kolmapäev, 30. aprill 2008

Sipsiku-tort


Minu lapse esimeseks sünnipäevaks valmistasime sellise tordi. Kuna martsipanikate mulle tortidel eriti ei meeldi, tahtsin proovida midagi põnevamat kohupiimakreemiga. Kreemide lisamisega põhjale paisusid järjest ka sipsiku mõõtmed, nii et lõpptulemuseks oli üsna ülekaaluline Sipsik. Aga maitse oli hea, sidruni ja valge šokolaadi koosluse proovin teine kordki ära.

  • Tordipõhi:
  • 150 g mandleid
  • 6 muna
  • 6 sl suhkrut
  • 4 sl tärklist
  • 1 tl küpsetuspulbrit

  • Kreemi jaoks :
  • 300 g vanilje kohupiimatoru
  • 400 g maitsestamata kohupiimatoru
  • 150 g valget šokolaadi
  • 20 g želatiini
  • 400 ml vahukoort
  • sinist ja punast toiduvärvi
  • kaunistuseks 50 g tumedat šokolaadi

  • Sidrunikreem:
  • 125 g toorjuustu
  • 1 sidruni mahl ja koor
  • 200 ml vett
  • 2 munakollast
  • 1 sl suhkrut
  • 3 sl jahu
  • 1 sl võid

Mandlid kalla 2 korda keeva veega üle, koori ning seejärel rösti pannil. Jahvata peeneks ja sega tärklise ja küpsetuspulbriga. Joonista küpsetuspaberile sipsiku kuju ja laota kolmandik tainast võiga määritud küpsetuspaberile. Küpseta 180 kraadi juures umbes 10 min. Küpseta veel teine sipsikukujuline põhi ja üks tavaline 20 cm diameetrise vomiga küpsetatud pöhi.

Valmista sidrunikreem- sega munakollased, suhkur, jahu , sidrunimahl ning koor ja vesi. Kuumuta pidevalt segades kuni segu pakseneb. Lisa või, lase pisut jahtuda. Sega hulka toorjuust. Pool kogusest määri sipsikukujulisele põhjale. Koogivormis küpsetatud põhi lõika tükkideks ja sega ülejäänd kreemiga. Laota põhjale.

Paisuta piimas ja sulata želatiin. Vahusta 200 ml koor ja sega 2/3 koguse kohupiimaga.
nirista hulka želatiin . Lase segul külmkapis veidi taheneda ja määri koogile. Tõsta peale teine sipsiku kujuline põhi ja määri ülejäänud kreem peale ja külgedele. Lase külmkapis ära tarretuda.
Pealmise kreemi jaoks vahusta 200 ml koort, lisa ülejäänud kohupiima ja sega sulatatud šokolaadiga. Tõsta pool kogusest teise kaussi ja värvi punase toiduvärviga. Allesjäänu kogusest omakorda pool värvi siniseks. Kehaosad kata roosa kreemiga, riidetriibud ja juuksed sinise kreemiga, ülejäänud osad ja silmad valgega. Sulata kilekotis 50 g tumedat šokolaadi, lõika nurka väike auk ja kaunista tort lõplikult.

PRINDI RETSEPT

teisipäev, 29. aprill 2008

Viineri-aedvilja muffinid

Enne kui aprill läbi saab, panen oma blogisse üles selle retsepti, mille aprillikuu Oma Maitse avaldas lugejaretsepti rubriigis. Auhinnaks muuseas oli seekord 3 päevane Biotta mahlapaastu pakett. Tore üllatus igatahes!

2 muna
1 dl piima
3 dl nisujahu
1 dl maisijahu
2 tl küpsetuspulbrit
2 tl pitsamaitseainet
1 tl soola
pool paprikat
1 sibul
5 päiksekuivatatud tomatit
3 viinerit
100g võid
praadimiseks natuke õli.

Paprika ja sibul tükeldada ja praadida mõned minutid õlis. Lisa pitsamaitseaine, hakitud tomatid ja kuubikuteks lõigatud viinerid ja tõsta pann tulelt.Sulata ja jahuta või. Sega kuivained, klopi munad ja piim omavahel. Lisa munasegule vaheldumisi sõelutud jahu, sulatatud või ja aedvilja-viinerisegu. Tõsta tainast ettevaatlikult alt üles. Jaota muffinivormidesse ja küpseta 200 kraadi juures umbes 20 minutit.

esmaspäev, 28. aprill 2008

Rabarberi-martsipani kook

Selle aasta esimene rabarberikook (oma peenramaa rabarberitest) on valminud. Esimest korda proovisin sellist retsepti ja tulemus oli päris hea.

