teisipäev, 27. jaanuar 2009

Sojapallid


  • 100 g kuivatatud sojaube
  • 2 suuremat keedukartulit
  • 1 muna
  • 2 sl piima
  • 1 sibul
  • 3 sl vürtsikamat ketšupit
  • 2 tl paprikapulbrit
  • provence ürdisegu
  • soola

Leota sojaube üleöö rohkes vees. Kalla leotusvesi ära, loputa ja pane uue veega oad keema. Mina keetsin ube umbes 1h 30 min. Seejärel loputa oad ning nõruta. Pane kaussi, lisa ketšup, piim, muna, maitseained ja töötle kõik köögikombainis või saumiksriga peeneks. Riivi hulka kartul ja lisa peeneks haiktud sibul. Saadud massist vormi väiksed pallid ja küpseta neid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil 175 kraadi juures umbes 35 min. Kõrvale sobib näiteks külm hapukoore- või jogurtikaste.

PRINDI RETSEPT

reede, 23. jaanuar 2009

Šokolaadi-kohupiimatort


Kuna minu kallis kaasa saab homme 29, siis mõistagi oleks selleks puhuks paslik üks tort valmis teha. Põhiline, et oleks šokolaadine ja et poleks rammus ega tarretatud, need on Joonase arvates tordi puhul väga olulised punktid. Esimesena mainitud 2 asja küll kuigi hästi minu meelest ei ühildu, aga eks ma üritasin siis midagi soovidekohast kokku klopsida. Kust seda mõrkjat apelsinimarmelaadi Eestis saab, ma ei tea. Võibolla Stockmanist. Mulle tõi selle minu armas ja ettenägelik õde Šotimaalt.

  • Tordipõhi:
  • 3 muna
  • 3 sl suhkrut
  • 3 sl jahu
  • 1 sl kakaod

  • Kohupiimakreem :
  • 400 g rasvatud pakikohupiima
  • 2 dl kohvikoort
  • 100 g tumedat šokolaadi (apelsinimaitseline)
  • 3 sl suhkrut

  • 100 g mõrkjat, koortega apelsinimarmelaadi
  • 30 ml värsket astelpajumahla

Kuumuta potis kohvikoor, võta tulelt, lisa šokolaaditükid ja lase neil sulada. Jahuta pisut. Seejärel lisa kohupiim ja suhkur ja sega saumiksriga ühtlaseks. Lase külmikus paar tundi seista.

Marmelaad ja värske astelpajumahl sega ka saumiksriga ühtlaseks.

Põhja jaoks vahusta munad suhkruga tugevaks vahuks, sõelu sisse jahu ja kakao ning küpseta 200 kraadi juure umbes 15 min. Mina kasutasin küpsetamiseks 20 cm diameetriga lahtikäivat vormi. Jahuta ja võta põhi vormist välja, lõika suure sakilise noaga kolmeks kihiks. Aseta üks kiht tordialusele. Määri peale marmelaadi ja mahla segu, sellele kohupiimakreem ja lao nii kolm kihti. Kata kohupiimakreemiga ka koogi küljed. Kaunistuseks tegin igasugu kujundeid tumedast ja valgest šokolaadist.

PRINDI RETSEPT

kolmapäev, 21. jaanuar 2009

Kaerahelbeküpsised šokolaadi ja rosinatega


50 g kaerahelbeid
120 g jahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl vaniljesuhkrut
100 g suhkrut
50 g rosinaid
50 g piimašokolaadi
1 sl linaseemneid
1 muna
3 sl õli

Sega omavahel jahu, kaerahelbed, küpsetuspulber, suhkur, vaniljesuhkur, seemned, rosinad ja hakitud šokolaad. Muna klopi õliga lahti ja lisa kuivainesegule. Sega kokku tainas. Vormi 26 pallikest ja suru küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil lapikuks. Jäta sisse ka vahed kerkimiseks. Küpseta 200 kraadi juures 10-12 min.

reede, 16. jaanuar 2009

Püreesupp suitsukanaga

Selle supi üheks maitseandjaks on mingi läti või vene päritolu korea porgandimaitseaine. Varem sai seda ainult turu pealt, aga nüüd on see ka poodides siin seal silma hakanud. Üksvahe vihtusin sellest kogu aeg sooja porgandisalatit teha, nüüd panin seda hoopis supi sisse.

  • 1 sl õli
  • 3 porgandit
  • 3 sibulat
  • 2 tl korea porgandimaitseainet
  • 2 küüslauguküünt
  • 100 g suitsukana kintsuliha
  • 3 dl puljongit
  • 2 dl piima

Haki sibulad, tükelda porgandid. Kuumuta potipõhjas õli, lisa sibulad, porgandid ja maitseaine.
Prae mõned minutid. Siis lisa hakitud küüslauk, prae veel pisut. Kalla hulka kanaliha tükid ja aedviljapuljong. Kata pott kaanega ja hauta kuni porgand on pehme, lisa piim, lase supil keema tõusta ja võta pott tulelt. Püreeste saumiksriga.

