neljapäev, 25. september 2008

Kakaokook astelpajuga

Põhja jaoks:
2 dl nisujahu
2 dl suhkrut
3 sl kakaopulbrit
1 tl söögisoodat
2 muna
250 g hapukoort

Vahele:
2, 5 dl hapukoort
1 dl värsket astelpajumahla
2 sl suhkrut

Munad vahusta suhkruga, lisa hapukoor, sõelu sisse sooda ja kakaoga segatud jahu. Sega ühtlaseks. Küpseta võiga määritud rõngasvormis 200 kraadi juures umbes 35 min.Valmis kook lõika kolmeks kihiks ja pane rõngasvormi tagasi. Niisuta põhjasid suhkruga segatud mahlaga ja pane kihtide vahele hapukoor (või sega mahl, suhkur ja hapukoor segamini ja kalla see kihtide vahele, mina tegin nii). Peale riivi šokolaadi. Lase külmikus seista (soovitavalt üleöö).

laupäev, 20. september 2008

Kapsapirukas juustuga


See on üks minu lemmikuid kapsapirukaid. Soolaga ei maksa kapsaste maitsestamisel väga hoogu minna, sest ka juustu on siin üsna palju. Mingi osa täisterajahuga meeldiks see pirukas ilmselt mulle veelgi enam...

Põhi:
5 dl nisujahu
o,5 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit
200 g võid
200 g ricottat

Täidis:
2 sibulat
1kg kapsast
2 sl õli
soola
musta pipart
3 muna
250 g hapukoort
200 g juustu

Põhja jaoks sega kuivained omavahel. Lisa pehme või ja ricotta ning sõtku ühtlaseks. Vormi pall ja pane külmkappi umbes 30 min.
Täidise jaoks haki sibul, tükelda kapsas. Kalla potti õli, lisa sibul ja kapsas ja hauta kuni kapsas on pehme, maitsesta soola ja pipraga. Jahuta.
Rulli tainas õhukeseks, tõsta ahjuplaadile, toksi kahvliga augud sisse ja tõsta peale kapsatäidis. Riputa peale riivjuust. Muna ja hapukoor klopi segamini ja kalla peale. Küpseta 200 kraadi juures 30-35 min.

neljapäev, 18. september 2008

rosina - šokolaadikommid

1,5 dl koorepulbrit
0,4 dl piima
1 dl Nesquiki joogipulbrit
1 sl kakaopulbrit
50 g võid
1 dl rosinaid
rummi rosinate leotamiseks (0,5 dl)

Pane eelmisel päeval rosinad rummi sisse likku. Kalla piim ja koorepulber potti, kuumata tasasel tulel kuni kõik on ühtlane, lisa kakaopulbrid ja või ning sega veel. Nõruta vajadusel rosinad ja lisa segule. Jahuta ja pane paariks tunniks külmkappi. Vormi väiksed pallid, veereta neid mõrudas kakaopulbris või Nesquiki pulbris.

esmaspäev, 15. september 2008

Mandli - šokolaadikommid

1,5 dl piimapulbrit
0,5 dl 10% koort
1 dl Nesquicki kakaojoogi pulbrit
1 dl hakitud mandleid
50 g võid
1 tl vaniljesuhkrut

veeretamiseks hakitud mandleid

Sai tehtud siis selliseid komme. Inimesed, kel kodus sellist asja nagu Nesquick ei ole, võivad selle siis kakaopulbri ja tuhksuhkruga asendada, või mõne muu kakaojoogi pulbriga.

Pane koor, piimapulber ja kakaojoogipulber kaussi, soojenda ja sega tasasel tulel, lisa või ja vaniljesuhkur. Sega, kuni kõik on ühtlane ja kenasti ära lahustunud. Jahuta, lisa hakitud mandlid ja pane paariks tunniks külmkappi. Vormi kätega väiksed pallikesed, veereta neid mandlipurus ja hoia serveerimiseni külmas. Mina sain kokku 25 tükki.

kolmapäev, 10. september 2008

Martsipani-pohla muffinid


Need on ühed hästi martsipanised muffinid. Minu sattusid koos pohladega sisse ka mõned mustikad.