2 muna
1, 25 dl demerara suhkrut
1 dl nisujahu
1 dl täistera nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vaniljesuhkrut
100 g 10 % hapukoort
50 g sulatatud võid
50 g martsipani
200 g rabarberit

Vahusta munad suhkruga kohevaks. Sega kuivained ja sõelu vaheldumisi hapukoore ja sulavõiga munavahu hulka. Viimaks lisa rabarberitükid. Määri koogivorm võiga, puista üle jahuga ja kalla pool tainast vormi, tõsta peale tükeldatud martsipan ja seejärel teine pool tainast. Küpseta 200 kraadi juures 30 min.

reede, 25. aprill 2008

Juustune spagetivorm.

250 g spagette
2 sl võid
2 sl jahu
300 ml kuuma piima
150 -200 g cheddari juustu
3 muna
musta pipart
basiilikut

Murra spagetid umbes 5 cm tükkideks ja keeda soolaga maitsestatud vees poolpehmeks.
Pane sõelale nõrguma, lisa tilk õli, et kokkukleepumist vältida. Sulata või pannil ja lisa jahu, kuumuta umbes minut ja siis pidevalt segades lisa kuum piim. Keeda paar minutit.Võta pann tulelt, sega juurde riivitud juust ja munakollased. Maitsesta soola ja pipraga. Sega hulka nõrutatud spagetid, vahustatud munavalged ja pane segu vormi, küpseta 170 kraadi juures umbes 25 min.Peale haki basiilikut.

neljapäev, 24. aprill 2008

Kõrvitsa-ingverisupp

  • 400 g kõrvitsat
  • 1 porgand
  • 1 sibul
  • 1 küüslauguküüs
  • 1 sl kõrvitsaseemneõli
  • 1 tl tšilliõli
  • 1 tl värsket riivitud ingverit
  • 500 ml vett
  • 1 tl köögiviljapuljongi pulbrit
  • (kodujuustu)

Kuumuta potis õli ja lisa hakitud sibul. Prae klaasjaks, lisa tükeldatud küüslauk ja porgand ning kuumuta mõned minutid. Kalla peale vesi, lisa puljongipulber ja keeda kuni porgand on poolpehme. Lisa kõrvitsakuubikud ja ingver ning keeda kuni aedviljad on pehmed. Püreesta saumiksriga ja serverimisel võib peale tõsta lusikatäie kodujuustu.

kolmapäev, 23. aprill 2008

Kartuli-räime vorm

Seekord taas üks väga eestimaine ja lihtne roog.

6 kartulit
500 g räimefileesid
3 dl ternespiima
2 dl piima
1 sibul
1 sl õli
1 sl võid
soola
pipart
100 g juustu

Määri pann õliga. Haki sibul ja hauta võis klaasjaks. Lõika kartulid õhukesteks viiludeks ja lao viilud pannile, tõsta peale räimefileed ja osa sibulast. Tee nii mitu kihti. pealmiseks kihiks jääb kartul. Maitsesta ternespiim soolaga ja pipraga ja kalla pannile. Kata fooliumiga ja küpseta umbes 30 min. Eemalda foolium ja küpseta kuni kartulid on peaaegu pehmed, puista peale riivjuust ja küpseta, kuni vorm on valmis.

laupäev, 19. aprill 2008

Peedi-kõrvitsasupp

Seekord siis proovisin sellist peedisuppi:

  • 2 väiksemat peeti
  • 1 sibul
  • 250 g kõrvitsat
  • 75 g cheddari juustu
  • 500 ml vett
  • 1 tl köögiviljapulongi pulbrit (Herbamare)
  • 1 sl kõrvitsaõli

Kuumuta potipõhjas õli, lisa jämedalt hakitud sibul ja prae mõned minutid. Lisa vesi, puljongipulber ja peedikuubikud. Keeda peet poolpehmeks ja lisa kõrvitsatükid. Keeda kuni aedviljad on pehmed. Lisa tükeldatud juust ja püreeste saumikseriga.