PRINDI RETSEPT

neljapäev, 15. jaanuar 2009

Šokolaadikook rosinatega

Selle koogi jaoks tegin vahele ja peale mineva šokolaadikreemi juba eelmisel päeval valmis.
Selline mõnus, parajalt niiske šokolaadikook sai. Tordi põhi oli tegelikult mingi kakaomuffinite retsept, rosinad oli vaid väike omapoolne lisandus.

  • Šokolaadikreem:
  • 1 dl kohvikoort
  • 100 g piimašokolaadi (mul oli purustatud pähklitega Fazeri piimašokolaad)
  • 1 sl kakaopulbrit
  • 50 g võid

Pane koor, tükedatud šokolaad, kakao ja või potti, kuumuta kuni šokolaad on sulanud. Jahuta ja pane paariks tunniks külmkappi.

  • Koogi jaoks:
  • 1 dl rosinaid
  • 2 sl rummi
  • 2 muna
  • 1,5 dl suhkrut
  • 3 dl nisujahu
  • 1 dl täistera nisujahu
  • 2 sl kakaod
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 100 g võid
  • 1,5 dl piima
  • vahele määrimiseks - 6 sl hapukoort

Pane rosinad eelmisel päeval rummiga seisma. Vahusta munad suhkruga. Sega jahud, kakao, rosinad ja küpsetuspulber. Sulata ja jahuta või. Kalla kuivained munavahu hulka, sega. Lisa vähehaaval piim ja sulavõi. Kalla tainas võiga määritud ja jahuga üle puistatud vormi. Mul oli 20 cm diameetriga lahtikäiv rõngasvorm. Küpseta 180 kraadi juures 45 min. Küpsust kontrolli keskelt puutikuga.

Jahtunud kook lõika kolmeks kihiks. Ühe kihi vahele pane šokolaadikreemi, teise kihi vahel hapukoort, peale jälle šokolaadikreemi. Lase koogil enne serveerimist mõni tund seista.

PRINDI RETSEPT

teisipäev, 13. jaanuar 2009

Rullbiskviit maasikate ja vahukoorega

  • 4 muna
  • 2 sl jahu
  • 2 sl tärlist
  • 1 tl vaniljesuhkrut

  • toormoosi jaoks:
  • 125 g külmutatud maasikaid
  • 2 sl suhkrut

  • 200 ml vahukoort
  • 2 sl suhkrut
  • 1 tl vaniljesuhkrut
  • 150 g magedamat kodujuustu
  • 2 tl želatiini
  • 3 sl piima paisutamiseks
  • 1 banaan

Vahusta munad suhkruga tugevaks vahuks, sõelu sisse jahu ja tärklis, sega. Võta ahjuplaat ja kata küpsetuspaberiga, määri küpsetuspaber võiga, vala peale tainas, määri ühtlaselt laiali ning küpseta biskviiti pöördõhuga ahjus180 kraadi juures (200 kraadi tavalises ahjus) umbes 10 min. Kummuta biskviit tuhksuhkruga üle puistatud küpsetuspaberile ja koori pealt küpsetuspaber lahti. Rulli ruttu biskviit koos alumise paberiga kokku ja lase jahtuda. Paisuta želatiin, sulata ja jahuta. Vahusta koor suhkruga, lisa kodujuust ja nirista hulka želatiin. Rulli siis biskviit lahti, määri peale moos, vahukoore-kodujuustu segu, banaaniviilud ja keera uuesti rulli. Enne serveerimist lase pisut seista.

PRINDI RETSEPT

esmaspäev, 12. jaanuar 2009

Sibula - läätsesupp

Oleks mul kodus piisavalt läätsi olnud, oleksin mungoad ära jätnud, aga kuna ei olnud, siis sai selline supp. Väga mõnus ja tummine supp, muuseas.

  • 2 sl õli
  • 500 g sibulaid
  • 2 tl suhkrut
  • musta pipart
  • 75 g suitsutatud põdravorsti
  • 3 sl tomatipastat
  • 1 dl rohelisi läätsi
  • 1 dl kooritud mungube
  • umbes 1 l vett
  • 2 tl Herbamare puljongipulbrit

Hauta sibulaid õlis umbes 15 min, lisa suhkur, värskelt jahvatatud must pipar, kuubikuteks lõigatud vorst, ja tomatipasta. Lisa törts vett ja kuumuta veel umbes minut. Tõsta kõrvale. Loputa läätsi ja ubasid hoolega, pane keema,lis puljongipulber. Keeda umbes 15 min, lisa sibulad, keeda veel umbes 10-15 min ja ongi valmis.

PRINDI RETSEPT

pühapäev, 11. jaanuar 2009

Cannelé koogid

Need on ühed sellised mõnusad, seest veidi nätske olemisega ja pealt krõbedad koogikesed. Küpsetamiseks kulub ära spetsiaalne cannelé'de vorm, selle puudumise asja ajab ära ka muffinivorm.

