesta vähese soolaga- kuivatatud tomatid ja juust annavad ka soolasust. Poole küpsemise peal lisa juust. Küpseta 180 kraadisesse ahju umbes 50 minutt. Pärast kaunista värske basiilikuga.

reede, 14. märts 2008

Rukkipõhjaga kohupiimatort


Biskviidi jaoks:
2 muna
2 sl demerara suhkrut
2 sl rukkipüülijahu
1sl kartulitärklist

Täidis:
200 ml vahukoort
300 g vanilje kohupiimapastat
2-3 tl suhkrut
maasikaid
2-3 tl zelatiini
apelsinimahla
apelsinisukaadi
2 konservvirsiku poolikut

Peale:
kuivatatud aprikoose,
kiivit
50 g Kalevi mustikatega valget shokolaadi

Vahusta munad suhkruga, sõelu hulka kuivained, sega ettevaatlikult alt üles ja kalla tainas võitatud ja jahuga üle puistatud 18 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi. küpseta 180 kraadi juures 15-20 min.

Purusta maasikad ja ja haki sisse sukaadi. Paisuta ja sulata zelatiin apelsinimahlas. vahusta koor 2 tl suhkruga ja sega hulka toasoe kohupiimapasta ja peene nirena zelatiin. Lõika biskviit pooleks, määri peale maasikapüree ja kohupiimavaht, aseta peale teine kiht, laota peale kuubikuteks hakitud virsikud ja määri peale kohupiimavaht. Kaunistuseks haki valget shokolaadi ja tee kuivatatud aprikoosidest roosid. Selleks lõika pehmed kuivatatud aprikoosid pikkupidi pooleks aseta neile kile peale ja rulli tükid taignarulliga õhemaks. Saadud liistudest saabki edukalt kokku panna roosi.
wssaIwzLYn

neljapäev, 13. märts 2008

Rosinaleib

Juba mõnda aega proovin küpsetada erinevaid leibasid ja tuleb tunnistada olen kodus küpsetatud leiva fänn. Seekord tegin rosinaleiba. Ma ei tea, kui õieti ma leiba teena, aga väga maitsev saab tulemus sellele vaatamata.

vaja on: juuretist
pruuni suhkrut või vedelat mett
pärmi
täistera rukkijahu
rukki püüli
päevalilleseemneid
linaseemneid
rosinaid.

Selleks panin eelmsiel õhtul juuretise klaasi sooja vee ja täistera rukkijahu kaussi sooja kohta hapnema. Hommikul võtan osa juuretsit ja panen järgmiseks leivateoks kõrvale. Siis lisan vee(umbes pool tassi)-suhkru-pärmisegu, soola, päevalilleseemneid, linaseemneid ja rosinad. Lisan ka rukkipüüli ja täisterajahu, kuni tainas saab parajalt paks ja enam laiali ei vaju. Siis jätan selle tunniks pooleteiseks sooja kohta kerkima. Taina jaotan silikoonist muffinivormidesse ja lasen veel pisut kerkida. Küpsetan 200 kraadi juures umbes 25 min. Valmis leivad katan käterätiga.

Kapsapirukas



















  • Tainas:
  • klaas käesooja piima
  • 25 g pärmi
  • soola
  • nisujahu
  • täisteranisujahu
  • pisut õli

  • Täidis:
  • pool kapsapead
  • seesamiseemned
  • sool
  • suhkur
  • singitükke
  • õli
  • pealt märimiseks muna ja seesamiseemneid

Tegin üle hulga aja ühe suure ja lihtsa kapsapiruka. Tavalise pärmitaina hulka lisasin veidi ka täisterajahu. Kapsa hautasin paaris lusikatäies õlis potipõhjas pehmeks ja lisasin hiljem ka natuke singikuubikuid. Mõnus kodune suutäis.

pühapäev, 9. märts 2008

Sidrunikeeks mooniseemnetega




Hõõru või suhkruga kohevaks vahuks. Lisa ükshaaval toasoojad munad, kogu aeg tugevalt kloppides. Lisa sidrunimahl ja riivitud koor. Sega küpsetuspulber JA jahu hulka. Lisa tainale jahu. Sega võimalikult vähe. Kalla tainas võitatud ja riivsaiaga üle puistatud vormi. Küpseta 175-kraadises ahju keskosas umbes tund aega (kontrolli küpsust puutikuga). Lase keeksil vormis jahtuda, siis kummuta välja.

PRINDI RETSEPT

laupäev, 23. veebruar 2008

lillkapsa-makra pirukas

põhi:
100 g võid
1,5 dl nisuhahu
0,5dl täisterajahu
2 tl külma vett

täidis:
4 muna
2 dl piima
0,5 porrut
200g makrat
lillkapsast
soola
pipart
õli

Haki jahu ja või, lisa vesi ja sõtku tainas ühtlaseks. Pane pooleks tunniks külma. Seejärel rulli lahti ja vooderda sellega 24 cm pirukavorm. Toesta ääred hõbepaberiga.