reede, 18. aprill 2008

Kaneeli-rosina saiakesed

250ml sooja piima
25 g presspärmi
7 dl jahu
2 sl õli
2 sl suhkrut
0,5 tl soola
0,5 tl jahvatatud kardemoni

vahele:
50 g sulatatud võid
2-3 tl kaneeli
rosinaid
3 sl suhkrut

määrimiseks 1 muna ja 1 sl piima
kaunistuseks pärlsuhkrut

Vedelda pärm suhkruga ja sega käesooja piima sisse. Lisa sool ja kardemon. Kalla hulka jahu, vaniljesuhkur ja õli. Vaata pakilt jahu valgusisaldust. Hea, kui see oleks võimalikult suur(üle 12%), siis tainas kerkib paremini. Sõtku käsitsi või sega miksriga (tainakonksuga) , kuni tainas muutub sitkeks, pealt siledaks ja hakkab kausi külest lahti lööma. Vormi jahuste või õliste kätega tainast pall, raputa jahu peale ja lase soojas kohas rätiku all kahekordseks kerkida.
Rulli tainas jahusel alusel ristkülikuks, määri võiga, puista peale suhkru-kaneeli segu, rosinad ja keera rulli. Lõika sakilise noaga (nö. sae) või terava noaga kettad ja pane küpsetuspaberi peale parajate vahedega rätiku alla 15-20 min kerkima. Pane saiadele peale veel küpsetuspaber, siis pole ohtu, et rätik külge jääks.
Kuumuta Ahi 180 kraadini. Pintselda saiad piima-muna seguga, puista üle pärlsuhkruga ja küpseta (umbes 12-15 min) kuni saiad on ilusad kuldsed. Sellest kogusest saab 2 plaaditäit.

neljapäev, 17. aprill 2008

Vaarakud

Vene köögi saavutustega jätkan. Eile tegin elus esmakordselt sotšnikuid ehk eesti keeli vaarakuid. Väga lihtne teha. Sellest kogusest sain mina ühe plaaditäie.

50g pehmet võid
3,5 dl jahu
0,5 tl soodat
0,75 dl suhkrut
1 muna
3 sl hapukoort
soola

täidis:
150 g teralist kohupiima
2 sl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
1 sl hapukoort
1 sl jahu

Sega suhkur, hapukoor, muna ja sool. Lisa pehme või ning seejärel soodaga segatud jahu. Sega kiiresti ühtlaseks. Pane külmkappi tahenema.
Täidise valmistamiseks sega kohupiim, suhkur, vaniljesuhkur, hapukoor ja jahu. Rulli tainas jahusel laual laiali ja vormi 10 cm (mina tegin pisut väiksemad) läbimõõduga kettad. Aseta lusikatäis täidist ühele poolele ning tõsta teine pool peale. Suru kahvliga tihedalt kinni ja pintselda üle lahtiklopitud munaga. Küpseta 225-kraadises ahjus 12-15 minutit.

kolmapäev, 16. aprill 2008

Kulebjaaka

Nami-nami koos kokkamine innustas mind proovima kulebjaaka tegemist.
Pärmitainas:
4 dl jahu
1,5 dl piima
15 g pärmi
soola
1tl suhkrut
2 sl õli

Täidiseks:
2,5 dl puljongis keedetud tatart
~300 g( 7 tk) keedetud kalkunisüdameid
2 sibulat
200 g šampinjone
1-2 sl kreekapähkliõli
soola
pipart
5 keedetud vutimuna
(2 ülepannipannkooki)
määrimiseks 1 vutimuna

Sega pärm suhkruga ja lisa käesooja piima hulka. Kalla juurde jahu ja sool ja sõtku või mikserda kuni tainas hakkab kausi küljest lahti lööma ja muutub elastseks ja pealt siledaks. Lisa õli, sõtku veel korra läbi ja vormi õliste või märgade kätega tainast pall. Jäta sooja kohta rätiku alla kuni tainas on kerkinud mahult kahekordseks.

Täidise jaoks haki sibul ja prae õlis pruunikaks, lisa hakitud seened ja prae kuni seened on valmis. Maitsesta soola ja pipraga ja lase jahtuda. Tatra hulka lisa hakitud südamed.