2 muna
1,5 dl suhkrut
100 g võid
1 dl keefiri
2,5 dl pohli
2 dl nisujahu
1 dl odrajahu
2 tl küpsetuspulbrit
150 g martsipani

Vahusta munad suhkruga. Sulata või ja haki martsipan(või riivi). Sega jahud küpsetuspulbriga ja kalla hulka martsipanitükid. Kalla jahusegu munavahu hulka, lisa keefir ja marjad ja sega ettevaatlikult segamini, viimasena lisa jahtunud sulavõi. Sega veel korra läbi. Tõsta tainas muffinivormidesse ja küpseta 200 kraadi juures umbes 20 min.

kolmapäev, 3. september 2008

Setu kartuli-tangupuder kukeseentega

Kuna mulle meeldivad nii kukeseened, kui ka mulgipuder, siis olin väga meeldivalt üllatunud, kui nägin sellist retsepti, kus nad mõlemad ühendatud on. Vaja läheb:

1 kg kooritud kartulit
1 l vett
1 dl odratangu
50 g võid
300 g kukeseeni
1 suurem sibul

Tükelda kartulid ja keeda soolaga maitsestatud vees poolpehmeks. Lisa kartulitele pestud tangud, ära sega. Hauta kaane all tasasel tulel pehmeks.
Kalla kukeseened kuivale pannile, lase vedelikult ära aurustuda, lisa või ja hakitud sibul. Prae keskmisel kuumusel, kuni sibul on pehme ja kalla kõik pudru hulka. Klopi puder puulusikaga läbi ja head isu!

esmaspäev, 1. september 2008

Sibula - juustusupp

500 g sibulaid
3 küüslauguküünt
1 sl võid
500 ml aedviljapuljongit
500 ml piima
1 sl jahu
1,5 dl riiivjuustu (mitte light)
soola
näpuotsaga muskaati
murulauku

Viiluta sibulad ja haki küüslauk. Sulata pannil või ja kalla peale sibulaviilud ning küüslauk. Kuumuta keskmisel kuumusel, aeg ajalt segades, umbes 30 min, kuni sibulad hakkavad pruunikat värvust omandama. Sega jahu 1 dl piimas. Kuumuta puljong ja ülejäänud piim keemiseni, lisa sibulad. Kalla juurde piimaga segatud jahu, lase keema tõusta. võta pott tulelt ja lisa riivjuust. Riivjuust võiks olla rasvasemat sorti, sest väherasvased juustud ei sula ühtlaselt. Sega, kuni juust on sulanud. Maitsesta muskaadiga (kindlasti ei maksa sellega üle doseerida) ja vajadusel soolaga. Peale riputa hakitud murulauku.

laupäev, 30. august 2008

Tomatised ahjukartulid


7 suuremat kartulit
8-10 ploomtomatit (või muud väiksemat tomatit)
1 sibul
4 küüslauguküünt
3 sl oliivõli
2-3 tl paprikapulbrit
3 sl teriyaki kastet
3 sl tomatikastet
soola
musta pipart
2-3 tl vahemere ürdisegu

Värked kartulid pese hoolikalt või harja, vanad kartulid koori. Lõika sektoriteks. Sega kartulisektorid kausis õli, soola, pipra, paprikapulbri ja teriyaki kastmega segamini. Laota ahjuplaadile. Küpseta 200 kraadi juures umbes 25 min, lisa siis tomatikaste, sibulakettad, viilutatud küüslauk ja ürdid. Küpseta veel 15-20 min. Mina panin 5 min enne välja võtmist ahju veel grillrežiimile.

reede, 29. august 2008

Mooniseemneküpsised

Nende küpsiste juures tasub ära märkida, et kõik ained oleks ühtviisi toasoojad, muidu nad ei vahustu- segune ühtlaselt.

185 g võid
1 ,5 dl suhkrut
1 muna
1 sl vett
1 tl küpsetuspulbrit
1tl vaniljesuhkrut
300g jahu
1 dl mooniseemneid

Vahusta toasoe või suhkruga, lisa muna ja vesi ja vahusta veel. Sega kuivained omavahel ja lisa võivahu hulka. Sega kõik korralikult läbi, pane tainas tainapritsi ja pigista küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile väiksed küpsised. Kuumuta ahi 200 kraadini ja küpseta küpsiseid umbes 8 min. Mina sain sellest kogusest 4 plaaditäit.

kolmapäev, 27. august 2008

Kukeseenevorm

1 suur baklažaan
pannitäis kukeseeni
1 sl võid
1 suur sibul
2 küüslaugu küünt
200 g fetajuustu
3 väiksemat või 2 suurt tomatit


Viiluta baklažaan ja tomatid. Pisut väiksemaks lõigatud seened pane kuivale pannile ja lase vedelikul aurustada, siis lisa või ja hakitud sibul ning prae kuni sibul on pehme. Praadimise lõpuosas lisa ka peenestatud küüslauk. Soola pole vaja, sest feta on piisavalt soolane.
Lao võiga määritud ahjuvormi baklazaaniviilud, siis seenesegu, siis tomativiilud, seejärel fetatükid. Lao nii 2 kihti. Pane vorm ahju 200 kraadi juurde 40-50 min küpsema. Kõrvale sõin mina keedukartulit, aga sobib ka mingi mõnus krõbeda koorikuga sai.

esmaspäev, 18. august 2008

Kohupiima - õunakook


1 dl suhkrut
4 muna
200 g ricottat
300 g vaniljemaitselist kohupiimatoru
1,5 dl 10 % hapukoort
5 dl tükeldatud õunu
1 tl küpsetuspulbrit
1,5 dl mannat

Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Lisa kohupiimapasta, ricotta ja hapukoor. Sega ühtlaseks ja lisa küpsetuspulbriga segatud manna. Viimasena lisa õunakuubikud.
Kalla vorm võiga määritud ja mannaga üle puistatud koogivormi. Küpseta 200 kraadi juures umbes 40 min.

pühapäev, 10. august 2008

Kohupiimapannkoogid


400 kohupiimapastat
1 dl nisujahu
0.75 dl suhkrut
0.5 tl soola
3 muna
1 tl vaniljesuhkrut
praadimiseks õli

Sega kausis kohupiim, jahu, suhkur, sool, munad ja vaniljesuhkur. Lase tainal pisut seista.
Kuumuta pannil õli ning prae pannkoogid tasasel tulel mõlemalt poolt kuldseks.

laupäev, 2. august 2008

Kakaovahvlid

See retsept on nami-nami.ee avarustest. Meie sõime neid muuhulgas jäätisega
2 muna
3 dl piima
2 dl nisujahu
2 sl kakaopulbrit
1 tl küpsetuspulbrit
noaotsatäis soola
3 sl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
50 g võid

Eralda munavalged munakollastest.Klopi munakollased piimaga, lisa omavahel segatud kuivained. Sulata või ja lisa jahtunult vahvlitainale. Lisa ettevaatlikult munavalgevaht.
Kuumuta võitatud vahvliraud ning küpseta vahvlid kaunilt pruuniks. Serveeri jäätise või vahukoorega.


reede, 1. august 2008

Mustikapirukas


Sellesuvine mustikapirukas on ka tehtud!

Põhi:
2 dl nisujahu
1 dl speltajahu
1 tl küpsetuspulbrit
2-3 sl suhkrut
80 g võid
1 suur muna

7 dl mustikaid
1-1,5 dl suhkrut
1,5 dl hapukoort
1 dl maitsestamata kohupiimapastat
2 muna
1 sl maisitärklist
50 g martsipani

Põhja jaoks sega kuivained omavahel, lisa võitükid ja mulju näppudega või sega köögikombainis kõik ühtlaseks. Lisa muna ja sõtku kokku tainas. Vooderda pirukavorm lahtirullitud tainaga ja pane umbes pooleks tunniks külmkappi. Täidise jaoks sega suhkur, tärklis, muna, kohupiim ja hapukoor omavahel. Põhjale laota marjad ja peale vala vedel segu. Peale pudista martsipanitükke. Küpseta 200 kraadises ahjus, allosas umbes 35 min.

teisipäev, 29. juuli 2008

Kräsupeakook

Pole eestlaste seas vist kuulsamat kooki kui Kräsupea. Teha on seda väga lihtne. Algselt oli retseptis vahele panemiseks vist umbes pool kilo hapukoort, aga minu maitse jaoks oleks kook liiga kuiv jäänud, nii et mina uhasin kohe julgelt koort juurde. Kook peab kindlasti enne serveerimist külmkapis seisma.

4 muna
3,5 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
6 dl nisujahu
2 tl söögisoodat
400 g hapukoort
3 sl kakaopulbrit ühte kaussi lisamiseks

Täidis:
8-10 dl hapukoort

Glasuur:
50 g võid
1 sl piima
2 sl suhkrut
1,5 sl kakaopulbrit
50 g (aplesini maitselist) šokolaadi

Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks, lisa hapukoor ja vaniljesuhkur ning sega ühtlaseks. Jahu ja sooda sega omavahel ja sõelu munavahu hulka. Jaga tainas kahte kaussi ning lisa ühele portsule kakaopulber. Vala pruun tainas võiga määritud lahtikäivasse rõngasvormi. Vala hele tainas teise vormi. Küpseta mõlemat koogipõhja 180-kraadises ahjus umbes 25 minutit, kuni koogi sisse torgatud tikk jääb puhtaks. Lõika jahtunud hele põhi kuubikuteks ja tume põhi kaheks kihiks. Sega heledad koogikuubikud hapukoorega. Aseta alumine tume põhi vormi, määri sellele hapukoort ja kata 1/2 tordikuubiku-hapukoore seguga. Kata teise põhjaga ja peale ülejäänud tordikuubiku-hapukoore segu. Glasuuri valmistamiseks sulata potis või, sega juurde piim, kakaopulber, suhkur ning šokolaad. Sega ühtlaseks ja lase veidi jahtuda. Nirista glasuur tordile. Enne serveerimist lase koogil umbes 12 tundi külmkapis seista.

neljapäev, 24. juuli 2008

Odrakarask


See on üks minu lemmik karaskeid. Ja süüa tuleb seda muidugi soojalt.

