kolmapäev, 16. aprill 2008

Kulebjaaka

Nami-nami koos kokkamine innustas mind proovima kulebjaaka tegemist.
Pärmitainas:
4 dl jahu
1,5 dl piima
15 g pärmi
soola
1tl suhkrut
2 sl õli

Täidiseks:
2,5 dl puljongis keedetud tatart
~300 g( 7 tk) keedetud kalkunisüdameid
2 sibulat
200 g šampinjone
1-2 sl kreekapähkliõli
soola
pipart
5 keedetud vutimuna
(2 ülepannipannkooki)
määrimiseks 1 vutimuna

Sega pärm suhkruga ja lisa käesooja piima hulka. Kalla juurde jahu ja sool ja sõtku või mikserda kuni tainas hakkab kausi küljest lahti lööma ja muutub elastseks ja pealt siledaks. Lisa õli, sõtku veel korra läbi ja vormi õliste või märgade kätega tainast pall. Jäta sooja kohta rätiku alla kuni tainas on kerkinud mahult kahekordseks.

Täidise jaoks haki sibul ja prae õlis pruunikaks, lisa hakitud seened ja prae kuni seened on valmis. Maitsesta soola ja pipraga ja lase jahtuda. Tatra hulka lisa hakitud südamed.

Rulli tainas küpsetuspaberi või rullimisaluse peal ristküliku kujuliselt, lõika ääred sirgeks ja kasuta allesjäänud tainatükke kaunistamisel. Esmalt laota täidisele seene-sibulatäidis ja tõsta peale pooleks lõigatud vutimunad. Kata segu kahe ülepannipannkoogiga(võib ka ära jätta) ja tõsta peale tatrasegu.Voldi tainas pealt kokku. Võib ka taina pooleks teha ja segu ühele poolele tõsta, hiljem katta teise lahtirullitud tainapoolega. Kuna pirukas on päris suur, võib ahjulaplaadile tõstmine (nii, et liitekoht alla jääks) natuke raskendatud olla, selle pärast on hea koos küpsetuspaberiga see plaadile tõsta. Kaunista pealt ja pane 200 kraadisesse ahju, küpseta 10 min, määri lahtiklopitud munaga ja küpseta veel umbes 10-15 min, kuni pirukas on ilus kuldpruun.

teisipäev, 15. aprill 2008

Pitsastritsel


25 g pärmi
2,5 dl piima
1 tl suhkrut
1 tl soola
7 dl jahu
3 sl kuvatatud tomatite õli

täidis:
2 sl kuivatatud tomatite õli
100g sinki
1 dl riivitud juustu
1 sibul
pool paprikat
2 tl pitsamaitseainet
1dl tomatimahla
soola
pipart

määrimiseks:
1 vutimuna
pisut vett

Vedelda pärm suhkruga, lisa käesoe piim ja sool. Sõtku vähehaaval juurde jahu. Viimasena lisaõli. Sõtku. Lase rätiku all soojas kohas kahekordseks kerkida.
Täidise jaoks haki sibul, paprika ja sink ning prae paar minutit õlis, lisa tomatimahl ja maitseained ja hauta kuni mahl on aurustunud. Lase jahtuda. Rulli tainas nelinurkseks, laota peale täidis puista riivjuustuga üle ja keera rulli. lõika rull pooleks ja tõsta pooled küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Lõika kääridega sälgud sisse (mitte lõpuni) ja tõsta üks tainariba paremale, teine vasakule. Tee nii terve rulliga. Lase rätiku all kerkida umbes 20 min.
Küpseta stritsleid 200 kraadises ahjus ca. 10 minutit, siis pintselda üle veega lahti klopitud munaga ja küpseta veel umbes 10 min kuni saiad on kuldsed.

esmaspäev, 14. aprill 2008

Ternespiimasupp

Proovisin veel ühte ternespiimaga toitu ja päris maitsev ja omapärane supp sai. Vaja on:
250 ml piima
250 ml ternespiima
soola
suhkrut

1 liiter piima
(pohla- või maasikamoosi)

Sega ternespiim ja rõõskpiim, maitsesta soola ja suhkruga. Vala kas silikoonvormi või võiga määritud ahjuvormi. Küpseta kuni ternespiim on kalgendunud ja pealt kuldne.
Kuumuta piim keemiseni ja lisa kuubikuteks lõigatud ahjuternespiim. Serveerimisel võib juurde lisada moosi.

