teisipäev, 29. juuli 2008

Kräsupeakook

Pole eestlaste seas vist kuulsamat kooki kui Kräsupea. Teha on seda väga lihtne. Algselt oli retseptis vahele panemiseks vist umbes pool kilo hapukoort, aga minu maitse jaoks oleks kook liiga kuiv jäänud, nii et mina uhasin kohe julgelt koort juurde. Kook peab kindlasti enne serveerimist külmkapis seisma.

4 muna
3,5 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
6 dl nisujahu
2 tl söögisoodat
400 g hapukoort
3 sl kakaopulbrit ühte kaussi lisamiseks

Täidis:
8-10 dl hapukoort

Glasuur:
50 g võid
1 sl piima
2 sl suhkrut
1,5 sl kakaopulbrit
50 g (aplesini maitselist) šokolaadi

Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks, lisa hapukoor ja vaniljesuhkur ning sega ühtlaseks. Jahu ja sooda sega omavahel ja sõelu munavahu hulka. Jaga tainas kahte kaussi ning lisa ühele portsule kakaopulber. Vala pruun tainas võiga määritud lahtikäivasse rõngasvormi. Vala hele tainas teise vormi. Küpseta mõlemat koogipõhja 180-kraadises ahjus umbes 25 minutit, kuni koogi sisse torgatud tikk jääb puhtaks. Lõika jahtunud hele põhi kuubikuteks ja tume põhi kaheks kihiks. Sega heledad koogikuubikud hapukoorega. Aseta alumine tume põhi vormi, määri sellele hapukoort ja kata 1/2 tordikuubiku-hapukoore seguga. Kata teise põhjaga ja peale ülejäänud tordikuubiku-hapukoore segu. Glasuuri valmistamiseks sulata potis või, sega juurde piim, kakaopulber, suhkur ning šokolaad. Sega ühtlaseks ja lase veidi jahtuda. Nirista glasuur tordile. Enne serveerimist lase koogil umbes 12 tundi külmkapis seista.

neljapäev, 24. juuli 2008

Odrakarask


See on üks minu lemmik karaskeid. Ja süüa tuleb seda muidugi soojalt.

1,5 dl odrajahu
1,5 dl nisujahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
1,75 dl piima
200 g teralist kohupiima
1 muna
2 tl suhkrut,
1 tlsoola
2 sl õli

Sega kausis piim, kohupiim ja kanamuna. Maitsesta soola ja suhkruga.
Sega jahud ja küpsetuspulber, lisa tainale. Lisa õli. Sega võimalikult vähe.
Vala tainas määritud vormi. Küpseta 180 kraadi juures umbes 40 min.

kolmapäev, 16. juuli 2008

Lambamaksa pasteet

Lambamaks on maksade seas kindalt üks minu lemmikuid. Ja eriti hästi sobib see minu meelest pasteedina süüa. Pasteeditegu nägi sseekord välja järgmine:

300 g lambamaksa
150 g suitsutatud seapõske (või mingit muud pekisemat osa)
1 porgand
1 sibul
50 g võid
soola
peotäis kreekapähkleid
pipart
2 dl vett
1 sl brändit

Puhasta maks kelmetest. Tükelda maks ja suitsutatud sealiha. Porgand ja sibul lõika ka väiksemateks tükkideks. Pane potti esmalt pekine sealiha, prae mõni minut. Seejärel lisa maks ja pruunista pisut, lisa köögiviljad ja prae veel umbes 5 min. Seejärel kalla peale kuum vesi ja lase kaane all vaikselt haududa kuni porgand on pehme. Lõpus lisa brändi, keeda ilma kaaneta paar minutit. Lase pisut jahtuda, lisa või ja pähklid ning lase kogu kraam läbi hakklihamasina. Maitsesta soola ja pipraga.

teisipäev, 15. juuli 2008

Vitamiinisalat.

Kuidagi peab toorsalateid nimetama. Porgandi-kapsa-paprika-kurgi nimetus jääb natuke lohisevaks. Abiks on kaubandusvõrk, kus umbes sellist salatit müüakse siis "vitamiinisalati" nime all. Palju neid vitamiine seal päev otsa seisnud salati sees on, ei tea. Värskeid salateid tuleb süüa kohe, nii palju ma justkui vitamiinindusest mäletan.

Vaja läheb:
värsket kapsast
porgandit
punast paprikat
kurki

Õlikaste:
õli
miskit äädikat (mitte 30 %)
soola
suhkrut
pipart

Mina kasutasin kapsa lõikamisel oma köögikombani viilutajat. Mõnusaid peeneid ribasid saab kapsast ka juustunoaga, eelnevalt siis peaks kapsa pooleks lõikama. Viilutatud kapsale lisan pisut soola ja siis pigistan seda pisut käte vahel, et mahlad välja tuleks. Kevadise värske kapsa puhul seda väga agaralt teha ei soovita. Porgandi riivisin, kurgi ja parika viilutasin. Peale õlikaste ja tulemus on päris hea.

neljapäev, 10. juuli 2008

Marja - valge šokolaadi muffinid

6 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
2 dl suhkrut
0,5 tl soola
2 muna
2,5 dl marju (ntx. pohli ja mustikaid)
50 g valget šokolaadi
1 dl õli
2,5 dl keefiri

Vahusta munad suhkruga. Sega kuivained ja sõelu munavahu hulka. Lisa tainast samal ajal tasakesi segades marjad, hakitud šokolaad, õli ja keefir. Küpseta 180 kraadi juues umbes 25 min.

kolmapäev, 2. juuli 2008

Kodujuustu-brokkoli pirukas


125 g võid
125 g kodujuustu
3 dl jahu
soola
(vajadusel pisut vett)

Näpi või, kodujuust ja jahu ühtlaseks. Lisa vajadusel nii palju vett, et tainas kokku hakkaks.Sõtku ühtlaseks, keera tainas kilesse ja pane 30 minutiks külmkappi. Kuumuta ahi 200 kraadini. Rulli tainas õhukeseks ja vooderda sellega pirukavorm, vajuta kahvliga põhja sisse väiksed augud ja küpseta umbes 8-10 minutit.

täidis:
150-200 g külmutatud brokkolit
150 g kodujuustu
50 g kuivatatud tomateid
50 g sinki
2 dl piima
2 muna
1 sl ketšupit
1 kuhjaga sl seedermänni seemneid
soola
musta pipart

Lõika brokkoli väiksemateks tükkideks(kui on värske brokkoli võid seda enne mõned minutid vees keeta, külmutatud brokkoli igatahes ei jäänud pirukas liiga toores). Lisa hakitud tomatid, sink ja seedermänniseemned. Klopi muna piimaga segamini ja maitsesta soola ning pipraga. Määri ketšup eelküpsetatud põhjale, laota peale täidis, vala munasegu peale ja küpseta 180 kraadises ahjus umbes 30 min.

vaata veel

Related Posts with Thumbnails