reede, 27. veebruar 2009

Rukkibiskviidiga astelpajutort

Nami-nami kooskokkamine on omadega jõudnud isamaaliste tortideni. Konkurents oli nii kõva, et tekkis lausa kangestus. No midagi ikka suutsin valmis mäkerdada. Need X-d ja y-d ei tähista kromosoome vaid üritavad moodustada mingi arhailise mustri... Mis tuletab mulle taaskord meelde, et asjakohased refid ei jookse kunagi mööda külge alla. Aga mis tehtud, see tehtud. Muidu on ju kook üsna kodukootud.

  • Põhi:
  • 3 muna
  • 3 sl suhkrut
  • 3 sl rukkijahu
  • 1 sl kartulitärklist

  • Täidis:
  • 500 g vaniljemaitselist kohupiimapastat
  • 1 dl värsket astelpajumahla
  • 2-3 tl želatiini
  • 2 sl vedelat mett
  • 200 ml vahukoort

  • kaunistuseks:
  • kama
  • kakaoga kohupiimakreemi

Biskviidi jaoks vahusta munad suhkruga tugevaks vahuks. Sõelu sisse kuivained ja tõsta tainas võitatud 20 m diameetriga lahtikäivasse vormi. Küpseta 200 kraadi juures umbes 15 min. Lase enne väljavõtmist põhjal paokil uksega ahjus pisut seista. Jahuta põhi ja lõika seejärel suure sakilise noaga kas 2 või kolmeks kihiks.

Täidise jaoks paisuta želatiin astelpajumahlas ja seejärel soojenda, kuni želatiin on sulanud. Jahuta toatemperatuurile. Vahusta koor, lisa toasoe kohupiim ja mesi. Nirista pidevalt segades hulka astelapajumahl. Pane lahtilõigatud koogipõhja alumine kiht tagasi vormi, kalla peale pisut kohupiimakreemi ja tõsta peale järgmine kiht. Pealmiseks kihiks jääb kohupiimakreem. Tõsta kook külmkappi 3-4 tunniks tahenema.

Kaunituse jaoks lisa kakaokreemile pisut kama ja pritsi tordipritsi või läbi kilekoti peale midagi kaunistavat. Mina lisasin kaunistusena veel mõned kadakamarjad.

PRINDI RETSEPT

esmaspäev, 23. veebruar 2009

Vastlakuklid odrajahuga


Oleks võinud tavapärased magusad nisujahukuklid teha ja vahukoort vahele susada, aga tuli tahtmine midagi natuke teistmoodi teha. Stockmani retseptilehel nägin, et ühed vastlakuklid sisaldasid odrajahu ja tahtsin järele proovida, kuidas välja kukub. Kuklid tulid päris mõnusad, odrajahu annab sellist mõnusat muredust ja see teeb kukli söömise natuke lihtsamaks. Tervislik boonus veel peale selle.

Täidist tegin algselt 200 ml vahukoorest ja 250 g kohupiimast, aga seda oleks võinud ikka rohkem olla, aga see vist on maitse asi. No üldiselt pole seda täidist vastlakuklites ju kunagi liiga palju.

  • 30 g pärmi
  • 250 ml piima
  • 150 g odrajahu
  • umbes 275 g nisujahu
  • 1 tl kardemoni
  • 4 sl suhkrut
  • 50 g võid
  • 0,5 tl soola

  • 350 g rasvatut pakikohupiima
  • 300 ml vahukoort
  • 3-4 sl suhkrut
  • pohla-õuna moosi
  • tuhksuhkrut

Murenda pärm käesoojas piimas. Lisa suhkur, jahvatatud kardemon ja odrajahu ning lase seista soojas kohas umbes 15-20 min. Lisa siis muna, nisujahu, sool ja sulavõi ning sega miksriga või sõtku käsitsi valmis tainas, jahu ei maksa kohe korraga sisse kallata, vaid jao kaupa,siis jääb ära oht, et tainas tuleb liiga kõva, pehmemast tainast tulevad ka pehmemad kuklid. Puista tainale peale pisut jahu ja lase räti all kerkida kahekordseks. Seejärel vormi jahuste käte vahel 10-12 kuklit ja lase neil kerkida umbes 15 min. Soovi korral võid pealt määrida lahtiklopitud munaga. Küpseta 200 kraadi juures 10-12 min.