Hapendatud leib köömnetega

Pean tunnistama, et ilma pärmita leiba polnud ma vahemalt 10 aastat teinud ja kõhklused olid üsna suured. Viimased mälestused hapendatud leiba teha jäid kuhugi kooliaega, kui tegin esimest korda tutvust isetehtud leivaga. Sõbranna ema töötas Viljaveskis ja varustas meid tihtilugu(ilmselt illegaalset päritolu) igat sorti rukkijahuga. Paraku mäletan eelkõige ebaõnnestumisi-tuli kas seest nätske, liiga paksu koorikuga, küpses lõhki... Aga põnev oli alati. Ühte õnnestunud lihaeiba mäletan siiani. Seekordne leib kukkus päris hästi välja. Maitse oli tõesti "nagu päris", kuigi koorik oleks võinud pärast seismist nõks pehmem olla, aga ka krõbe koorik on vahelduseks päris hea.

Retsept siis järgmine (sõltuvalt jahust võib koguseid natuke muuta)
3 dl keeva vett
1,3 dl rukkijahu (kasutasin seekord Veski-Mati oma)
2 sl juuretist

3,5 dl rukkijahu
2 tl köömneid
1 tl soola
2 tl suhkrut

Kalla keeva vee sisse 1,3 dl jahu. Sega läbi, lase segul jahtuda ja sega sisse juuretis. Puista ohtralt üle jahuga ja lase soojas kohas hapneda 20 h. Seejärel sega hulka ülejäänud jahu, köömned, sool ja suhkur ja mikserda tainakonksuga 5 min. Silu tainas märgade kätega pealt siledaks ja jäta jahuga kergelt üle puistatult 2 h sooja kohta kerkima.Vormi märgade kätega päts, lase sel veel 15 min soojas kohas kerkida ja seejärel küpseta 220 kraadises ahjus umbes 1 h. Valmis leib kasta korra veega üle ja jäta rätiku alla seisma. Sellest kogusest sai ühe keskmise suurusega pätsi.

pühapäev, 13. aprill 2008

Õhuline juustuküpsis

Jäätiseteost üle jäänud munavalgetest tegin küpsiseid. Retsept siis järgmine:
2 munavalget
100 g riivitud juustu
2 sl jahu

Vahustasin munavalged tugevaks vahuks, riivjuustu segasin kausis jahuga ja lisasin ettevaatlikult alt ülesse segades munavalgevahu sisse. Üritasin võimalikult vähe segada. Tõstsin küpsetuspaberile väiksed pätsikesed ja küpsetasin 180 kraadi juures umbes 12 min (kuni värv on kuldne). Lülitasin ahju välja ja lasin neil ahjus jahtuda.

laupäev, 12. aprill 2008

Šokolaadi-sinihallitusjuustu jäätis

Juba teist korda nägin saadet, kus kiideti taevani sinihallitusjuustu ja šokolaadi sobivust. Et ikka molekulid on sarnased, teaduslikult tõestatud ja küll nad sobivad hästi jne. Sinihallitusjuustuga šokolaadikooki olen varemgi teinud, toona ei julenud üle 50 g juustu sisse uhada, nii et juustu maitset tunda oli natuke. Seekord olin julgem ja panin pea sama koguse oma tavapärasesse kogusesse jäätisemikstuuri ja sinihallitusjuustu järelmaitset oli üsna selgelt tunda.
aga siin siis minu retsept:

300 ml täispiima
25 g bitterit
2 munarebu
40 g sinihallitusjuustu
2tl suhkrut

Kuumuta piim keemiseni, lisa suhkruga lahtiklopitud munarebu ja kuumuta ning sega pidevalt kuni segu veidi pakseneb. Lisa šokolaad ja tükeldatud juust ja sega. Valmista jäätisemasinas jäätis.

Pean siiski mainima, et minu katsejänes-abikaasa-ülisuurt vaimustust selle jäätise suhtes üles ei näidanud- Liiga vänge tema jaoks, tema oleks tahtnud mõnda rahulikuma maitsega jäätisepalli paralleelselt manustada, ntx vaniljejäätist. Teise variandina pakkus ta välja mõne soolase koosluse-ntx soolase vahvliga. Aga mulle see jäätis täitsa meeldis.

reede, 11. aprill 2008

Porgandi-valge šokolaadi kook

125 ml nisujahu
1tl küpsetuspulbrit
1 tl kaneeli
125 ml suhkrut
1 porgand
100 g valget šokolaadi
50 ml kookoshelbeid
50 ml kõrvitsaseemneid
175 g kuivatatud puuvilju-rosinaid, aprikoose, datleid
2 muna
75 g võid

katteks:
150 g paksemat kohupiimapastat
50 g valget šokolaadi
1tl sidrunimahla
kreekapähkleid