Rulli tainas küpsetuspaberi või rullimisaluse peal ristküliku kujuliselt, lõika ääred sirgeks ja kasuta allesjäänud tainatükke kaunistamisel. Esmalt laota täidisele seene-sibulatäidis ja tõsta peale pooleks lõigatud vutimunad. Kata segu kahe ülepannipannkoogiga(võib ka ära jätta) ja tõsta peale tatrasegu.Voldi tainas pealt kokku. Võib ka taina pooleks teha ja segu ühele poolele tõsta, hiljem katta teise lahtirullitud tainapoolega. Kuna pirukas on päris suur, võib ahjulaplaadile tõstmine (nii, et liitekoht alla jääks) natuke raskendatud olla, selle pärast on hea koos küpsetuspaberiga see plaadile tõsta. Kaunista pealt ja pane 200 kraadisesse ahju, küpseta 10 min, määri lahtiklopitud munaga ja küpseta veel umbes 10-15 min, kuni pirukas on ilus kuldpruun.

teisipäev, 15. aprill 2008

Pitsastritsel


25 g pärmi
2,5 dl piima
1 tl suhkrut
1 tl soola
7 dl jahu
3 sl kuvatatud tomatite õli

täidis:
2 sl kuivatatud tomatite õli
100g sinki
1 dl riivitud juustu
1 sibul
pool paprikat
2 tl pitsamaitseainet
1dl tomatimahla
soola
pipart

määrimiseks:
1 vutimuna
pisut vett

Vedelda pärm suhkruga, lisa käesoe piim ja sool. Sõtku vähehaaval juurde jahu. Viimasena lisaõli. Sõtku. Lase rätiku all soojas kohas kahekordseks kerkida.
Täidise jaoks haki sibul, paprika ja sink ning prae paar minutit õlis, lisa tomatimahl ja maitseained ja hauta kuni mahl on aurustunud. Lase jahtuda. Rulli tainas nelinurkseks, laota peale täidis puista riivjuustuga üle ja keera rulli. lõika rull pooleks ja tõsta pooled küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Lõika kääridega sälgud sisse (mitte lõpuni) ja tõsta üks tainariba paremale, teine vasakule. Tee nii terve rulliga. Lase rätiku all kerkida umbes 20 min.
Küpseta stritsleid 200 kraadises ahjus ca. 10 minutit, siis pintselda üle veega lahti klopitud munaga ja küpseta veel umbes 10 min kuni saiad on kuldsed.

esmaspäev, 14. aprill 2008

Ternespiimasupp

Proovisin veel ühte ternespiimaga toitu ja päris maitsev ja omapärane supp sai. Vaja on:
250 ml piima
250 ml ternespiima
soola
suhkrut

1 liiter piima
(pohla- või maasikamoosi)

Sega ternespiim ja rõõskpiim, maitsesta soola ja suhkruga. Vala kas silikoonvormi või võiga määritud ahjuvormi. Küpseta kuni ternespiim on kalgendunud ja pealt kuldne.
Kuumuta piim keemiseni ja lisa kuubikuteks lõigatud ahjuternespiim. Serveerimisel võib juurde lisada moosi.

Hapendatud leib köömnetega

Pean tunnistama, et ilma pärmita leiba polnud ma vahemalt 10 aastat teinud ja kõhklused olid üsna suured. Viimased mälestused hapendatud leiba teha jäid kuhugi kooliaega, kui tegin esimest korda tutvust isetehtud leivaga. Sõbranna ema töötas Viljaveskis ja varustas meid tihtilugu(ilmselt illegaalset päritolu) igat sorti rukkijahuga. Paraku mäletan eelkõige ebaõnnestumisi-tuli kas seest nätske, liiga paksu koorikuga, küpses lõhki... Aga põnev oli alati. Ühte õnnestunud lihaeiba mäletan siiani. Seekordne leib kukkus päris hästi välja. Maitse oli tõesti "nagu päris", kuigi koorik oleks võinud pärast seismist nõks pehmem olla, aga ka krõbe koorik on vahelduseks päris hea.