Täidise jaoks suru pakikohupiim läbi traat- või jõhvsõela. Vahusta vahukoor vaniljesuhkru ja suhkruga pehmeks vahuks, lisa kohupiim ja vahusta veel pisut. Lõika kuklitel kaas pealt ära, uurista pisut sisu välja, tõsta põhja lusikatäis moosi, sellele kohupiima-vahukoore täidis. Aseta kaas peale ja puista peale tuhksuhkrut.

PRINDI RETSEPT

pühapäev, 22. veebruar 2009

Rukkipannkoogid

  • 3 dl piima
  • 1 dl rukkijahu
  • 0,5 dl nisujahu
  • 2 tl suhkrut
  • o,5 tl soola
  • vaniljesuhkrut
  • 1 muna
  • praadimiseks õli

Sega vispliga kõik ained omavahel, lase pisut seista ja küpseta keskmisel kuumusel õhukesed ülepannikoogid. Sellest kogusest saab 9-10 pannkooki.

PRINDI RETSEPT

laupäev, 21. veebruar 2009

Sidrunikook

Vaatasin, et vana hea sidrunikook polegi veel minu blogis esindatud. Põhi sai nüüd pisut teistsugune kui tavapäraselt, aga süüa kõlbas sama edukalt.

  • Põhi:
  • 1,5 dl nisujahu
  • 1,5 dl riisijahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl vaniljesuhkrut
  • 60 g võid
  • 2 tl suhkrut
  • 1 sl hapukort
  • 1 muna

  • Sidrunitäidis:
  • 2 munakollast
  • 1 dl suhkrut
  • 2 sl maisijahu või maisitärklist
  • 2 dl vett
  • 25 g võid
  • 1 suurem sidrun

  • Kate:
  • 2 munavalget
  • 5 sl suhkrut

Põhja jaoks sega kuivained. Lisa tükeldatud või, mudi näppude vahel kõik puruks.
Lisa muna ja hapukoor ja sõtku valmis tainas. Pane külma.

Täidise jaoks sega kõik ained potis ja kuumuta vispliga pidevalt segades kuni täidis on paksenenud. Jahuta.

Rulli tainas õhukeseks ja vooderda võiga määritud 24 cm pirukavormi põhi ja ääred tainaga. Küpseta põhja 200 kraadi juures umbes 15 min. Tõsta peale täidis ja vahustatud munavalge ja küpseta 140 kraadises ahjus veel 25 min.

PRINDI RETSEPT

reede, 20. veebruar 2009

Brokkoli - krevetipirukas

Üle tüki aja blogis ka midagi soolast, et rahvas ei arvaks, et me siin ainult kookidest toitume. Vahel teeme ikka pirukaid ka:). Seekord katsetasin minu jaoks täitsa uue pirukapõhjaga. Rullimine oli raskendatud, aga maitse tuli hea.

  • Põhi:
  • 60 g võid
  • 80 rasvatut kohupiima
  • 1 dl maisijahu
  • 1,5 dl riisijahu
  • 1 muna
  • soola
  • 0.5 tl küpsetuspulbrit

  • Täidis:
  • 1 sibul
  • 2 küüslauguküünt
  • 1 sl õli
  • 200 g brokkolit
  • 100 g kodujuustu
  • 60 g krevette
  • 1 suur muna
  • 1 dl piima
  • 0,75 dl kohvikoort
  • 1 sl austrikastet
  • soola
  • pipart
  • (kuivatatud) tilli

Taina jaoks võta külm või ja kohupiim ja mudi see jahusegus ühtlaseks puruks. Lisa muna ja sõtku kokku tainas. Pane see täidise valmimiseks külma. Täidise tarvis haki sibul ja küüslauk. Kuumuta pannil õli, lisa hakitud sibul, prae mõni minut, lisa küüslauk ja väiksemateks tükkideks lõigatud brokkoli. Lisa ka pisut vett ja lase brokkolil kaane all peaaegu pehkmeks küpseda.
Tainas rulli küpsetuspaberi või rullimisaluse peal pisut õhemaks ja tõsta siis võitatud pirukavormi. Väga õhukeseks ei õnnestu seda rullida, sest taigen on suht rabe. Suru taigen ühtlaselt vormi põhjale ja külgedele. Sega piim, koor, austrikaste, ja muna omavahel, maitsesta. Toksi pirukapõhjale kahvliga väiksed augud ja küpseta põhja 200 kraadises ahjus umbes 10 min, seejärel alanda kuumust 180 kraadini, kalla peale täidis ja küpseta veel umbes 35 min, kuni muna ja piimasegu on läbi küpsenud.