Täidise jaoks hauta õlis porru ja väiksemaks lõigatud lillkapsa õisikud. Lisa vajadusel natuke vett.
Maitsesta soola ja pipraga. Klopi munad ja piim.

Eelküpseta põhja 10 minuti, seejärel tõsta peale täidis ja vala peale munapiima segu. Küpseta 200 kraadises ahjus veel umbes 20-25 min.

neljapäev, 7. veebruar 2008

Hapupiimakook

  • 1 muna
  • 1 dl suhkrut
  • 2sl mett
  • 100 võid
  • 2 dl hapupiima
  • 1 tl soodat
  • 1 tl vanillsuhkrut
  • 1 dl mannat
  • rosinaid ja kuivatatud jõhvikaid
  • 2,5 dl nisujahu

Klopi munad suhkruga, lisa vähehaaval sulatatud või, hapupiim, vanillsuhkur, manna, rosinad-jõhvikad ja soodaga segatud jahu. Vala võiga määritud ja jahuga ülepuistatud vormi ja küpseta 200-kraadises ahjus umbes 35 minutit.

teisipäev, 5. veebruar 2008

Kohupiimaluiged

Nägin Terevisioonis, kuidas tehti neid keedutainast luiki ja tuli isu asi ise järgi proovida. Mõeldud tehtud.

Taigen:
3 dl vett
100 g võid
näpuotsatäis soola
1 tl suhkrut
3,5 dl nisujahu
4 muna

Täidis:
400 g kohupiimapastat
2 dl vahukoort
1 tl vanillisuhkrut
0,5 dl suhkrut
soovi korral 1 laimi riivitud koor ja pressitud mahl
pealepuistamiseks tuhksuhkrut

Kuumuta potis vesi, või, sool ja suhkur keemiseni. Lisa jahu ja sega, kuni taigen lööb kastruli servadest lahti. Jahuta ja klopi ükshaaval juurde munad. Pritsi läbi kondiitrikoti või kilekoti küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile pätsikesed ja teisele plaadile kael koos peaga.
Küpseta 200 kraadises ahjus umbes 20 minutit - ära mingil juhul ahju ust esimese 10 minuti jooksul ava. Tee väike avaus tuuletasku peale, kuhu asetad pärast kaela. Pritsi kohupiimavaht tuuletaskutesse ja kinnita kael avausse. Puista üle tuhksuhkruga ja serveeri.

laupäev, 2. veebruar 2008

Šhokolaaditort

Tegin sellise lihtsa ja mitte eriti ekslusiivse šokolaaditordi.

Põhi:
3 muna
3sl suhkrut
3 sl jahu
1 sl kakaod

Täidis:
0,75 dl piima
2-3sl piimapulbrit
1sl kakaod
5o g tumedat šokolaadi
300 g vaniljekohupiimapastat
2-3 tl želatiini.
soovi korral suhkrut

Tordipõhja jaoks vahustasin munad suhkuga, sõelusin sisse jahu ja kakao ja kallasin segu määritud ja jahuga üle puistatud vormi. Piima, piimapulbri, tükeledatud šokolaadi ja kakao panin potti ja kuumutasin tasasel tulel segades kuni segu oli ühtlane. Segasin šokolaadisegu toasooja kohupiimaga ja niristasin hulka paisutatud ja sulatatud zealtiini. Tordipõhja lõikasin pooleks ja kallasin poole segust vahele, poole peale. Seejärel kook paariks tunniks külma.

kolmapäev, 16. jaanuar 2008

Üks ütlemata mõnus shokolaadikook





















Tegin üle pika aja taas shokolaadikooki ja tiba muutes ühte itaalia shokolaadikoogi retsepti, tuli tulemus väga hea ja huvitav. Pealt krõbe ja mõranenud, seest niiske, ometi õhuline šoklaadikook.

200g tumedat šokolaadi
1 dl piimapulbrit
150g võid
4 muna
100g tuhksuhrut
3 sl kohvilikööri
1 sl kartulijahu
2 sl maisijahu
kuivatatud jõhvikaid

1. Kuumuta ahi 175 kraadini, määri lahtikäiv vorm võiga.
2. Sulata või ja šokolaad, lisa piimapulber. Jahuta
3. Eralda munakollased ja valged. Vahusta munavalge teralise suhkruga
4. Teises nõus vahusta munakollased ja tuhksuhkur, sõelu juurde kartuli-ja
maisijahu maitsesta likööriga. Lisa jahtunud šokolaadirasvasegu.
5. Vala munavalgevaht tainale ja sega seda õrnalt lusikaga tõstes.
6. Küpseta ahju keskosas umbes 35 minutit. Lase jahtuda.

vaata veel

Related Posts with Thumbnails