1,5 dl odrajahu
1,5 dl nisujahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
1,75 dl piima
200 g teralist kohupiima
1 muna
2 tl suhkrut,
1 tlsoola
2 sl õli

Sega kausis piim, kohupiim ja kanamuna. Maitsesta soola ja suhkruga.
Sega jahud ja küpsetuspulber, lisa tainale. Lisa õli. Sega võimalikult vähe.
Vala tainas määritud vormi. Küpseta 180 kraadi juures umbes 40 min.

kolmapäev, 16. juuli 2008

Lambamaksa pasteet

Lambamaks on maksade seas kindalt üks minu lemmikuid. Ja eriti hästi sobib see minu meelest pasteedina süüa. Pasteeditegu nägi sseekord välja järgmine:

300 g lambamaksa
150 g suitsutatud seapõske (või mingit muud pekisemat osa)
1 porgand
1 sibul
50 g võid
soola
peotäis kreekapähkleid
pipart
2 dl vett
1 sl brändit

Puhasta maks kelmetest. Tükelda maks ja suitsutatud sealiha. Porgand ja sibul lõika ka väiksemateks tükkideks. Pane potti esmalt pekine sealiha, prae mõni minut. Seejärel lisa maks ja pruunista pisut, lisa köögiviljad ja prae veel umbes 5 min. Seejärel kalla peale kuum vesi ja lase kaane all vaikselt haududa kuni porgand on pehme. Lõpus lisa brändi, keeda ilma kaaneta paar minutit. Lase pisut jahtuda, lisa või ja pähklid ning lase kogu kraam läbi hakklihamasina. Maitsesta soola ja pipraga.

teisipäev, 15. juuli 2008

Vitamiinisalat.

Kuidagi peab toorsalateid nimetama. Porgandi-kapsa-paprika-kurgi nimetus jääb natuke lohisevaks. Abiks on kaubandusvõrk, kus umbes sellist salatit müüakse siis "vitamiinisalati" nime all. Palju neid vitamiine seal päev otsa seisnud salati sees on, ei tea. Värskeid salateid tuleb süüa kohe, nii palju ma justkui vitamiinindusest mäletan.

Vaja läheb:
värsket kapsast
porgandit
punast paprikat
kurki

Õlikaste:
õli
miskit äädikat (mitte 30 %)
soola
suhkrut
pipart

Mina kasutasin kapsa lõikamisel oma köögikombani viilutajat. Mõnusaid peeneid ribasid saab kapsast ka juustunoaga, eelnevalt siis peaks kapsa pooleks lõikama. Viilutatud kapsale lisan pisut soola ja siis pigistan seda pisut käte vahel, et mahlad välja tuleks. Kevadise värske kapsa puhul seda väga agaralt teha ei soovita. Porgandi riivisin, kurgi ja parika viilutasin. Peale õlikaste ja tulemus on päris hea.

neljapäev, 10. juuli 2008

Marja - valge šokolaadi muffinid

6 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
2 dl suhkrut
0,5 tl soola
2 muna
2,5 dl marju (ntx. pohli ja mustikaid)
50 g valget šokolaadi
1 dl õli
2,5 dl keefiri

Vahusta munad suhkruga. Sega kuivained ja sõelu munavahu hulka. Lisa tainast samal ajal tasakesi segades marjad, hakitud šokolaad, õli ja keefir. Küpseta 180 kraadi juues umbes 25 min.

kolmapäev, 2. juuli 2008

Kodujuustu-brokkoli pirukas


125 g võid
125 g kodujuustu
3 dl jahu
soola
(vajadusel pisut vett)

Näpi või, kodujuust ja jahu ühtlaseks. Lisa vajadusel nii palju vett, et tainas kokku hakkaks.Sõtku ühtlaseks, keera tainas kilesse ja pane 30 minutiks külmkappi. Kuumuta ahi 200 kraadini. Rulli tainas õhukeseks ja vooderda sellega pirukavorm, vajuta kahvliga põhja sisse väiksed augud ja küpseta umbes 8-10 minutit.

täidis:
150-200 g külmutatud brokkolit
150 g kodujuustu
50 g kuivatatud tomateid
50 g sinki
2 dl piima
2 muna
1 sl ketšupit
1 kuhjaga sl seedermänni seemneid
soola
musta pipart

Lõika brokkoli väiksemateks tükkideks(kui on värske brokkoli võid seda enne mõned minutid vees keeta, külmutatud brokkoli igatahes ei jäänud pirukas liiga toores). Lisa hakitud tomatid, sink ja seedermänniseemned. Klopi muna piimaga segamini ja maitsesta soola ning pipraga. Määri ketšup eelküpsetatud põhjale, laota peale täidis, vala munasegu peale ja küpseta 180 kraadises ahjus umbes 30 min.

vaata veel

Related Posts with Thumbnails