  • 5 dl piim
  • 25 g võid
  • 125 g nisujahu
  • 225 g suhkrut
  • 2 muna
  • 2 munakollast
  • 2 tl vaniljesuhkrut

Klopi munad lahti, lisa suhkur ja jahu. Kuumuta piim ja või keemiseni ning nirista munasegu hulka, segu pidevalt segades. Lisa vaniljesuhkur. Lase seista üleöö külmkapis. Määri vorm kergelt võiga, enne vormi valamist sega tainas veel korra ettevaatlikult läbi. Küpsetasin 200 kraadises ahjus 1 h 10 min, aga eks küpsetusaeg sõltub ikka vormi suurusest.

PRINDI RETSEPT

reede, 9. jaanuar 2009

Porgandikook halvaaga

Üle tüki aja küpsetasin jälle porgandikooki. Mõtlesin seekord natuke midagi teistsugust teha ja panin koogi sisse ka pisut halvaad. Sobis küll.

350 g porgandeid
3 muna
1 dl suhkrut
0,75 dl muscovado suhkrut
1,5 dl rosinaid
2 sl brändit
2 dl nisujahu
1 dl täistera nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
100 g arahiisihalvaad
0,75 dl õli

Eelmisel päeval või mõned tunnid varem pane rosinad brändiga ligunema. Riivi porgandid
peene riiviga, vahusta munad suhkruga. Sega kuivained omavahel, lisa rosinad ja peeneks hakitud halvaa. Lisa munavahule kuivained ja õli ning sega tainas ühtlaseks. Kalla võiga määritud ja jahuga üle puistatud vormi ning küpseta 175 kraadi juures umbes tund aega.

laupäev, 3. jaanuar 2009

Kartuli - kõrvitsa vormiroog

  • 350 g kalkuni hakkliha
  • 2 sl õli
  • 3 sibulat
  • 2 porgandit
  • 400 g kõrvitsat
  • 400 g kartulit
  • 3 sl ketšupit
  • 2 dl piima
  • 1 dl 10% koort
  • soola
  • Santa Maria Chicken & Stake maisteainet
  • 8 kuivatatud tomatit
  • peale kuivatatud ürte (Provence’i ürdisegu)

Kuumuta pannil õli, lisa hakkliha, hakitud sibulad ja porgandiviilud. Maitsesta soola ja Santa Maria Chicken & Stake maitseainega. Mõne aja pärast lisa ketšup, hakitud kuivatatud tomatid ja vajadusel pisut vett. Hauta, kuni porgandid on poolvalmis.
Viiluta kartul õhukesteks viiludeks ja lõika kõrvits väikesteks kuubikuteks. Aseta ahjupoti põhja kartulid-kõrvitsad, sellele hakklihasegu, siis veelkord kartulid-kõrvitsad, hakklihasegu ja pealmiseks kihiks jäägu kartulid-kõrvitsad. Puista peale ürte, vala peale soolaga maitsestatud koore ja piima segu, kata kaanega ning küpseta, kuni kartulid on pehmed ja vedelik aurustunud. Minu küpsetasin puuahjus umbes tund aega.

PRINDI RETSEPT

neljapäev, 1. jaanuar 2009

Kausikook karamellikreemi ja pohlamoosiga

  • Põhi:
  • 4 muna
  • 2 sl suhkrut
  • 2 sl fariinsuhkrut
  • 2 sl jahu
  • 2 sl kakaopulbrit

  • Karamellikreem:
  • 4 sl suhkrut
  • 3 muna
  • 2 dl kohvikoort
  • 2 dl piima
  • 2 sl jahu

  • 400 g vaniljemaitselist kohupiimapastat
  • 2 dl 35 % koort

  • Vahele:
  • 1-2 banaani
  • 1 väike purk konservaprikoose- 250 g
  • 2 dl pohlamoosi
  • peale riivitud tumedat šokolaadi

Põhja jaoks vahusta munad suhkruga, sõelu sisse jahu ja kako, sega ettevaatlikult segamini, tõsta tainas võiga määritud ja jahuga üle puistatud rõngasvormi (24 cm) ja küpseta 200 kraadises ahjus umbes 15 min. Jahuta ja lõika või rebi põhi tükkideks.

Kreemi jaoks klopi munad lahti lisa jahu ja klopi, kuni segu on ühtlane. Kuumuta poti põhjas suhkur karamelliks, lisa kohvikoor ja piim ja sega kuni karamell on lahustunud. Nirista kuum piimasegu munade hulka, sega pidevalt. Seejärel kalla kogu kraam potti tagasi, alanda kuumust ja kuumuta kuni segu pakseneb, aga ära lase keema tõusta. Jahuta ruttu ntx külmaveevannis. Tõsta kreem külmikusse.
Vahusta koor, lisa kohupiim ja jahtunud karamellikreem. Sega ühtaseks.
Tõsta kaussi kiht kreemi, sellele biskviiditükid, sellele omakorda moosi, banaanitükid ja tükeldatud konservaprikoosid, lao nii umbes 3 sellist kihti. Pealmiseks kihiks jääb kreem. Peale riiivi šokolaadi.
Võid serveerida seda ka väikestes magustoidukaussides või pokaalides.

PRINDI RETSEPT

vaata veel

Related Posts with Thumbnails