Sõelu küpsetuspulbri ja kaneeliga segatud jahu kaussi, lisa hakitud puuviljad. Sega juurde kookoshelbed, kõrvitsaseemned, suhkur ja riivitud porgand. Seejärel hakitud šokolaad ja viimaks lahti klopitud munad ja sulatatud või. Kalla tainas võiga määritud ja jahuga üle puistatud vormi. Küpseta 180 kraadises ahjus umbes 30 min.
Toatemperatuuril kohupiimapasta sega sidrunimahla ja sulatatud šokolaadigaga ning määri koogile. Kaunista pähklitega.

neljapäev, 10. aprill 2008

Moonirullid

250ml sooja piima
25 g pärmi
7 dl jahu
2 sl kreekapähkliõli
2 sl suhkrut
0,5 tl soola
1 tl vaniljesuhkrut

vahele:
50 g sulatatud võid
3 sl mooniseemneid
3 sl suhkrut

määrimiseks 1 muna ja 1 sl piima

Vedelda pärm suhkruga ja sega käesooja piima sisse. Lisa sool. Kalla hulka jahu, vaniljesuhkur ja õli. Vaata pakilt jahu valgusisaldust. Hea, kui see oleks võimalikult suur(üle 12%), siis tainas kerkib paremini. Sõtku käsitsi või sega miksriga (tainakonksuga) nagu mina enamasti teen, kuni tainas muutub sitkeks, pealt siledaks ja hakkab kausi külest lahti lööma. Vormi jahuste või õliste kätega tainast pall, raputa jahu peale ja lase soojas kohas rätiku all kahekordseks kerkida.
Rulli tainas ristkülikuks, määri võiga, puista peale suhkur jas mooniseemned ja keera rulli. Lõika sakilise noaga (nö. sae) või terava noaga kettad ja pane küpsetuspaberi peale parajate vahedega rätiku alla 15-20 min kerkima. Panen saiadele peale veel küpsetuspaberi, siis pole ohtu, et rätik külge jääks.
Kuumuta Ahi 180 kraadini. Pintselda saiad piima-muna seguga ja küpseta (umbes 12-15 min) kuni saiad on ilusad kuldsed. Sellest kogusest sain 2 plaaditäit.

kolmapäev, 9. aprill 2008

Peedi püreesupp


Meie väike aialapp pakub juba kuua ega vähemalt värsket tüümiani, mille eriti agar kasutaja ma igapäevaselt ei ole. Kitsemaitseline määrdejuust (kitsepiima sisaldus polnud selles just ülekaalukas, aga sellest maitse jaoks täiesti piisas) seisis samuti kapis üsna puutumatult . Mõtlesin olemasoleva kraamiga midagi kasulikku ette võtta, seda enam, et peet oli eilse seisuga poes ka kõige odavam köögivili ja telerist nähtud peedi püreesupp mõlkus mul juba mõnda aega meeles.

1 porgand
2 peeti
1 sibul
1 sl õli
700 ml köögiviljapuljongit
1 sl veiniäädikat
värsket tüümiani
2-3 sl kitsepiimaga määrdejuustu

Lõika sibul ja porgand tükkideks ja kuumuta õli sees mõned minutit. Lisa puljong ja tükeldatud peet ja lase vaikselt kaane all podiseda kuni peet on pehme. Lisa värsket tüümiani, äädikas ja määrdejuust ning püreesta saumikseriga ühtlaseks.

teisipäev, 8. aprill 2008

Sacheri tort

Siin on minu üks katsetusest järele teha kuulsat Sacheri torti.

150 g mõrusokolaadi
80 g sulatatud võid
1 dl suhkrut
5 muna
1 1/2 dl jahu
3/4 dl aprikoosikeedist
2 sl rummi

Kate:
175 g tumedat shokolaadi
125 ml vahukoort

Sulata šokolaad veevannis , jahuta . Vahusta või ja suhkur suures kausis keskmisel kiirusel . Lisa vahustamist jätkates ükshaaval munarebud . Lisa segusse šokolaad ja jahu . Vahusta munavalged suurel kiirusel tugevaks vahuks ning sega kergelt taignasse. Tõsta taigen ettevalmistatud vormi . Küpseta 160 kraadises ahjus 50 – 60 min. Lase põhjal täielikult jahtuda , lõika pooleks ja määri kahe poole vahele rummiga segatud aprikoosikeedist . Sulata šokolaad vahukoores . Kata tort seguga . Kõrvale võid pakkuda ka veel vahukoort.
Kaunistuseks ei kirjutanid traditsiooniliselt "sacher", vaid panin pähklid shokolaadis. Nagu ma kunagi lugenud olen, sacher on seadusliku õigus peale kirjutada ainult kondiitriäril Demel ja Sacher hotellil, aga pead ei julge sellise informatsiooni eest anda.

