neljapäev, 27. august 2009

Marjaplaadikook kohupiimaga


Väga lihtne kook suve viimasest marjadest. Mina kasutasin siin pohli, punaseid sõstraid ja mustikaid.
  • 4 muna
  • 5 dl suhkrut
  • 250 g teralist kohupiima
  • 200 g võid või margariini
  • 6 dl nisujahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl vanlijesuhkrut
  • 5-6 dl meelepäraseid marju

Vahusta munad suhkruga kohevaks, sega hulka kohupiim, seejärel küpsetuspulbri ja vaniljesuhkruga segatud jahu ning sulatatud või. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja puista peale marjad. Küpseta 200 kraadi juures umbes 25 min.

PRINDI RETSEPT

teisipäev, 25. august 2009

Šokolaadikook pohladega

Selle kuivemat sorti šokolaadikoogi sisse sobivad hapukad ja mahlased pohlad nagu valatult. Küpsetasin20 cm diameetriga vormis, seetõttu tuli kook ka üsna kõrge. Mis efekti mõttes on üsna tore, samas muidugi pikeneb küpsetusaeg.
Pohlakooke tuleb ilmselt peagi veelgi, sest mulle need marjad väga meeldivad ja õnneks neid külmkapis on parasjagu rõõmustavalt suur kogus.

  • 200 g tumedat šokolaadi
  • 50 g võid
  • 50 ml kohvikoort
  • 3 muna
  • 1,5 dl suhkrut
  • 3 dl jahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl vaniljesuhkrut
  • 2,5 dl pohli

Pane potti või, tükeldatud šokolaad ja kohvikoor ning kuumuta, aeg ajalt segades, kuni segu on ühtlane. Munad vahusta suhkruga kohevaks vahuks. Lisa šokolaadisegu, sega ühtlaseks. Jahu sega küpsetuspulbri ja vaniljesuhkruga ja sõelu muna-šokolaadivahu hulka. Lisa ka pohlad ja sega veelkord tainas läbi. Määri 20 cm diameetriga koogivorm võiga, puista üle jahuga, kalla tainas vormi ja küpseta eelkuumutatud ahju keskosas, 175 kraadi juures umbes 1 tund.

PRINDI RETSEPT

pühapäev, 23. august 2009

Õuna-kaerahelbe plaadikook


Meie mitte kuigi suureviljaline valge klaar(või midagi sellist meenutav) õunapuu puistab juba mõnda aega üsna hoogsalt õunu. Kuigi koogi sees need just parimad õunad ei ole, saab kooki nendest ometigi teha, eriti kui ubinad juhtuvad sellised natuke rohekamad olema.See on üks õunaplaadikookidest, mis sel suvel ilmavalgust on näinud.

  • 5 dl nisujahu
  • 1 dl jämedaid kaerahelbeid
  • 3 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl vaniljesuhkrut
  • 75 g suhkrut
  • 50 g fariinsuhkrut
  • 125 g võid
  • 200 ml kohvikoort
  • 2 muna

  • peale:
  • 500-600 g õunatükke
  • 2 sl suhkrut
  • 1 tl kaneeli


Sega jahu, kaerahelbed, küsetuspulber, vaniljesuhkur ja suhkrud segamini. Sulata ja jahuta või.
Muna klopi kohvikoore hulka. Lisa kuivainesegule vaheldumisi sulavõi ja kooresegu. Sega tainas ühtlaseks ja vala küpsetuspaebriga kaetud ahjuplaadile. Lao peale õunatükid ja puista üle suhkru-kaneeli seguga. Küpseta 200 kraadi juures umbes 20-25 min.

PRINDI RETSEPT

neljapäev, 20. august 2009

Kanada õunakook


Kuna meie hoovil olev õunapuult pudeneb ubinaid järjest rohkem, on viimane aeg õunakookidega algust teha. Nami-nami.ee-s tehakse ja kommenteeritakse kanada õunkooki ikka üsna ohtralt, niisiis proovisin ise ka selle imekoogi järgi. Katteks ei kasutanud ma olude sunnil demerara suhkrut (panin tavalist ja fariinsuhkrut pooleks). Hea lihtne kook, läheb ilmselt koos kaeraküpsiste, kohupiimapurukoogi jms-ga põhivara hulka.

  • 3 dl nisujahu
  • 0,5 tl soola
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl kaneeli
  • 1 dl suhkrut
  • 1 muna
  • 1,5 dl piima
  • 0,5 dl sulavõid
  • 300 g õunu
Peale:
  • 4 sl demerara suhkrut
  • 3 sl jahu
  • 2 sl võid
  • 1 tl kaneeli

Sega kuivained omavahel. Klopi omavahel muna, piim ja sulatatud või. Lisa kuivainesegule koos tükeldatud õuntega. Tõsta tainas võiga määritud 24 cm diameetriga koogivormi. Haki katteained noaga sõmeraks ja puista ühtlaselt peale. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 40 minutit, kuni koogi keskele torgatud puutikk jääb puhtaks ja kook on pealt kenasti kuldne.