PRINDI RETSEPT

neljapäev, 19. veebruar 2009

Geisha kommid

  • 1 dl kohvikoort
  • 2 sl riisijahu
  • 50 g võid
  • 50 g palmirasva
  • 3 sl magusat kakajoogipulbrit
  • 100 g Geisha šokolaadi

Sega potis koor jahuga, kuumuta vaiksel kuumusel pidevalt segades kuni segu pakseneb, lisa või, rasv ja kakaopulber ja sega ühtlaseks. Võta tulelt, lisa seejärel šokolaaditükid ja kui šokolaad on sulanud, pane segu paariks tunniks külma. Vormi väiksed pallid, veereta neid kakaopulbris ja hoia üleöö serveerimiseni külmas. Selleks ajaks on kommid omandanud paraja kõvadusastme. Peale paaritunnist külmasolekut, mil Joonas neid hävitama asus, olid kommid veel natuke liiga pehmed. Aga õhtuks kaks viimast olid juba saavutanud sobiva konsistensi.

PRINDI RETSEPT

kolmapäev, 18. veebruar 2009

Kohupiimavorm

Muidu hea vorm, aga rosinad vajusid mul kõik põhja. Võibolla jahus veeretamine oleks seda ära hoidnud.


Pruunista jahu kergelt võis, lisa pidevalt segades vähehaaval piim. Jätka segamist ja lase segul keema tõusta, jahuta.Vahusta munakollased suhkruga, lisa vaniljesuhkur, kohupiimapasta ja rosinad. Vala piimasegu ja lõpuks vahustatud munavalged. Sega ettevaatlikult läbi, pane võitatud vormi ja küpseta 180 kraadises ahjus, kuni vorm servadest lahti lööb- so umbes 35 min. Kõrvale paku kiselli või mõnda hapukamat marjakastet.

PRINDI RETSEPT

teisipäev, 17. veebruar 2009

Kamapallikook


Vanast heast kass Arturi (kes kuuldavasti on mingi telekakangelane, keda ma oma lapsepõlvest paraku ei mäleta) koogist tegin oma muganduse. Iiriskomme polnud aega poodi otsima minna, niisiis keetsin olemasolevast kraamist midagi kokku.

  • 1 dl kohvikoort
  • 1 dl suhkrut
  • 50 g võid
  • 50 g kamapalle (pool pakki)

Kalla suhkur paksupõhjalisse potti, lase karamellistuda, aga mitte tumepruuniks. Kalla peale kuum kohvikoor. Keeda vaiksel tulel, aeg ajalt segades umbes 20 min. Iirise paksust saad kontrollida, kui tilgutad pisut iirist mõnele külmale esemele ja lased pisut seista. Paras peaks oleme selline poolpehme, pisut näpu all vetruv. Kui segu on piisavalt paksenenud võta pott tulelt ja lisa või. Sega ühtlaseks ja lisa kamapallid. Sega kõik korralikult läbi ja kalla kamapallid hõbepaberile või toidukilele . Vormi üks piklik vorst ja keera hõbepaber sellele ümber. Tõsta kook külmkappi tahenema. Serveerimiseks lõika terava noaga koogist parajad kettad.

PRINDI RETSEPT

esmaspäev, 16. veebruar 2009

Porgandimuffinid kookosega

Kui sama tainast suures vormis küpsetada, oleks võinud pealkirjaks panna porgandikook, aga kuna sai küpsetatud muffinivormides, siis tulid muffinid. Koogivormis tuleb tainal kauem küpseda lasta.

  • 3 dl riivitud porgandit
  • 2 muna
  • 1,5 dl suhkrut
  • 5 sl õli
  • 2,5 dl jahu
  • 1 dl kookoshelbeid
  • 50 g datleid
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl kaneeli
  • 0,5 tl muskaati

Riivi kooritud porgandid peene riiviga. Mikserda munad suhkruga vahtu. Sega kuivained ja peeneks hakitud datlid omavahel . Lisa munasegule porgand, jahu ja õli ja sega kõik segamini. Tõsta tainas muffinivormidesse ja küpseta 180 kraadi juures umbes 25-30 min.