Retsept siis järgmine (sõltuvalt jahust võib koguseid natuke muuta)
3 dl keeva vett
1,3 dl rukkijahu (kasutasin seekord Veski-Mati oma)
2 sl juuretist

3,5 dl rukkijahu
2 tl köömneid
1 tl soola
2 tl suhkrut

Kalla keeva vee sisse 1,3 dl jahu. Sega läbi, lase segul jahtuda ja sega sisse juuretis. Puista ohtralt üle jahuga ja lase soojas kohas hapneda 20 h. Seejärel sega hulka ülejäänud jahu, köömned, sool ja suhkur ja mikserda tainakonksuga 5 min. Silu tainas märgade kätega pealt siledaks ja jäta jahuga kergelt üle puistatult 2 h sooja kohta kerkima.Vormi märgade kätega päts, lase sel veel 15 min soojas kohas kerkida ja seejärel küpseta 220 kraadises ahjus umbes 1 h. Valmis leib kasta korra veega üle ja jäta rätiku alla seisma. Sellest kogusest sai ühe keskmise suurusega pätsi.

pühapäev, 13. aprill 2008

Õhuline juustuküpsis

Jäätiseteost üle jäänud munavalgetest tegin küpsiseid. Retsept siis järgmine:
2 munavalget
100 g riivitud juustu
2 sl jahu

Vahustasin munavalged tugevaks vahuks, riivjuustu segasin kausis jahuga ja lisasin ettevaatlikult alt ülesse segades munavalgevahu sisse. Üritasin võimalikult vähe segada. Tõstsin küpsetuspaberile väiksed pätsikesed ja küpsetasin 180 kraadi juures umbes 12 min (kuni värv on kuldne). Lülitasin ahju välja ja lasin neil ahjus jahtuda.

laupäev, 12. aprill 2008

Šokolaadi-sinihallitusjuustu jäätis

Juba teist korda nägin saadet, kus kiideti taevani sinihallitusjuustu ja šokolaadi sobivust. Et ikka molekulid on sarnased, teaduslikult tõestatud ja küll nad sobivad hästi jne. Sinihallitusjuustuga šokolaadikooki olen varemgi teinud, toona ei julenud üle 50 g juustu sisse uhada, nii et juustu maitset tunda oli natuke. Seekord olin julgem ja panin pea sama koguse oma tavapärasesse kogusesse jäätisemikstuuri ja sinihallitusjuustu järelmaitset oli üsna selgelt tunda.
aga siin siis minu retsept:

300 ml täispiima
25 g bitterit
2 munarebu
40 g sinihallitusjuustu
2tl suhkrut

Kuumuta piim keemiseni, lisa suhkruga lahtiklopitud munarebu ja kuumuta ning sega pidevalt kuni segu veidi pakseneb. Lisa šokolaad ja tükeldatud juust ja sega. Valmista jäätisemasinas jäätis.

Pean siiski mainima, et minu katsejänes-abikaasa-ülisuurt vaimustust selle jäätise suhtes üles ei näidanud- Liiga vänge tema jaoks, tema oleks tahtnud mõnda rahulikuma maitsega jäätisepalli paralleelselt manustada, ntx vaniljejäätist. Teise variandina pakkus ta välja mõne soolase koosluse-ntx soolase vahvliga. Aga mulle see jäätis täitsa meeldis.

reede, 11. aprill 2008

Porgandi-valge šokolaadi kook

125 ml nisujahu
1tl küpsetuspulbrit
1 tl kaneeli
125 ml suhkrut
1 porgand
100 g valget šokolaadi
50 ml kookoshelbeid
50 ml kõrvitsaseemneid
175 g kuivatatud puuvilju-rosinaid, aprikoose, datleid
2 muna
75 g võid

katteks:
150 g paksemat kohupiimapastat
50 g valget šokolaadi
1tl sidrunimahla
kreekapähkleid

Sõelu küpsetuspulbri ja kaneeliga segatud jahu kaussi, lisa hakitud puuviljad. Sega juurde kookoshelbed, kõrvitsaseemned, suhkur ja riivitud porgand. Seejärel hakitud šokolaad ja viimaks lahti klopitud munad ja sulatatud või. Kalla tainas võiga määritud ja jahuga üle puistatud vormi. Küpseta 180 kraadises ahjus umbes 30 min.
Toatemperatuuril kohupiimapasta sega sidrunimahla ja sulatatud šokolaadigaga ning määri koogile. Kaunista pähklitega.