PRINDI RETSEPT

pühapäev, 9. august 2009

Beseekattega marjakook


Marju õnneks sel aastal metsas on, nii et marjakooke on ilmselt veelgi tulemas. Selle koogi tegin metsvaarikate ja mustikatega. Külmana on minu meelest sellised koogid alati paremad, nii et söömisega peab pisut kannatust varuma. Veidral kombel tahtsin seda postitada täpselt siis, kui Maris Perenaises enda tehtud mustsõstrabeseekoogi üles pani. Nii et oleme jätkuvalt ühel lainel:)

Põhi:
  • 2 dl jahu
  • 1 sl tärklist
  • 2 sl suhkrut
  • 2 munakollast
  • 80 g pehmet võid
Täidis:
  • 450 g mustikaid ja metsvaarikaid
  • 1 kuhjaga sl tärklist
  • 1-2 sl suhkrut
Kate:
  • 2 munavalget
  • 5 sl tuhksuhkrut


Kalla koogipõhja koostisosad suurde kaussi ja sõtku kokku tainas. Vormi palliks, rulli jahusel pinnal õhemaks ja vooderda sellega 24 cm võiga määritud koogivormi põhi ja ääred, toksi kahvliga sisse mõned augud. Küpseta põhja ahju keskosas 200 kraadi juures umbes 8 min. Samal ajal vahusta munavalged. Tuhksuhkur sõelu hulka vahustamise lõpupoolel. Eelküpsetatud koogipõhjale kalla tärklise ja suhkruga segatud marjad peale ning küpseta veel 10 min. Seejärel alanda temperatuur 160 kraadini, tõsta peale munavalgevaht ja küpseta veel umbes 15 min, kuni besee on pealt kollakas. Lülita ahi välja ja lase koogil paokil uksega ahjus veel pisut aega olla. Siis tõsta välja. Enne serveerimist lase koogil maha jahtuda.

PRINDI RETSEPT

neljapäev, 6. august 2009

Mustika-šokolaadimuffinid


Mustikas pole iseseisvalt just kõige karakteersem kuju marjamaailmas. Mahlaseks lisandiks küpsetistesse aga ideaalne. Siin ongi üks muredamat sorti muffiniretsept, kuhu saab oma mustikad, mida piimaga näiteks pole enam jaksu ära tarbida, sisse uhada.

  • 4 dl jahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 2 dl suhkrut
  • 2 muna
  • 1 dl õli
  • 2 dl mustikaid
  • 50 g tumedat šokolaadi
  • 1, 5 dl kohvikoort


Sega jahu, küpsetuspulber, mustikad ja hakitud šokolaad omavahel segi. Vahusta munad suhkruga kohevaks vahuks, lisa kuivained, koor ja õli ning sega õrnalt tainas läbi. Kuumuta ahi 200 kraadin, tõsta tainas paberiga vooderdatud muffinivormidesse või silikoonvormidesse ja küpseta umbes 20 min, kuni muffinid on pealt kuldsed. Sellest kogusest saab umbes 18 tükki.

PRINDI RETSEPT

teisipäev, 4. august 2009

Kartulisalat suitsukala ja ubadega

Sojaoad, mida mina kasutasin, võiks ilmselt asendada mõnda teist sorti ubadega, või konservubadega, või kuidas selle aja ja viitsimisega parasjagu lood on... Mina sõin seda salatit sellisel kujul, et kartul ja oad olid veel soojad. Aga nagu hiljem selgus polnud ka salati jahtunud teisikul häda midagi.

  • 100 g kuivatatud sojaube
  • 8 vutimuna
  • 600 g väikseid koorega kartuleid
  • lehtsalatit
  • 1 väike värske kurk
  • 1 hapukurk
  • 1 tomat
  • 250 g suitsukala (turska)

Kaste:

  • 1 dl külmpressi oliiviõli
  • 3 sl veiniäädikat
  • 1 tl teralist sinepit
  • 2 t vedelat mett
  • 1 väiksem sibul
  • soola
  • 1 dl hakitud murulauku


Leota ube üleöö. Kalla peale puhas vesi ja keeda pehmeks. Keeda vutimune paar minutit. Jahuta koori ja lõika pooleks. Keeda kartulid pehmeks ja lõika vajadusel pooleks või neljaks. Kurgid ja tomat tükelda meelepärasteks tükkideks. Kastme jaoks haki sibul hästi peeneks ja sega kõik kastme komponendid omavahel. Aseta taldrikule väiksemateks tükkideks rebitud salatit, sellele kartuleid, ube, kurgi-tomatitükid, vutimunad ja suitsukalatükid. Tõsta peale kastet.

PRINDI RETSEPT

vaata veel

Related Posts with Thumbnails