PRINDI RETSEPT

pühapäev, 15. veebruar 2009

Spinatisupp

  • 2 kartulit
  • 1 sibul
  • 2 küüslauguküünt
  • 1 sl õli
  • 2 dl puljongit
  • 5 dl piima
  • 275 g külmutatud spinatit
  • 50 g juustu
  • peale keedetud muna

Kuumuta potis õli ja lisa hakitud sibul, kuumuta umbes 5 min, lisa ka hakitud küüslauk, kuumuta veel mõni minut. Kalla juurde kuum puljong ja tükeldatud kartul. Keeda kuni kartul on peaaegu pehme, lisa piim ja spinat, lase supil keema tõusta ja keeda mõni minut. Võta pott tulelt, lisa riivjuust ning töötle saumiksriga kõik püreeks. Vajadusel lisa soola. Serveerimisel lisa taldrikusse keedetud muna.

PRINDI RETSEPT

laupäev, 14. veebruar 2009

Kõrvitsarisoto

See retsept on nami-namist. Mulle lõpptulemus meeldis. Parmesani asemel kasutasin ühte teist külmkapis leidunud kõvemat juustu.
  • 50 g võid
  • 2 sibulat
  • 300 g risotoriisi
  • 500 g kõrvitsat
  • 1,5 dl kuiva valget veini
  • 1 l aedviljapuljongit
  • peotäis värsket peterselli
  • 100 g riivitud parmesani
  • soola
  • musta jahvatatud pipart

Kuumuta liitrises potis puljong ning hoia seda kergelt podisevana.
Sulata teises potis või ning kuumuta selles hakitud sibulat hästi tasasel tulel 5 minutit.
Lisa hakitud küüslauk ja prae veel nõrgal tulel 5 minutit.
Lisa riis, kuumuta pidevalt segades veel paar minutit.
Lisa kuubikuteks lõigatud kõrvits ning kuumuta segades veel minut aega.
Lisa vein ning lase korraks keema tõusta. Seejärel lisa kulbitäis kuuma puljongit ning sega õrnalt, kuni puljong on imendunud. Jätka vähehaaval puljongi lisamist ning riisiroa segamist, kuni kogu puljong on riisi imendunud ja potis on kergelt kreemjas valmis risoto. (Selleks kulub umbes 20 minutit või veidi rohkem).
Lisa hakitud petersell ja riivitud parmesan.
Maitsesta soola-pipraga ning serveeri kohe.

PRINDI RETSEPT

reede, 13. veebruar 2009

Hapupiimakarask köömnetega

Karaskid on jätkuvalt kuum teema. Retseptis oli algselt 250 ml hapupiima ja 3,5 dl odrajahu, aga mina panin pisut rohkem kefiiri ja vähem jahu.

  • 300 ml kefiiri või hapupiima
  • 1 muna
  • 1 tl soola
  • 1 tl suhkrut
  • 2 sl õli
  • 3 dl odrajahu
  • 1 dl nisujahu
  • ½ tl söögisoodat
  • 2 tl köömneid
  • 4 sl seesamiseemneid
  • peale puistamiseks kõrvitsaseemneid

Klopi muna ja kefiir segi. Kuivained sega omavahel. Kalla hulka kefiiri-muna segu, lisa õli. Sega ühtlaseks. Vormi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil lame ümargune päts ja küpseta 200 kraadi juures umbes 30 min. Tarbi soojalt.

PRINDI RETSEPT

neljapäev, 12. veebruar 2009

Kamapannkoogid

  • 350 ml piima
  • 2 muna
  • 1 dl nisujahu
  • 0, 75 dl kamajahu
  • 3 tl suhkrut
  • 0,5 tl soola
  • praadimiseks õli

Vispelda kõik ained kausis segamini, lase tainal vähemalt 10 min seista ja prae kuumal pannil õhukesed ülepannikoogid.

laupäev, 7. veebruar 2009

Kohupiima - šokolaadi keeks

See on siin üks Heleni keeksi ainetel valminud keeks. Kahjuks polnud mul kodus kuivatatud aprikoose ja kliisid, oleks muidu neid ka kasutanud. Oli tõesti üks väga maitsev ja parajalt niiske keeks.