esmaspäev, 7. aprill 2008

Ahju ternespiim

Ema tõi turult ternespiima ja ei osanud ma sellega muud tarka teha kui ahju panna.
Panin ühe osa tavalist piima ja ühe osa ternespiima, pisut soola, kallasin silikoonvormi sisse ja ahju. Umbes 20 min pärast oli ternespiim kalgendunud ja pealt kuldne. Sõime maasikamoosiga või panime lihtsalt leiva peale.

pühapäev, 6. aprill 2008

Kalkunipasteet

Minu uus köögikombain omab ka hakklihamasina otsikut ja pasteet tundus just paras asi, millega see jublakas sisse õnnistada. Minu esimene pasteeditegu kukkus täitsa hästi välja ja vana hea klassik- pasteedileib kurgiga- sai taas meelde tuletatud.
Vaja läks:
4 kalkunisüdant
300 g kalkunimaksa
100 g suitsupekki
75 g võid
1 porgand
1 sibul
3 küüslauguküünt
4 sl brändit
200 ml vett
soola
pipart
muskaati

Lõika pekk kuubikuteks ja pane koos väiksemaks lõigatud südametega pannile, pruunista, kalla potti koos koos tükeldatud porgandi, küüslaugu ja sibulaga hauduma. Maksa pruunista ka mõni minut ja lisa potti. Kalla juurde vesi ja brändi ja hauta kuni porgandid on pehmed. Maitsesta soola pipra ja muskaadiga. Lisa või, lase veidi jahtuda ja aja koos haudeleemega läbi hakklihamasina.

reede, 4. aprill 2008

Virsiku-rosina purukook

1,5 dl täistera nisujahu
1 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
2,5 dl kookoshelbeid
1 dl rukkihelbeid
3 sl fariinsuhkrut
125 g võid
1 muna
1 tl vaniljesuhkrut
2 sl mett
1 dl rosinaid
0,5 tl kaneeli
825 g virsikukompotti

Kuumuta ahi 180 kraadini. Määri küpsetusvorm võiga. Sega jahu, küpsetuspulber, suhkur, kookos- ja rukkihelbed ja lisa sulatatud või ning vaniljesuhkur. Pane kolmandik segust kõrvale ja lisa ülejäänud osale muna. Saadud tainas suru vormi põhja ja pisut ka äärtele ja küpseta 10 min. Sega mesi, viilutatud virsikupoolikud ja rosinad ja tõsta põhjale, peale puista purusegu. Küpseta veel umbes 30 min, kuni kook on pealt kergelt pruunistunud.

neljapäev, 3. aprill 2008

Tomatisupp

  • 2 porgandit
  • 2 sibulat
  • 3 küüslauguküünt
  • 6 päiksekuivatatud tomatit õlis
  • 2 sl tomatite õli
  • 3 tl vahemere ürdisegu
  • 6 dl tomatimahla
  • 1 sl mett
  • soola
  • pipart

Viiluta porgand ja küüslauk, lõika sibul sektoriteks ja lase potis õli sees tasasel tulel poolpehmeks haududa. Lisa tomatimahl, ürdisegu ja hakitud tomatid ja keeda kuni aedviljad on pehmed. Maitsesta soola ja pipraga. Lisa mesi ja püreesta nuimikseriga.

kolmapäev, 2. aprill 2008

Tatra-rukkileib

250 ml vett
2 sl leivajuuretist
2 dl tatrajahu
3 dl rukkijahu
1 tl soola
2 sl fariinsuhkrut
1 dl kõrvitsaseemneid
2 sl seesamiseemneid
25 g pärmi

vesi, juuretis ja tatrajahu pane ööseks hapnema. lisa suhkruga vedeladatud pärm, sool, rukkijahu ja seemned. jäta umbes tunniks kerkima. vormi märgade lätega 6 väikest pätsi ja lase veel kerkida. Küpseta 220 kraadi juures umbes 35 minutit.

teisipäev, 1. aprill 2008

Sibula-juustu pirukas


100 g võid
100 g kodujuustu
1,5 dl täisterajahu
1 dl nisujahu
soola
0,5 tl küpsetuspulbrit
vajadusel pisut vett

Näpi või, kodujuust ja omavahel segatud kuivained ühtlaseks.
Keera tainas kilesse ja pane 30 minutiks külmkappi. Kuumuta ahi
200 kraadini. Rulli tainas õhukeseks ja vooderda sellega lahtikäiv koogivorm, küpseta 5 minutit.