neljapäev, 10. aprill 2008

Moonirullid

250ml sooja piima
25 g pärmi
7 dl jahu
2 sl kreekapähkliõli
2 sl suhkrut
0,5 tl soola
1 tl vaniljesuhkrut

vahele:
50 g sulatatud võid
3 sl mooniseemneid
3 sl suhkrut

määrimiseks 1 muna ja 1 sl piima

Vedelda pärm suhkruga ja sega käesooja piima sisse. Lisa sool. Kalla hulka jahu, vaniljesuhkur ja õli. Vaata pakilt jahu valgusisaldust. Hea, kui see oleks võimalikult suur(üle 12%), siis tainas kerkib paremini. Sõtku käsitsi või sega miksriga (tainakonksuga) nagu mina enamasti teen, kuni tainas muutub sitkeks, pealt siledaks ja hakkab kausi külest lahti lööma. Vormi jahuste või õliste kätega tainast pall, raputa jahu peale ja lase soojas kohas rätiku all kahekordseks kerkida.
Rulli tainas ristkülikuks, määri võiga, puista peale suhkur jas mooniseemned ja keera rulli. Lõika sakilise noaga (nö. sae) või terava noaga kettad ja pane küpsetuspaberi peale parajate vahedega rätiku alla 15-20 min kerkima. Panen saiadele peale veel küpsetuspaberi, siis pole ohtu, et rätik külge jääks.
Kuumuta Ahi 180 kraadini. Pintselda saiad piima-muna seguga ja küpseta (umbes 12-15 min) kuni saiad on ilusad kuldsed. Sellest kogusest sain 2 plaaditäit.

kolmapäev, 9. aprill 2008

Peedi püreesupp


Meie väike aialapp pakub juba kuua ega vähemalt värsket tüümiani, mille eriti agar kasutaja ma igapäevaselt ei ole. Kitsemaitseline määrdejuust (kitsepiima sisaldus polnud selles just ülekaalukas, aga sellest maitse jaoks täiesti piisas) seisis samuti kapis üsna puutumatult . Mõtlesin olemasoleva kraamiga midagi kasulikku ette võtta, seda enam, et peet oli eilse seisuga poes ka kõige odavam köögivili ja telerist nähtud peedi püreesupp mõlkus mul juba mõnda aega meeles.

1 porgand
2 peeti
1 sibul
1 sl õli
700 ml köögiviljapuljongit
1 sl veiniäädikat
värsket tüümiani
2-3 sl kitsepiimaga määrdejuustu

Lõika sibul ja porgand tükkideks ja kuumuta õli sees mõned minutit. Lisa puljong ja tükeldatud peet ja lase vaikselt kaane all podiseda kuni peet on pehme. Lisa värsket tüümiani, äädikas ja määrdejuust ning püreesta saumikseriga ühtlaseks.

teisipäev, 8. aprill 2008

Sacheri tort

Siin on minu üks katsetusest järele teha kuulsat Sacheri torti.

150 g mõrusokolaadi
80 g sulatatud võid
1 dl suhkrut
5 muna
1 1/2 dl jahu
3/4 dl aprikoosikeedist
2 sl rummi

Kate:
175 g tumedat shokolaadi
125 ml vahukoort

Sulata šokolaad veevannis , jahuta . Vahusta või ja suhkur suures kausis keskmisel kiirusel . Lisa vahustamist jätkates ükshaaval munarebud . Lisa segusse šokolaad ja jahu . Vahusta munavalged suurel kiirusel tugevaks vahuks ning sega kergelt taignasse. Tõsta taigen ettevalmistatud vormi . Küpseta 160 kraadises ahjus 50 – 60 min. Lase põhjal täielikult jahtuda , lõika pooleks ja määri kahe poole vahele rummiga segatud aprikoosikeedist . Sulata šokolaad vahukoores . Kata tort seguga . Kõrvale võid pakkuda ka veel vahukoort.
Kaunistuseks ei kirjutanid traditsiooniliselt "sacher", vaid panin pähklid shokolaadis. Nagu ma kunagi lugenud olen, sacher on seadusliku õigus peale kirjutada ainult kondiitriäril Demel ja Sacher hotellil, aga pead ei julge sellise informatsiooni eest anda.

esmaspäev, 7. aprill 2008

Ahju ternespiim

Ema tõi turult ternespiima ja ei osanud ma sellega muud tarka teha kui ahju panna.
Panin ühe osa tavalist piima ja ühe osa ternespiima, pisut soola, kallasin silikoonvormi sisse ja ahju. Umbes 20 min pärast oli ternespiim kalgendunud ja pealt kuldne. Sõime maasikamoosiga või panime lihtsalt leiva peale.