  • 150 gr võid
  • 1,5 dl suhkrut
  • 2 muna
  • 200 g pakikohupiima
  • 2,5 dl nisujahu
  • 1,5 dl speltajahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl vaniljesuhkrut
  • 1 banaan
  • 65 g rosinaid
  • 75 g tükeldatud Fazeri iirisetükkidega piimašokolaadi

Toasoe või vahustada suhkruga, lisa toasoojad munad ja kohupiim, purustatud banaan. Sega kõik ühtlaseks. Lisa segatud kuivained, rosinad ja hakitud šokolaad. Sega kõik omavahel kokku. Tõsta tainas võitatud ja jahu/riivsaiaga üle puistatud keeksivormi. Küpsetasin ca 60 min 180 kraadises ahjus, või siis sama kaua160 kraadises pöördõhuga ahjus.

PRINDI RETSEPT

neljapäev, 5. veebruar 2009

Odrakarask seemnetega

  • 1,5 dl nisujahu
  • 2,5 dl odrajahu
  • 1 tl soola
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 1 sl suhkrut
  • 2 sl kooritud kõrvitsaseemneid
  • 2 sl linaseemneid
  • 1 muna
  • 220 ml piima
  • 250 g ricottat

Sega kuivained ja seemned omavahel. Klopi teises kausis kahvliga ühtlaseks muna, piim ja ricotta. Kalla munasegu kuivainete hulka. Sega võimalikult vähe ja vala tainas võitatud vormi või ahjuplaadile. Mina küpsetasin vormis 175 kraadi juures umbes tund aega. Kõige parem on odrakarask ikka otse ahjust soojana!

PRINDI RETSEPT

teisipäev, 3. veebruar 2009

Leivasupp

Üle tüki aja tegin leivasuppi. Ma olen viimastel kordadel leivasuppi sekka mingit mahla pannud. Kas õuna või apelsini. Ja seekord kasutasin suhkru asemel apelsinisiirupit, mis sai tehtud apelisinisukaadi säilitamiseks. Koored ehk sukaad on nüüd jõulukookides kõik ära kasutatud, siirupit on veel alles...

  • 250 g peenleiba
  • 250 ml apelsinimahla
  • 450 ml vett
  • 75 g rosinaid
  • 2 õuna
  • kaneeli
  • 4 sl apelsinisiirupit (või mett)

Lõika leib tükkideks ja pane koos mahla ja veega keema. Keeda umbes 5 minutit, lisa rosinad ja kuubikuteks lõigatud õunad, keeda kuni leib on ühtlaseks pudruks keenud. Aeg ajalt sega ka, et põhja ei kõrbeks. Lisa vedelamat mett või apelsinisiirupit. Maitsesta kaneeliga.

PRINDI RETSEPT

pühapäev, 1. veebruar 2009

Mustika - astelpajupirukas

Külma veebruaripäeva sobib selline marjapirukas üsna kenasti.

  • Põhi:
  • 1,5 dl jahu
  • 1,5 dl täistera nisujahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • pisut soola
  • 3 sl suhkrut
  • 1 tl vaniljesuhkrut
  • 80 g võid

  • Kate:
  • 3 dl mustikaid
  • 3 dl astelpajumarju
  • 1 dl suhkrut
  • 50 g martsipani
  • 200 g hapukoort
  • 2 muna
  • 1 sl tärklist

Taina jaoks sega kuivained omavahel, lisa või ja mudi see sõrmedega ühtlaseks puruks. Seejärel lisa muna ja sõtku ruttu kokku tainas, vormi palliks ja pane vähemalt pooleks tunniks kilekoti sees külmkappi.

Seejärel rulli tainas kergelt jahusel laual õhukeseks ja vooderda pirukavormi põhi ja servad.
Peale puista hakitud või riivitud martsipan. Katte jaoks sega hapukoor, munad, tärklis ja suhkur omavahel. Kalla marjad pirukapõhjale ja kõige otsa hapukooresegu. Küpseta eelkuumutatud ahju keskosas 175 kraadi juures umbes 45 minutit.

PRINDI RETSEPT

vaata veel

Related Posts with Thumbnails