Täidis:
2 spl õli
8 sibulat
soola
100 g kodujuustu
100 g juustu
5 sl piima
1 muna
Kuumuta pannil õli, lisa ribadeks lõigatud sibulad, hauta tasasel tulel umbes 15 min, kuni sibulad on klaasjad. Tõsta tulelt, lase pisut jahtuda ja sega juurde kodujuust, riivjuust, muna, piim ja sool. Kata tainas seguga ja küpseta veel 30 minutit.

esmaspäev, 31. märts 2008

Šokolaadikook brändiga


100 g piimašokolaadi
100 tumedat šokolaadi
150 g võid
3 muna
1dl muscovada suhkrut
1,5 dl suhkrut
2 dl kanget kohvi
5 dl jahu
2tl vaniljesuhkrut
2 tl küpsetuspulbrit
brändit

Vahusta või suhkruga. Lisa ükshaaval toasoojad munad.
Sulata sooja kohvi sees tükeldatud šokolaad. Sega kuivained omavahel ja sõelu jahu ja kalla kohvisegu vaheldumisi võimuna segusse. Kalla tainas vormi ja küpseta 175 kraadi juures umbes tund. Valmis kook lase jahtuda ja kummuta taldrikule. Peale nirista brändit. Söö kooki järgmisel päeval.

laupäev, 29. märts 2008

Puuviljaleib

250 ml apelsinimahla
3 sl leivajuuretist
3 dl jämedat rukkijahu
2,5 dl rukkipüüli
1 dl rosinaid
1 dl hakitud kuivatatud ploome
1 dl hakitud arahiispähkleid
25 g pärmi
2 tl fariinsuhkrut
soola

Soe mahl, juuretis ja 3 dl jämedat jahu segada, panna sooja kohta rätiku alla paariks tunniks hapnema. Siis lahusta pärm suhkrus ja kalla hulka. Lisa sool, hakitud pähklid, tükeldatud ploomid, rosinad ja ülejäänud jahu. Klopi tainas lusikaga läbi ja jäta tunniks kerkima. Seejärel tõsta tainas muffinivormidesse või vormi väiksed pätsid. Silu pealt märja käega siledaks ja lase veel natuke kerkida. Küpseta 220 kraadises ahjus umbes 25 min, kuni leivapõhi koputades kumiseb.

reede, 28. märts 2008

Porgandimuffinid




  • 1 suurem porgand
  • 2 dl nisujahu
  • 1,5 dl täistera nisujahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • soola
  • 1 dl õli
  • 1,5 dl rafineerimata suhkrut
  • 2 muna
  • 1 tl vaniljesuhkrut
  • 1 dl apelsinimahla
  • 1 dl rosinaid
  • 1 dl päevalilleseemneid
  • sukaadi või apelsinikoort

Vahusta munad suhkruga. Riivi peene riiviga porgand. Lisa seemned, hakitud sukaad ja rosinad, kalla hulka munavaht. Vaheldumisi lisa küpsetuspulbriga segatud jahu, õli ja mahl. Küpseta 180 kraadi juures umbes 25 min.

neljapäev, 27. märts 2008

Väike pavlova

1dl peenikest terasuhkrut
soola
2 munavalget
2 tl tärklist
1 tl sidrunimahla
vaniljesuhkrut

peale:
1,5 dl vahukoort
1 tl suhkrut
mustsõstraid

Vahusta munad suhkru ja terakese soolaga tugevaks vahuks. Lisa sidrunimahl, vaniljesuhkur ja tärklis ja sega ühtlaseks. Tõsta tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja silu ühtlaseks. Kuumuta ahi 170 kraadini, pane kook ahju ja alanda kohe temperatuuri 125 kraadini. Küpseta 40 min, alanda temperatuur 100 kraadini ja küpseta veel 15 min. Lase ahjus jahtuda. Kummuta kook taldrikule, põhi ülevalpool. Vahusta koor ja määri jahtunud põhjale. Kaunista mustsõstardega.

vaata veel

Related Posts with Thumbnails