neljapäev, 4. veebruar 2010

Autotort


Biskviit:
  • 4 muna
  • 2 dl suhkrut
  • 1 dl keevat vett
  • 3 dl jahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
Sega jahu küpsetuspulbriga. Vahusta munad ja suhkur. Kui vaht on juba tugev, nirista vähehaaval, samal ajal vahustamist järkates hulka keev vesi. Lõpuks sõelu õrnalt juurde jahu. Vala taigen küpsetuspaberiga kaetud vormi (mul oli kandiline 35x25 cm vorm ) ja küpseta 200-kraadise ahju allosas 30 minutit. Jahtunud põhi lõika suure sakilise noaga kaheks kihiks.

täidis:
  • 75 ml piima
  • 15 g želatiini
  • 250 g ricottat
  • suhkrut maitse järgi
  • 1 tl vaniljesuhkrut
  • 500 g hapukoort
  • 2 dl metsmaasika toormoosi
  • 2 dl 35% koort
Paisuta želatiin piimas. Seejärel sulata pliidil või mikrolaineahjus ning jahuta. Ülejäänud toasoojad komponendid sega saumiskriga ühtlaseks, sega hulka vahustatud koor ning nirista pidevalt segades hulka želatiin. Vala täidis põhjale ja tõsta peale teine biskviidikiht. Pane vähemalt 3-4 tunniks külma.

martsipanikate:
  • 2 sl sidrunimahla
  • 2 sl vett
  • 375 g tuhksuhkrut (+värvilistele lisaks)
  • 150 g india pähkleid
  • toiduvärve
  • söetablett
  • munavalge
Pane kergelt röstitud pähklid, suhkur ja vedelikud köögikombaini ja töötle lõiketeradega ühtlaseks massiks. Jaota silma järgi martsipan osadeks (nii et rohelist osa oleks kõige rohkem, punast pisut vähem jne) . Lahusta vajaduse toiduvärv paaris tilgas kuumas vees ja mätsi siis värviline vedelik ühtlaselt martsipni sisse.Purusta ja lahusta söetablett paaris tilgas vees. Kui matrsipan muutub värvi lisamisel liiga nätskeks, lisa pisut tuhksuhkrut. Hoia rullimiseni martsipanipalle kiles.
Prindi välja sobiva suurusega pilt, lõika erinevad detalid välja et saaksid šablooni järgi paremini tükke martsipanist välja lõigata. Rulli kergelt tuhksuga üle puistatud küpsetuspaberil või laual martsipan umbes 5 mm paksuseks. Lõika välja tükid ja sobita kokku. Kleebi tükid üksteie peale kasutades lahti klopitud munavalget (vutimunavalge on paras, ega ole ka salmonellaohtlik) .
Küüslaugu pressi abil pudista äärtesse külmkapis seisnud (siis on matrsipan kõvem ja pudedam) alles jaanud martsipani.PRINDI RETSEPT

4 kommentaari:

Ave ütles ...

Väga uhke tort! Ja sain palju lahedaid ideesi. Maitseb kindlasti ka imehea :)

Anonüümne ütles ...

Minule jääb arusaamatuks, mida sa teed lahustatud söetabletiga? Ja kui palju toiduvärvi on paslik lisada martsipanile, et piisavalt saaks?

Au ja kiitus aga sellise suurpärase tordi eest!

Kaia

Elina ütles ...

söetabletti kasutasin musta toiduvärvina. Palju mõnda värvi martsipani värvimiseks kulub, sõltub üsna palju värvist. mul on kolme sorti ja kõiki tuleb erinevalt doseerida, ka üha sama margi värvid, värvivad erinevalt- nagu ikka kollase ja saab kergmalt jne. söetablett muide oli üsna kiiduväärt värvimisomadustega:D

MY BLOGGER ütles ...
Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

vaata veel

Related Posts with Thumbnails