pühapäev, 6. aprill 2008

Kalkunipasteet

Minu uus köögikombain omab ka hakklihamasina otsikut ja pasteet tundus just paras asi, millega see jublakas sisse õnnistada. Minu esimene pasteeditegu kukkus täitsa hästi välja ja vana hea klassik- pasteedileib kurgiga- sai taas meelde tuletatud.
Vaja läks:
4 kalkunisüdant
300 g kalkunimaksa
100 g suitsupekki
75 g võid
1 porgand
1 sibul
3 küüslauguküünt
4 sl brändit
200 ml vett
soola
pipart
muskaati

Lõika pekk kuubikuteks ja pane koos väiksemaks lõigatud südametega pannile, pruunista, kalla potti koos koos tükeldatud porgandi, küüslaugu ja sibulaga hauduma. Maksa pruunista ka mõni minut ja lisa potti. Kalla juurde vesi ja brändi ja hauta kuni porgandid on pehmed. Maitsesta soola pipra ja muskaadiga. Lisa või, lase veidi jahtuda ja aja koos haudeleemega läbi hakklihamasina.

reede, 4. aprill 2008

Virsiku-rosina purukook

1,5 dl täistera nisujahu
1 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
2,5 dl kookoshelbeid
1 dl rukkihelbeid
3 sl fariinsuhkrut
125 g võid
1 muna
1 tl vaniljesuhkrut
2 sl mett
1 dl rosinaid
0,5 tl kaneeli
825 g virsikukompotti

Kuumuta ahi 180 kraadini. Määri küpsetusvorm võiga. Sega jahu, küpsetuspulber, suhkur, kookos- ja rukkihelbed ja lisa sulatatud või ning vaniljesuhkur. Pane kolmandik segust kõrvale ja lisa ülejäänud osale muna. Saadud tainas suru vormi põhja ja pisut ka äärtele ja küpseta 10 min. Sega mesi, viilutatud virsikupoolikud ja rosinad ja tõsta põhjale, peale puista purusegu. Küpseta veel umbes 30 min, kuni kook on pealt kergelt pruunistunud.

neljapäev, 3. aprill 2008

Tomatisupp

  • 2 porgandit
  • 2 sibulat
  • 3 küüslauguküünt
  • 6 päiksekuivatatud tomatit õlis
  • 2 sl tomatite õli
  • 3 tl vahemere ürdisegu
  • 6 dl tomatimahla
  • 1 sl mett
  • soola
  • pipart

Viiluta porgand ja küüslauk, lõika sibul sektoriteks ja lase potis õli sees tasasel tulel poolpehmeks haududa. Lisa tomatimahl, ürdisegu ja hakitud tomatid ja keeda kuni aedviljad on pehmed. Maitsesta soola ja pipraga. Lisa mesi ja püreesta nuimikseriga.

kolmapäev, 2. aprill 2008

Tatra-rukkileib

250 ml vett
2 sl leivajuuretist
2 dl tatrajahu
3 dl rukkijahu
1 tl soola
2 sl fariinsuhkrut
1 dl kõrvitsaseemneid
2 sl seesamiseemneid
25 g pärmi

vesi, juuretis ja tatrajahu pane ööseks hapnema. lisa suhkruga vedeladatud pärm, sool, rukkijahu ja seemned. jäta umbes tunniks kerkima. vormi märgade lätega 6 väikest pätsi ja lase veel kerkida. Küpseta 220 kraadi juures umbes 35 minutit.

teisipäev, 1. aprill 2008

Sibula-juustu pirukas


100 g võid
100 g kodujuustu
1,5 dl täisterajahu
1 dl nisujahu
soola
0,5 tl küpsetuspulbrit
vajadusel pisut vett

Näpi või, kodujuust ja omavahel segatud kuivained ühtlaseks.
Keera tainas kilesse ja pane 30 minutiks külmkappi. Kuumuta ahi
200 kraadini. Rulli tainas õhukeseks ja vooderda sellega lahtikäiv koogivorm, küpseta 5 minutit.

Täidis:
2 spl õli
8 sibulat
soola
100 g kodujuustu
100 g juustu
5 sl piima
1 muna
Kuumuta pannil õli, lisa ribadeks lõigatud sibulad, hauta tasasel tulel umbes 15 min, kuni sibulad on klaasjad. Tõsta tulelt, lase pisut jahtuda ja sega juurde kodujuust, riivjuust, muna, piim ja sool. Kata tainas seguga ja küpseta veel 30 minutit.

vaata veel

Related Posts with Thumbnails